A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

"Υπηρεσία κλάματος": Γιατί αυτές οι γυναίκες πληρώνουν για να κλάψουν στον ώμο "ενός όμορφου άντρα"

Παρόλο που πολλά είδη ζώων κλαίνε, το συναισθηματικό κλάμα είναι μια μοναδική ανθρώπινη δραστηριότητα. Ανεξάρτητα από το λόγο που κλαίμε, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η έκφραση των συναισθημάτων είναι λυτρωτική και μας βοηθάει να είμαστε υγιείς.

Στην Ιαπωνία, ο επιχειρηματίας Hiroki Terai υιοθέτησε αυτήν την πεποίθηση ως επιχειρηματική στρατηγική. Είναι ο ιδρυτής μιας ομαδικής υπηρεσίας κλάματος που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κλάψουν μαζί ενώ ένα "όμορφο αγόρι σκουπίζει τα δάκρυα τους".

Γνωστή ως rui-katsu ή "αναζήτηση δακρύων," η πρακτική είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις γυναίκες και λέγεται ότι ανακουφίζει από το υπερβολικό άγχος. Στη μικρού μήκους ταινία "Crying with the Handsome Man", ο σκηνοθέτης Darryl Thoms διερευνά αυτή την ασυνήθιστη πρακτική και γιατί ο ιδρυτής της πιστεύει ότι φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Για τις δυτικές κοινωνίες, αυτή η πρακτική μπορεί να φαίνεται ανορθόδοξη - ίσως και εντελώς παράξενη. Αλλά για πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, η έκφραση της θλίψης ή του θυμού θεωρείται ταμπού, και οι τελετουργίες της μετάβασης στην ενηλικίωση υπαγορεύουν ότι τα συναισθήματα πρέπει να κατασταλούν, ακόμη και να εξαλειφθούν.

Διεθνής έρευνα ανάμεσα σε 37 εθνικότητες για το κλάμα μετά την ενηλικίωση έδειξε ότι οι Ιάπωνες κλαίνε λιγότερο και οι Αμερικανοί περισσότερο.

Όταν ρωτήθηκε τι του έδωσε την ιδέα να παρέχει μια τέτοια υπηρεσία, ο Terai είπε ότι σκέφτηκε πως έτσι θα βοηθάει ζευγάρια να ξεπεράσουν τα διαζύγιά τους, προκαλώντας τους δάκρυα.

"Η 'τελετή' είναι μια σημαντική έννοια στην ιαπωνική κουλτούρα - από το σερβίρισμα του τσαγιού και την τακτοποίηση των λουλουδιών, μέχρι την παραδοσιακή εκπαίδευση σαμουράι και καράτε - υπάρχει πάντα μια τελετή. Βοηθάει να προγραμματίζεται το μυαλό και να είναι ανοικτό στην αλλαγή", λέει ο Thoms, ο οποίος βίωσε μία συνεδρία κλάματος στην επιχείρηση του Terai.

"Υπάρχει μια τελετή και για την ένωση δύο ανθρώπων με τον γάμο, αλλά δεν υπάρχει καμία τελετή για το διαζύγιο. 'Ετσι, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται χαμένοι με καμία αίσθηση ολοκλήρωσης".

Ο Terai διαπίστωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις διαζυγίων, οι γυναίκες ήταν αυτές που ξεκίνησαν τη διαδικασία χωρισμού. Πολλοί Ιάπωνες εργάζονται περισσότερες από 14 ώρες την ημέρα, συχνά και το Σαββατοκύριακο. Ο χρόνος ξεκούρασης μπορεί να περιλαμβάνει ένα παιχνίδι γκολφ ή αρκετό ύπνο για να ξεκουραστούν πριν από μία ακόμα απαιτητική εβδομάδα εργασίας. Έτσι, η «υπηρεσία κλάματός του» σχεδιάστηκε αρχικά για να βοηθήσει τις διαζευγμένες γυναίκες, αλλά φάνηκε ότι και άλλοι ωφελήθηκαν.

Η δύναμη της έλξης

Αλλά, γιατί ένα όμορφο αγόρι προσφέρει τον ώμο του στην υπηρεσία του κλάματος; "Πολλοί άνθρωποι συμπεριφέρονται διαφορετικά και γίνονται πιο συναισθηματικοί μπροστά σε άτομα που βρίσκουν ελκυστικά" εξηγεί ο Thoms. "Η διαστολή της κόρης του ματιού, το καρδιοχτύπι και άλλα σημάδια βοηθούν στην εμπειρία του κλάματος".

Ο Thoms λέει ότι μπορεί να βεβαιώσει τα αποτελέσματα που αισθάνθηκε στο δωμάτιο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας. "Η χαρά που αισθάνονταν οι γυναίκες μετά την εμπειρία του ξεσπάσματος ήταν φανερή - όλοι χαμογελούσαν, ενθουσιάστηκαν και φαίνονταν χαλαροί - ακόμα και αρκετά ομιλητικοί. 

Ο ίδιος ο Terai συμμετέχει στο θεραπευτικό κλάμα τα σαββατοκύριακα, γιατί πιστεύει ότι έτσι μπορεί να χαλαρώσει και να προετοιμαστεί για την προσεχή εβδομάδα.

"Στην ιαπωνική κοινωνία, οι περισσότεροι άνθρωποι -ιδίως οι γυναίκες- δεν έχουν έναν σύντροφο για να μοιραστούν τα συναισθήματα τα άγχη της ημέρας. Υπάρχει μια ανάγκη που παραμένει ανεκπλήρωτη", λέει ο Thoms. Το Ikemeso Takyyubin του Terai εκπληρώνει αυτή την ανάγκη".

Με πληροφορίες από nationalgeographic.com - επιμέλεια, μετάφραση: enallaktikos.grΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Ο Τσίρο Γκρίλο, γιος του ιδρυτή του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, παραπέμφθηκε σε δίκη για ομαδικό σεξουαλικό βιασμό
ΚΟΣΜΟΣ
Είναι πρόωρο επί του παρόντος να προβλεφθεί η προσαρμογή των εμβολίων προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η παραλλαγή που αναδύεται
ΚΟΣΜΟΣ
Νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού στη Νότια Αφρική και τα σύνορα ξανακλείνουν
ΚΟΣΜΟΣ
Την περασμένη κυριακή πραγματοποιήθηκαν εθνικές εκλογές στη Χιλή.
ΚΟΣΜΟΣ
Το 50% των γρήγορων τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού παράγει λανθασμένο αποτέλεσμα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x