A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Στο μυαλό ενός εργοδότη… ή ποια προσόντα θα κάνουν το παιδί μας να ξεχωρίζει!

Γράφει στο efiveia.gr o Δημήτρης Ψύλλας, BSc, MSc, MBA, Σύμβουλος Καινοτόμων Επιχειρήσεων, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Εργασίας και Ιδρυτής του BusinessCool 

Αλήθεια, πώς επιλέγουν οι εργοδότες και ποια είναι τα κριτήριά τους; Στην πολύπλοκη αυτή διαδικασία εμείς θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα πράγματα απλά.

Για μια θέση εργασίας ένας υποψήφιος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τα «τυπικά προσόντα» ή τις «σκληρές δεξιότητες» (hard skills) που απαιτούνται.

Παραδείγματος χάριν για μια θέση Software Engineering ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει κάποιο πτυχίο στον τομέα αυτό και σίγουρα να γνωρίζει άριστα Αγγλικά. Μέχρι στιγμής έχουμε 80 υποψηφίους. Στο ίδιο παράδειγμα, έστω ότι η θέση εργασίας αφορά την ανάπτυξη μια εφαρμογής mobile app για μια διεθνή διαφημιστική εταιρεία. Οι υποψήφιοι που έχουν αντίστοιχη προϋπηρεσία σε mobile app μόλις έπεσαν στους 25 και αυτοί που έχουν εργασθεί και στο παρελθόν, με κάποιο τρόπο, σε μια διαφημιστική εταιρεία είναι τώρα μόλις 7. Κανείς τους δεν έχει εργασθεί σε διεθνές περιβάλλον και κάνεις δεν έχει φτιάξει κάτι πραγματικά μεγάλο…

Στο σημείο αυτό θα αρχίσουν να προσμετρούνται και οι υπόλοιπες δεξιότητες κάθε υποψηφίου. Στην παγκόσμια βιβλιογραφία μπορεί να αναφέρονται και να τμηματοποιούνται σε επαγγελματικές ή σε κοινωνικές ή σε ατομικές δεξιότητες ή σε χαρακτηριστικά προσωπικότητας ή σε «λοιπά προσόντα» (softskills).

Η συγκεκριμένη θέση απαιτεί συνεργασία με μια πλειάδα ανθρώπων, διαφορετικών ειδικοτήτων και νοοτροπιών. Για τη συγκεκριμένη θέση ο υποψήφιος θα πρέπει να αποδείξει την ικανότητά του να αποτελεί και να ενεργεί εύκολα ως μέρος μια ομάδας (teamworking) και μάλιστα διεθνούς, καθώς και να αποδείξει την προσαρμοστικότητά του (flexibility) σε μια μεγάλη εταιρεία. Προσόν είναι το πόσο καλά ακούει τον συνομιλητή του και πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η επικοινωνία του με τους υπόλοιπους συνεργάτες του.

Προσόν είναι ακόμα και αν θα μπορούσε ο ίδιος να αποτελεί σημείο αναφοράς λύσεων διαπροσωπικών προβλημάτων. Περαιτέρω θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να λύνει περίπλοκα «υπολογιστικά» προβλήματα, να έχει δημιουργική σκέψηαποτελεσματικότητα στη χρήση πόρωννα δουλεύει υπό πίεση, να είναι αυτό-παρακινούμενοςυπομονετικόςσυνεπής, να διαχειρίζεται άριστα το χρόνο του και πολλά άλλα ακόμα… Θα πρέπει λοιπόν να αποδείξει ότι εκτός από τα τυπικά προσόντα έχει και τις κατάλληλες προσωπικές δεξιότητες για να πάρει τη θέση.

Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να πατούν κουμπάκια και να γράφουν κώδικες. Έχουν όμως το κίνητρο, τη δημιουργικότητα και το όραμα να φτιάξουν κάτι μεγάλο ή να προσαρμοστούν σ’ ένα διεθνές περιβάλλον; Πολλοί μπορούν να μιλούν με ευχέρεια αγγλικά αλλά αυτό που θα τους κάνει να ξεχωρίσουν είναι το λεκτικό περιεχόμενο και τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος. Σε πολλές από τις δεξιότητες αυτές οι υποψήφιοι μπορούν να εκπαιδευτούν από μικρή ηλικία μέσω σεμιναρίων, σε καλοκαιρινές θεματικές κατασκηνώσεις και αλλού ή μπορούν να τις αποκτήσουν από διάφορες άλλες δράσεις όπως ο εθελοντισμός, ο προσκοπισμός κ.α.

Έτσι λοιπόν οποιαδήποτε μορφή εργασίας και αν θελήσει να ακολουθήσει το παιδί σας, όπως υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελματίας, επιχειρηματίας, αυτοαπασχολούμενος θα πρέπει να έχει βρει και να έχει αναπτύξει και τις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες που θα συνθέτουν την προσωπικότητά του και θα τον κάνουν να ξεχωρίζει σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον.

Οι εργοδότες ψάχνουν το κατάλληλο μείγμα ανάμεσα στα τυπικά προσόντα (hard skills) και στις δεξιότητες προσωπικότητας (soft skills) για κάθε θέση εργασίας.

Η διαφορετικότητα και οι δεξιότητες ενός υποψήφιου συνεργάτη αντανακλούν απ’ ευθείας στην εταιρική ταυτότητα της εταιρείας που εργάζεται, για αυτό και είναι εξίσου περιζήτητες από τους εργοδότες.

Μερικές από τις δεξιότητες που θα κάνουν τα παιδιά σας να ξεχωρίζουν στον επαγγελματικό χώρο, αλλά και θα τα εξελίξουν και ως προσωπικότητες, είναι οι παρακάτω:

Επικοινωνία, Αυτο-παρακίνηση, Αυτενέργεια, Ηγεσία, Υπευθυνότητα, Επαγγελματισμός, Ομαδικότητα, Δημιουργική Σκέψη, Επίλυση Προβλημάτων, Αποφασιστικότητα, Δυνατότητα εργασίας υπό πίεση, Διαχείριση Χρόνου, Προσαρμοστικότητα, Διαπραγμάτευση, Επίλυση Συγκρούσεων, Αυτοπεποίθηση και Ενσυναίσθηση.

Εφόσον θέλουμε τα παιδιά μας να ξεχωρίσουν στο χώρο εργασίας τους και να πετύχουν τα όνειρά τους, καλό θα ήταν εκτός από τα τυπικά προσόντα που χρειάζονται, να αναπτύξουν ικανοποιητικά και τις άλλες επαγγελματικές δεξιότητες τους, που τελικά θα τα αναδείξουν. Ακόμα περισσότερο, καλό θα ήταν να αναπτύξουν όσο μπορούν και τις δεξιότητες που δεν διαθέτουν ακόμα, ώστε τουλάχιστον να μην αποτελούν τροχοπέδη για τους στόχους που θέτουν στη ζωή τους.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Το βασικότερο που πρέπει να ειπωθεί για τον Ιταλό Τζιοβάνι Βοκάκιο (Giovanni Boccaccio/εξελληνισμένο Ιωάννης Βοκάκιος), που έζησε από το 1313 ως το 1375 μ.Χ στην Φλωρεντία, είναι ότι ήταν ένας πραγματικά μεγάλος ουμανιστής της εποχής του.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές που θα φροντίσουν τόσο τους χρήστες όσο και τα αξεσουάρ και έξυπνα κινητά τα οποία σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούν πολλές φορές δίνει με σημερινή της ανακοίνωση η Honor.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Στις 22-23 Φεβρουαρίου 2020, στα Πρότυπα Σχολεία των Αναβρύτων (Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αναβρύτων και Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων), στον χώρο του Άλσους Συγγρού, Μαρούσι, διεξήχθη το 3ο Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Από το εργαστήριο σχολικής ψυχολογίας ΕΚΠΑ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ο «Μήνας Πράσινου Σχολείου» αποτελεί ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα των “Κοινών υπό Κατοίκηση”. Απευθύνεται σε παιδιά και έξυπνους γονείς και θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά στο 40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης από τις 06 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2020.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Στις 17 Φεβρουαρίου 1996 φεύγει από την ζωή ο διεθνούς φήμης επαναστάτης Μιχάλης Ράπτης.

ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ