A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πολύ μεγάλα οφέλη από τη φαρμακευτική κάνναβη | Του Νίκου Συγριμή*

Ο Νίκος Συγριμής, Καθηγητής Γεωργικής Μηχανολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, γράφει για τα είδη της κάνναβης, τις ευκαιρίες που προσφέρει, και τα λάθη που πρέπει να αποφευχθούν

Πέραν της χρήσης στο εσωτερικό, τα οικονομικά οφέλη για κράτος και ενασχολούμενους θα είναι τεράστια από εξαγωγές, αφού η παγκόσμια αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης είναι ακόμη ανοιχτή. Αλλά και αν αυξηθεί ο ανταγωνισμός μπορούμε να κρατήσουμε την κορυφή στην ποιότητα και τον ανταγωνισμό, αν ληφθούν ορθά μέτρα.

Του Νίκου Συγριμή*

Η κάνναβη είναι πολυδύναμο φυτό, με Βιομηχανικά και Φαρμακευτικά προϊόντα, και ήταν σε χρήση στη χώρα μας από αρχαιοτάτων (προϊστορικών) χρόνων. Πριν λίγες δεκαετίες έγινε ποινικοποίηση και έτσι μερικές χώρες το εκμεταλλεύονται με υπερβάλλουσα κερδοφορία λογά έλλειψης ανταγωνισμού. Προϊόντα πολλά, όπως Βιομηχανική παραγωγή (σχοινιά-μονώσεις-χρώματα-υφάσματα κλπ τρόφιμα -αλεύρι- καλλυντικά), και Φαρμακευτική παραγωγή.

Πολλές χώρες εφαρμόζουν πλέον τις δικές τους νομικές πρωτοβουλίες και υπάρχει μια αισιόδοξη κινητικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πολιτικές που δίνουν έμφαση στην δημόσια υγεία, τα επιστημονικά δεδομένα, τη μείωση βλάβης και την πρόληψη, κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε μωσαϊκό, από ποινικοποιήσεις μέχρι νομιμοποιήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες, χωρίς ενιαίο πλαίσιο για την Κάνναβη.

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Η Ελλάδα θεωρείται από πολλές ξένες επιχειρήσεις προνομιακή εδαφοκλιματικά για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης. Το Ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση να εποπτεύσει το όλο θέμα. Η διάθεση θέλει διερεύνηση για να διασφαλιστεί η παραγωγή και η διακινούμενη ποιότητα, με έλεγχο προέλευσης, αλλά και ο «έχων την χρειών» από την «εκμετάλλευση» και την παράνομη διακίνηση.

Σήμερα, στην κοινωνία της γνώσης, η βιώσιμη σταθερή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη βασίζεται στη γνώση, στην έρευνα και στην καινοτομία. Ένα βιώσιμο σχήμα βασίζεται στην ανάπτυξη νέων ολιστικών συνεργασιών με κρατικούς φορείς, επιχειρήσεις, ομάδες και άτομα που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτό το χώρο.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές και να αποφύγουμε το φαινόμενο: «ναι, μειώνουμε τα παρασιτοκτόνα και επιβάλλουμε τα γενετικώς τροποποιημένα», που όμως διακυβεύεται η βιοποικιλότητα και η κοινωνική ευημερία. Τα Πανεπιστήμια έχουν και κοινωνική υποχρέωση να επιστρέφουν τα προϊόντα της έρευνας στην παραγωγή και να ενημερώνουν τον κόσμο για την «αλήθεια», και σε αυτό επιδίδομαι.

Δεδομένου ότι έχω λάβει στήριξη για την Ανάπτυξη της Υδροπονίας και της σχετικής τεχνολογίας, θεωρώ υποχρέωσή μου να ενισχύσω την προσπάθεια για την Φαρμακευτική, σε προστατευμένη υδροπονία εγκατάσταση, για την όποια πρέπει να οργανωθεί εθνική προσπάθεια. Στόχος, εκτός από σταθερή ποιότητα και παραγωγικότητα, πρώτιστα η εξεύρεση καινοτομίας στην εμπορία της παραγωγής (Farm to Pharma), ώστε πλέον των θέσεων απασχόλησης, να μοιράζεται η προστιθέμενη αξία και προς την παραγωγή, όπως της ανήκει. Αυτό εντάσσεται στους γενικότερους στόχους της ανηφορικής πρωτογενούς παραγωγής (και για όλα τα προϊόντα) και ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας.

Επίσης, χρειαζόμαστε συνέργειες για εξαγωγές: δηλαδή πρέπει ο Έλληνας (και πρώτα οι πολιτικοί) πλέον να αφήσει «του γείτονα την κατσίκα» και να αντιληφθεί ότι θα κερδίσει το κοινωνικό σύνολο από την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Να αλλάξει η νοοτροπία στο σχέδιο «από τον παράγωγο πρωτογενούς μέχρι την τοποθέτηση στο ράφι ξένης χώρας (ετοιμάζεται και το ελαιόλαδο!), με την πραγματική υποστήριξη του κράτους (πχ γιατί στην Κινά οι Ολλανδοί και οι Εβραίοι πάνε συχνά με Υπουργικές αποστολές!). Ακόμη και οι Ιταλοί και Ισπανοί το έχουν πτυχή: ενώθηκαν μπροστά στον ανταγωνισμό της παγκοσμιοποίησης.

Παρόλο που ασχολούμαι με την μεταφορά τεχνολογίας στην Κίνα υποχρεούμαι να βοηθήσω τεχνολογικά και στα δυο ειδή κάνναβης, αν και η Βιομηχανική έχει πάρει το δρόμο της και επικεντρώνομαι στις δυσκολίες της Φαρμακευτικής.

Στόχος μας πρέπει να είναι να δώσουμε στους παραγωγούς τεχνική υποστήριξη και εμπορική ενοποίηση για να γίνουν οι σοβαροί εξαγωγείς ιατρικής κάνναβης σε εθνικό επίπεδο ώστε η τελική εμπορική αξία, (και για όλα γενικώς τα προϊόντα μας), να παραμένει εντός της επικράτειας. Η πολυπλοκότητα που δημιουργεί η παγκοσμιότητα, επιβάλλει πλέον «στο θέμα της αειφορίας– Οικονομία, Περιβάλλον, Κοινωνία-«οι πολιτικές να βασίζονται διαρκώς και περισσότερο στην επιστήμη = «science in economy».

 

*Ο Νίκος Συγριμής είναι καθηγητής Γεωργικής Μηχανολογίας στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο

Prof. AUA, Nick Sigrimis, PhDEE Cornell University

M.IEEE/CS,CSS,RAS/, IFAC, EurAgEng, ASAE

CIGR<https://www.cigr.org/ > / IT section [VII], founder & honor-Chairman

Geomations SA, AUA spinoff RTD & commercial SME, Founder and President


πηγή: news247.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Τα ΜΜΕ πιστά στην καλλιέργεια ενός χυδαία ρατσιστικού λόγου και στην διαιώνιση αρνητικών στερεοτύπων.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Πριν από λίγες μέρες, ένα 8χρονο κοριτσάκι στο Κερατσίνι, έχασε τη ζωή του σ’ ένα εργοστάσιο.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Από τη δεκαετία του ’70 έως και σήμερα, κεντρική πολιτιστική επιταγή είναι η σχετικοποίηση και μια τάση ριζικής αποδόμησης σχεδόν κάθε θεσμού
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο άνθρωπος έχει μεταβληθεί σε homo consumens.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
"Επιχείρηση Μητέρα Φύση" : Η Wall Street ετοιμάζεται να αγοράσει όλα τα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους του πλανήτη
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
*Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x