A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Αντρἐα Δημητρίου, The incolsolable clock

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Αντρἐα Δημητρίου,  The incolsolable clock, (εκδ. Αρμός), στο Φίλιον στις 5/12. Το βιβλίο έχει ήδη εκδοθεί στην Αυστραλία και το προλογίζει  ο διεθνούς φήμης Eλληνοαυστραλός συγγραφέας, Χρήστος Τσιόλκας. Το βιβλίο επεκτείνεται από την ομορφιά και την λύπη της Κύπρου έως το λιμάνι της Μελβούρνης και από τους πολέμους για τους φυσικούς έως το υπαρξιακὀ αδιέξοδο.


Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υπουργός Εξωτερικών, κύριος Νίκος Κοτζιάς, με γραπτό μήνυμα.

“Ανειλημμένες   υποχρεώσεις δεν με αφήνουν αν και θα το ήθελα πολύ να βρίσκομαι ανάμεσά σας σήμερα, στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Αντρέα Δημητρίου, με τον τόσο μελαγχολικό, νοσταλικό, αλλά και συνάμα συναισθηματικό, θα έλεγα, τίτλο Τhe inconsolable clock.  

Kἀποια ποιήματα σου, Αντρέα, αποπνέουν τον πόνο που βιώνει ο Κυπριακός λαός από το συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου που είναι ανοιχτή πληγή όλου του Ελληνισμού.

Ο τίτλος της ποιητικής συλλογής, αν και αναφέρεται στον αγαπημένο  πατέρα σου. παραπέμπει μεταφορικά στο απαρηγόρητο ρολόι που μετρά τον χρόνο που παραμένει άλυτο το Κυπριακό. Η αφιέρωση της συλλογής σου στον Βάσσο  Λυσσαρίδη,

υποδηλὠνει ακριβώς αυτήν την αγάπη σου για την Κύπρο, την ελευθερία και τη ζωή.

Αντρέα, τα ποιήματα σου εμπνέουν και αγγίζουν την ψύχη μας. Σε ευχαριστούμε για αυτό”.


Ο υφυπουργός Παιδείας κύριος Κώστας Ζουράρις, είπε πως στα Ανοιχτά χαρτιά ο Ελύτης γράφει ότι τα τελευταία 3000 χρόνια δεν υπήρξε Έλληνας ποιητής που να μην γράψει για την πατρίδα του. Επεσήμανε ότι η αμεσότητα της γραφής την Αντρέα κι ο τρόπος που χρησιμοποιεί τα ρήματα παραπέμπει στον τρόπο γραφής του Ομήρου και συγκεκριμένα στη τοιχομαχία της Ιλιάδας. Λόγου χάρη, “του  έριξε στην μέση, δεν έφτανε”, το ρήμα είναι τόσο δυνατό, το ρήμα ενσωματώνει κι εμπεριέχει μέσα του την φρίκη.


Ο επιτετραμμένος  της πρεσβείας της Αυστραλίας, κύριος Αντρέα Μπίκι, ευχήθηκε η Κύπρος να προσδιορίζεται στο μέλλον μόνο από το μπλε της θάλασσας πού την περιβάλλει κι όχι από την πράσινη γραμμή. Αναφέρθηκε επίσης σε μια συνέντευξη που είχε δώσει η Αντρέα στην εφημερίδα The Age, όπου όταν την ρώτησαν “Ποιά είναι η αγαπημένη σου μυρωδιά ;” απάντησε, “Η μυρωδιά από το νυχτολούλουδο και το γιασεμἰ καθώς ανεβαίνω το βουνό μετά το μπάνιο στην Ύδρα”. Στην ερώτηση, “Που θα ήθελες να εἰσαι αυτή την στιγμή;” απάντησε, “Στο λιμάνι της Μελβούρνης, εκεί που μεγάλωσα, δίπλα στο νερό, για πάντα”.  Ανέφερε επίσης ότι το εξώφυλλο του βιβλίου της απεικονίζει αυτή της την επιθυμία.


Ο κύριος Σταύρος Χαραλάμπους, επίτιμος σύμβουλος επικρατείας και βραβευμένος συγγραφέας, είπε “Πόσο σκληρή είναι άραγε η μοίρα για τους πρόσφυγες που ζουν μερικά μέτρα η μερικά μίλια μακριά από το σπίτι τους;  απόσπασμα από το ποιήμα Το όνειρο της επιστροφής. Αναφέρθηκε επίσης και στο ποίημα  Πορεία θανάτου, ένας πατέρας, σωματικό ερείπιο περπατάει με τη λόγχη ακουμπισμένη στην πλάτη του και προσπαθεί να εμπεδώσει μέσα του την ψευδαίσθηση ότι δεν θα χαθούν μαζί του και τα εννέα παιδιά του. Ανάγλυφα δίνεται η εικόνα ένας θανατερού δρομολογἰου που θυμίζει το ᾽16 του Ηλία Βενέζη και το 1922 του Νίκου Κούνδουρου. 


Ο ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος μίλησε  για το ποίημα Σεράγεβο  και αναφέρθηκε στην υποκριτική στάση των Γάλλων διανοουμένων, όπως ο Ντεριντά, οι οποίοι δεν πήραν θέση, όταν βομβαρδιζόταν η Γιουγκοσλαβία.  Αναφέρθηκε επίσης στην συρρίκνωση του ευρύτερου Ελληνισμού.


Ο ηθοποιός  Γιάννης Βούρος διάβασε τα ποιήματα, ενώ η Αντρέα τραγούδησε παραδοσιακά Κυπριακά τραγούδια καθώς και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΒΙΒΛΙΑ
Αλέξανδρος Σχισμένος, Καστοριάδης εναντίον Χάιντεγκερ. Χρόνος και ύπαρξη, εκδόσεις Αυτολεξεί
ΒΙΒΛΙΑ
Για να αντιμετωπιστεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού
ΒΙΒΛΙΑ
Σε εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Αγγελίδη και σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων.
ΒΙΒΛΙΑ
Βιβλιοπαρουσίαση της Ανθολογίας μικροδιηγήματος «100 λέξεις σε 100 ώρες για τη σχεδία» στο «σχεδία home»
ΒΙΒΛΙΑ
Συνέντευξη της βελγίδας δικηγόρου, Μαρί Ντουτρεπόν, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της "Μόρια: μετέωροι στο πουθενά της Ευρώπης".
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x