A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κερδίσαμε! Ηχηρό "ΟΧΙ" στους γενετικά τροποποιημένους σπόρους των πολυεθνικών!

Την Τρίτη υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης για την απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω την οποίας θα επιβάλλονταν συνθήκες καθολικού μονοπωλίου των πολυεθνικών στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή αγορά. Με την υπερψήφιση αυτή η νομοθεσία απορρίπτεται από το Ευρωκοινοβούλιο και υποχρεώνεται στην πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να την αποσύρει.

 
Πρόκειται ουσιαστικά για την απόρριψη της νομοθεσίας που επιχείρησε να περάσει η Κομισιόν, μέσω του αρμόδιου επιτρόπου Τόνιο Μποργκ. Η εν λόγω νομοθεσία θα έδινε στις πολυεθνικές το μονοπώλιο των σπόρων με αποτέλεσμα να χαθούν οι παραδοσιακοί σπόροι.
 
Σε ανακοίνωσή του για την υπερψήφιση της απορριπτικής τροπολογίας που κατέθεσε ο ίδιος, ο Κρίτων Αρσένης ανέφερε: «Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στις πολυεθνικές των σπόρων διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη διατροφική ασφάλεια και την ελεύθερη πρόσβαση στην τροφή. Αν δεν κερδίζαμε αυτήν την κρίσιμη μάχη, θα ήταν πρακτικά αδύνατο για έλληνες και ευρωπαίους αγρότες να διατηρούν και να αναπαράγουν τους σπόρους τους.
 
Όταν τον Δεκέμβριο του 2013 κατέθεσα την πρόταση απόρριψης της συγκεκριμένης νομοθεσίας, δεν περίμενα ότι θα υπερψηφίζονταν σήμερα από τη συντριπτική πλειοψηφία των  Ευρωβουλευτών. Οι νίκες είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα εντατικής δουλειάς όλων μας  αλλά και προϊόν της μαζικής κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, που μέσω της αλληλογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέκλεισαν με το αίτημα της απόρριψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νίκη καταδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά θετικά στο δημοκρατικό έλεγχο και πως η ευκαιρία για κάθε πολίτη να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι καθημερινή».

 

Σημειώνεται πως πριν από το κατηγορηματικό «όχι» της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο μονοπώλιο των πολυεθνικών στην εμπορία των σπόρων, προηγήθηκε η ομόφωνη καταψήφιση της νομοθεσίας από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και η σχεδόν ομόφωνη από την Επιτροπή Γεωργίας. 

)

Το χρονικό


   
Στις 6 Μαΐου 2013, μετά από πρόταση της Γενικής Επιτροπής Υγείας & Καταναλωτών (DG SANCO) και στη συνάντηση των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ρυθμίζουν το εμπόριο σπόρων σε όλη την Ε.Ε., ψηφίζεται πρόταση εισαγωγής νέας νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία από το 2016 κανείς δεν θα μπορεί να εμπορεύεται σπόρους στην Ε.Ε. που δεν είναι καταχωρημένοι σε εθνικούς καταλόγους.
   
Στις 12 Δεκεμβρίου 2013 ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, ζητεί την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν, με τροπολογία που κατέθεσε στην Επιτροπή Γεωργίας του Ε.Κ.
   
Στις 18 Δεκεμβρίου 2013 ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, ζητεί την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν, με τροπολογία που κατέθεσε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος
   
Στις 30 Ιανουαρίου 2014 η τροπολογία υπερψηφίζεται ομόφωνα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ε.Κ..
   
Στις 11 Φεβρουαρίου 2014 η τροπολογία υπερψηφίζεται σχεδόν ομόφωνα και από την Επιτροπή Γεωργίας του Ε.Κ.

 
Στο μέτωπο των μεταλλαγμένων


 
Εν τω μεταξύ το ζήτημα των μεταλλαγμένων στην ΕΕ άνοιξε εκ νέου με πρωτοβουλία μάλιστα της ελληνικής προεδρίας, η οποία επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση της Κομισιόν για τα μεταλλαγμένα η οποία προβλέπει την έγκρισή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίνοντας στη συνέχεια σε κάθε χώρα τη δυνατότητα να απαγορεύσει τις καλλιέργειες αυτές στην επικράτειά της. Πριν από μερικές ημέρες το θέμα των μεταλλαγμένων τέθηκε και πάλι στο συμβούλιο των υπουργών περιβάλλοντος και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρξε και αλλαγή στάσης στις χώρες που μέχρι σήμερα ήταν αρνητικές.
 
Σχολιάζοντας ο Κρίτων Αρσένης σημειώνει πως η Επιτροπή σε μια προσπάθεια να πείσει τα κράτη – μέλη (η αρχική πρόταση δεν είχε γίνει αποδεκτή) κατέθεσε μια νέα πρόταση που προβλέπει το «καρότο» της απαγόρευσης μεταλλαγμένων στο εσωτερικό της χώρας. «Σε κάθε χώρα δίνεται η δυνατότητα να απαγορεύσει τα μεταλλαγμένα. Κατά κάποιο τρόπο νομιμοποιείται η απαγόρευση, ωστόσο πρόκειται για μια σαθρή απαγόρευση καθώς βασίζεται σε ηθικούς λόγους και όχι σε λόγους υγείας ή περιβάλλοντος. Οι ηθικοί λόγοι δεν είναι αντικειμενικοί και έτσι η κάθε εταιρεία μεταλλαγμένων μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο υποχρεώνοντας τελικά ένα κράτος να αποδεχτεί τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς», αναφέρει και προσθέτει:
 
«Πρόκειται για μια στρεβλή πρόταση, η οποία είχε ατονήσει μέχρι που η ελληνική προεδρία την επανέφερε στο τραπέζι και τελικά έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης. Στην ουσία οι πολυεθνικές στοχεύουν τα μεταλλαγμένα να λάβουν έγκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην κατάρρευση των ενδεχόμενων απορρίψεων από τα κράτη μέλη, ώστε τελικά να πάρουν όλη την ευρωπαϊκή αγορά».
 
Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια, ο οποίος προειδοποιεί με «πρόταση μομφής» κατά της Κομισιόν σε περίπτωση που επιτραπεί η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού 1507. Απευθυνόμενος προς τον επίτροπο Τόνιο Μποργκ ο Νίκος Χρυσόγελος ανέφερε: «Υπάρχει σαφής και ισχυρή αντίθεση στην έγκριση της εν λόγω γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας καλαμποκιού που εκφράζεται τόσο από το Συμβούλιο, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. 19 κράτη μέλη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων εναντιώθηκαν στο “άνοιγμα της πόρτας” στα μεταλλαγμένα, μόνο 5 ήταν υπέρ, και 4 απείχαν. Έχει, όμως, προηγηθεί και απορριπτικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την έγκριση της καλλιέργειας.

)
 
Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών αντιτίθεται αποφασιστικά στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στην Ευρώπη. Καλούμε την Κομισιόν να μην περιφρονήσει την ισχυρή και δημόσια αντίθεση που εκφράζεται τόσο θεσμικά, όσο και σε επίπεδο κοινής γνώμης, και να αποσύρει την πρότασή της, διαφορετικά η ομάδα των Πράσινων θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της, όπως έχουμε ήδη προειδοποιήσει . Και διαβεβαιώνουμε την Κομισιόν ότι ήδη έχει ξεπεραστεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών ευρωβουλευτών (77 απαιτούνται) για να καταθέσουμε πρόταση μομφής στην Κομισιόν. Το εξωθεσμικά και επιχειρηματικά συμφέροντα δεν πρέπει και δεν θα αφήσουμε να επικρατήσουν της προάσπισης της υγείας, του περιβάλλοντος και της δημοκρατίας».


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου κατά ενός οικόσιτου σκύλου, απασχόλησε εντόνως την κοινωνία και τα ΜΜΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων ανεστάλησαν προσωρινά οι άδειες μικρής κλίμακας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ζητά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ανακαλέσει άμεσα τις νέες άδειες αιολικών στα Ακαρνανικά Όρη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ρύπανση του αέρα και του νερού μπορεί να επηρεάσει το φύλο του μωρού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι συγκεκριμένες βουνοκορφές βρίσκονται στα σύνορα των δήμων Δωρίδας και Μακρακώμης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ιδιωτικό κεφάλαιο καθορίζει τις πολιτικές διαχείρισης των αποβλήτων
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x