A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία και τα Ελληνικά ΜΜΕ. Του Ανδρέα Ρουμελιώτη

Η αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία και τα Ελληνικά ΜΜΕ. Του Ανδρέα Ρουμελιώτη

Στην Ελλάδα, αφού δεν κυκλοφορούν πλέον λεφτά, οι κάτοικοι αναγκάζονται να συναλλάσσονται με φασούλια, κουκιά και κουκούτσια! Αυτή την (ολίγον προβοκατόρικη) αλήθεια επαναλαμβάνω με συνεντεύξεις μου στα.. διεθνή δίκτυα τα ειδησεογραφικά.

Το Σάββατο παρουσιάσαμε στο τρίτο δισέλιδο των «6ημερών» για την αλληλέγγυα οικονομία «Μπορώ και χωρίς ευρώ», μεταξύ άλλων και τα δύο νέα Εναλλακτικά Νομίσματα της Αττικής: το ΚΟΥΚΙ και το ΦΑΣΟΥΛΙ! Όπως και τον πρωτοποριακό συνεταιριστικό πολυχώρο της κοινωνικής οικονομίας στο Ηράκλειο Κρήτης: το ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ!


Μόνο η ΝΕΤ εδέησε να αναπαράγει το θέμα στο δελτίο ειδήσεων με εκτενές – είναι αλήθεια – ρεπορτάζ. Ωστόσο, το παρουσίαζε κι εκείνη, όπως όλα τα Ελληνικά ΜΜΕ: σαν κάτι παράδοξο… «Ανταλλάσσουν – έδειχνε το ρεπορτάζ της ΝΕΤ – αγροτικά προϊόντα με Χριστουγεννιάτικα δέντρα»!!! Διατί θαυμαστικά; Μα… αυτό δεν είναι πλέον είδηση. Συμβαίνει κάθε μέρα – παντού. Σε όλες τις πόλεις. Σε όλες τις γειτονιές. Τα περισσότερα Ελληνικά νησιά έχουν δικά τους Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα…

Αν εξαιρέσουμε μια σχετική εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου και παλαιότερα του Παύλου Τσίμα και του Κώστα Βαξεβάνη, όλες οι άλλες αναφορές είναι αποσπασματικές του στυλ: «μόλις ανακαλύψαμε τον τροχό»!

Δείχνουν να αγνοούν την είδηση: ότι στην Ελλάδα, ενώ καταρρέει το κοινωνικό κράτος, η κοινωνία των πολιτών κατάφερε να το υποκαταστήσει σε χρόνο dt , δημιουργώντας με ευρηματικότητα 1200 δίκτυα, δομές και οργανώσεις της νέας κοινωνικής – αλληλέγγυας οικονομίας.

 Κάτι, που στην Ευρώπη αποτελεί πλέον το 10% της οικονομίας. Δεκάδες εκατομμύρια νέοι και φτωχοί επιβιώνουν μ’ αυτό τον τρόπο.


Εν αντιθέσει με τα Ελληνικά ΜΜΕ, που περί άλλων αγωνιούν και τυρβάζουν, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία κάνουν συνεχώς εκτενή αφιερώματα και ρεπορτάζ για το νέο εναλλακτικό οικονομικό κίνημα της Ελλάδας.

 Οι πιο διάσημοι στο εξωτερικό είναι οι Free and Real, μια υποδειγματική οικοκοινότητα νέων στην Βόρεια Εύβοια, η οποία «πολιορκείται» διαρκώς από κάμερες και ξένους δημοσιογράφους. Το Πελίτι και τον Οβολό της Πάτρας, τους γνωρίζουν απ’ την Αυστραλία ως τον Καναδά.

Το ΤΕΜ του Βόλου είχε τις προάλλες την τιμητική του στο TOKYO TV και το «Χάρισέ το» στο γαλλογερμανικό ARTE TV. Τα Ελληνικά ΜΜΕ ούτε που… αντιλήφθηκαν την Διεθνή Γιορτή του Πελίτι στο Παρανέστι Δράμας, όπου συμμετείχαν διεθνείς αντιπροσωπείες του κινήματος των τοποφάγων απ’ όλη την Ευρώπη.


Κι όμως στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πλέον 1200 Ανταλλακτικά Δίκτυα, κυκλοφορούν διαδικτυακά δεκάδες ιδεατά Τοπικά Εναλλακτικά Νομίσματα, λειτουργούν 200 κοινωνικά παντοπωλεία και άλλα 100 κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, χειρουργεία. Οργανώνονται κοινωνικά φροντιστήρια, βιβλιοθήκες, θέατρα.

Γίνονται παντού χαριστικά – ανταλλακτικά παζάρια. Έχουμε πλέον εκατοντάδες Οικοκοινότητες, Εργασιακές Κολεκτίβες, Αυτοδιαχειριζόμενα Στέκια, Συλλογικές Κουζίνες, Αστικούς Αγρούς (11 φτιάχνονται μόνο στον Δήμο Αμαρουσίου) και Αγορές Απευθείας Διάθεσης Τροφής. Όλοι σχεδόν οι Δήμοι συνεργάζονται με τα νέα Δίκτυα Παραγωγών – Καταναλωτών στο κίνημα «χωρίς μεσάζοντες».

Ενώ η κοινωνία εφευρίσκει τρόπους για να επιβιώσει, τα Ελληνικά ΜΜΕ αγωνιούν μόνο για του Σόιμπλε την δόση…ΔΕΥΤΕΡΑ 10-12 2012 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 6ΜΕΡΕΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Παρουσιάστηκε η ιδέα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData ή αλλιώς «ηλεκτρονικά βιβλία»
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Υπάρχουν λογοτέχνες και κάποια δημιουργήματά τους που σε συνοδεύουν πεισματικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία υπερδραστηριοποίηση ομάδων αντιεμβολιαστών
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η πανδημία COVID19 έχει αποσαθρώσει στερεότυπα, δομές, ιδεολογήματα αλλά και δόγματα πάνω στα οποία είχε δομηθεί ο κόσμος μας, εδώ και δεκαετίες.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x