A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει νόμιμα σε εξόρυξη Υδρογονανθράκων; | Του Δημήτρη Φαναριώτη

Βιάστηκε η κυβέρνηση να υπογράψει και όλοι, μαζί με τις εταιρίες ,βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για την "επιτυχία στις συμφωνίες" για την εξόρυξη υδρογονανθράκων!

Γιατί "βιάστηκαν"; Εύλογα είναι, τα παρακάτω ερωτήματα:

Υποχρεώσεις του κράτους:

-Είναι σε θέση η Ελλάδα να φιλοξενήσει μια βιομηχανία τόσο μεγάλη όσο αυτή των υδρογονανθράκων και σε τόσο μεγάλη κλίμακα;

-Έχει κατασκευάσει την απαραίτητη υποδομή που ορίζεται από την διεθνή συνθήκη MARPOL 73/78 και από τις επί μέρους συνθήκες που ανήκουν σε αυτήν, για την σωστή θαλάσσια και παραθαλάσσια διαχείριση μεταφοράς, αποθήκευσης, πρώτης επεξεργασίας & αποστολής αργού πετρελαίου και παραγώγων; (γνωρίζουμε πως όχι)

-Εφόσον υπάρχουν κενά στις υποδομές, έχει εξασφαλίσει να τα καλύψει έγκαιρα, ώστε να καταστεί νόμιμη και ασφαλής, η οποιαδήποτε εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από εκεί και μετά;
Υποχρεώσεις των εταιριών:

-Έχει υπολογίσει το κράτος το κόστος των υποδομών και των προδιαγραφών ασφαλείας που οφείλουν να τηρήσουν οι ίδιες οι εταιρίες από την πλευρά τους, από την εξώρυξη έως την διάθεση του τελικού προϊόντος;

-Έχει αναγκάσει τις εταιρίες, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, να επωμιστούν και τα κόστη για την δημιουργία των κρατικών υποδομών που λείπουν, ώστε να γνωρίζουν ποιο είναι το κόστος αυτών των κρατικών υποδομών και να το συμπεριλάβουν στα έξοδα που θα δεσμευτούν εξ αρχής να καταβάλουν;

-Έχει υπολογίσει αν το όλο έργο θα είναι τελικά βιώσιμο, συμπεριλαμβανομένων όλων αυτών των κοστών, εφόσον (και που πρέπει να) τηρηθούν στο γράμμα, υποδομές και προδιαγραφές ασφαλείας, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε κατασκευή στο Ιόνιο;

Με πολύ προσοχή ακούσαμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ Σταθάκη, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΙΝ, 5-12-2017 να λέει ότι πριν υπογράψουν τα συμβόλαια με τις εταιρίες, είχε έναν μακρόχρονο διάλογο με τους εκπροσώπους τους, ζητώντας τους και παίρνοντας όλες τις διαβεβαιώσεις ότι θα τηρήσουν αυστηρά τις προδιαγραφές ασφαλείας. Διότι, όπως και ο ίδιος ανέφερε, οι προδιαγραφές ασφαλείας στην βιομηχανία υδρογονανθράκων είναι οι πιο αυστηρές και κοστοβόρες από κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, στον κόσμο.

Όμως, το αν τελικά, ο συνδυασμός όλων των ανωτέρω υποχρεώσεων κράτους και εταιριών τηρηθεί, ή όχι, δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με προφορική διαβεβαίωση των εταιριών προς ένα κράτος, οι ελλείψεις του οποίου, είναι κατ' αρχή πολύ μεγαλύτερες ακόμη και από τις υποχρεώσεις ασφαλείας των εταιριών.

Εξ άλλου γνωρίζουμε ως τώρα, ότι σε ποσοστό 99% των περιπτώσεων παγκοσμίως, τόσο το κράτος, όσο και οι εταιρίες, προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν τα κόστη για τα κενά των υποδομών και των προδιαγραφών ασφαλείας. Σε περιπτώσεις δε, όπως η Ελλάδα, που οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες, τα κράτη προσπαθούν να επωφεληθούν, σε βάρος των εταιριών.
Όμως, όσο περισσότερο το κράτος προσπαθήσει να υποχρεώσει τις εταιρίες να πληρώσουν για τις δικές του ελλείψεις, τόσο λιγότερο θα είναι το τελικό κέδρος θα έχουν αυτές. Έτσι, αργά, ή γρήγορα:

-Ή θα αποδειχθεί ότι η εκμετάλλευση του προϊόντος, είναι τελικά, οικονομικά ασύμφορη,

-ή θα αναγκαστούν οι εταιρίες να προβούν, σε εκμετάλλευση χωρίς την υποδομή και την τήρηση προδιαγραφών, ώστε να μπορούν να έχουν κέρδος.

Για αυτούς τους λόγους:

Ζητήσαμε από τον υπουργό κ Σταθάκη την συνεργασία με σκοπό την διοργάνωση ενός Σαββατοκύριακου εισηγήσεων, όπου με άνεση χρόνου οι ειδικοί επιστήμονες των εταιριών και του υπουργείου θα μπορέσουν να απαντήσουν και στις ερωτήσεις από πλευράς της κοινωνίας των πολιτών.

Με συνδιοργανωτές την ΠΙΝ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να καλέσουμε εκπροσώπους εταιριών, τα ΜΜΕ και τους ειδικούς επιστήμονες που θα επιλεχθούν από κάθε πλευρά. Τέτοιου είδους συναντήσεις, έχουν συνήθως μεγάλη επιτυχία(*). Διότι και οι εταιρίες δέχονται πάντα με ευχαρίστηση αυτές τις προσκλήσεις.

Πράγματι, μετά την πρότασή μας που κατέθεσα υπό μορφή προφορικής ερώτησης προς τον υπουργό κ Σταθάκη, γνωρίσαμε 3 κυρίους, εκπροσώπους της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια που ήταν παρόντες. Συμφώνησαν ότι θα ήταν καλό να γίνει μια τέτοια συνάντηση και αποδέχθηκαν προκαταβολικά μια τέτοια πρόσκληση.

Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον υπουργό κ Σταθάκη που είδε θετικά την προφορική μας πρόταση και θα στείλουμε την πρόσκληση στο γραφείο του.
Επίσης καλούμε όλους τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών που επιθυμούν να συμμετέχουν, να επικοινωνήσουν μαζί μας.

(*) Συμμετείχαμε σε τέτοιες συναντήσεις ως μέλη του δικτύου SE Europe Pipeline Watch (βίντεο playlist), για την μεταφορά ενέργειας. Αποτελείται από οικολογικές οργανώσεις 14 χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συνεργάζεται μεταξύ άλλων, με το πανεπιστήμιο Θαλάσσιας Οικολογίας του Ντουμπρόβνικ.

Συνοπτικό βίντεο:  Opatija meeting 2008 "Energy roots" - Eco NGOS from 14 counties
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ως μέλη της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα σχέδια και τις εξελίξεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό της Οίτης.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κατάργηση της πάγιας χρέωσης για όλους τους καταναλωτές, έκπτωση 5 ευρώ για όσους λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό και επιπλέον 8% για τους ευάλωτους πελάτες και για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, θέτει σε εφαρμογή η ΔΕΗ από τις 26 Μαρτίου και για τρεις μήνες.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Καθυστερήσεις στην επίδοση λογαριασμών σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα (μετά τις 14 Φεβρουαρίου, σε ορισμένες περιοχές της Επικράτειας), ενημερώνει η ΔΕΗ η οποία προχώρησε ήδη στη λήψη μέτρων προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στους καταναλωτές.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Άμεση βραχυπρόθεσμη αναστολή κάθε δραστηριότητας σχετικά με την κατασκευή και αδειοδότηση αιολικών πάρκων με ταυτόχρονο καθορισμό ημερομηνιών διοργάνωσης συζήτησης
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά για την ελληνική οικονομία, συνιστά η απόφαση του Ομίλου ΕΛΠΕ να προχωρήσει στη δημιουργία του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εμβληματική συμφωνία για την εξαγορά ισχυρού χαρτοφυλακίου Φωτοβολταϊκών έργων της Γερμανικής εταιρείας juwi στη περιοχή της Κοζάνης, συνολικής ισχύος 204 MW
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x