A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Guardian: Αν διαβάσετε αυτό το κείμενο, ίσως να μην φάτε ποτέ ξανά κοτόπουλο

Τα περισσότερα ζώα που προορίζονται για σφαγή, εκτρέφονται με τη βοήθεια υψηλών δόσεων αντιβιοτικών σε καθημερινή βάση. Μέχρι το 2050, η ανοσία στα αντιβιοτικά θα προκαλεί 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

Μπορεί οι περισσότεροι να απολαμβάνουν τη γεύση του κοτόπουλου, αλλά είναι ασφαλής τροφή για τον άνθρωπο; Σε άρθρο του ο Guardian αναφέρεται στη βιομηχανία πουλερικών και για την επίδραση των αντιβιοτικών στην υγεία των ανθρώπων. 

Το Gainesville στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, θεωρείται η πρωτεύουσα των πουλερικών όλου του κόσμου, αφού εκεί γεννήθηκε η σύγχρονη βιομηχανία κοτόπουλου. Η Τζόρτζια εκτρέφει 1.4 δισεκατομμύρια κοτόπουλα κάθε χρόνο. Στις ΗΠΑ, εκτρέφονται συνολικά 9 δισεκατομμύρια πτηνά κάθε χρόνο. Τα κοτόπουλα εκτρέφονται σε απομακρυσμένους περιφραγμένους αχυρώνες. Eκεί λειτουργούν και τα σφαγεία, όπου μετατρέπονται σε κρέας. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος Maryn McKenna: 

"Ανακάλυψα τον λόγο για τον οποίο το κοτόπουλο που εκτρέφεται στην Αμερική είναι τόσο διαφορετικό στην γεύση σε σχέση με εκείνα που έφαγα σε άλλα μέρη του κόσμου. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτρέφουμε κοτόπουλα για όλους τους άλλους λόγους εκτός από τη γεύση: για αφθονία, για ταχύτητα κ.ο.κ.. Εδώ και δεκαετίες, ταΐζουμε τα κοτόπουλα και σχεδόν κάθε άλλο ζώο που προορίζεται για κατανάλωση, με μεγάλες δόσεις αντιβιοτικών κάθε μέρα της ζωής τους.

Τα αντιβιοτικά δημιουργούν τις συνθήκες που κάνουν το κοτόπουλο άνοστο. Οι άνθρωποι έχουν μετατρέψει ένα δραστήριο πτηνό που παλιά μεγάλωνε στις αυλές των σπιτιών, σε αργοκίνητο, υπάκουο όγκο πρωτεΐνης, με μύες που συναγωνίζονται εκείνους των bodybuilder στα παιδικά καρτούν. 

Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση, σε όλο τον πλανήτη, εκτρέφονται με τη βοήθεια μεγάλων δόσεων αντιβιοτικών τις περισσότερες ημέρες της ζωής τους: 63.151 τόνους αντιβιοτικών ετησίως.

Οι αγρότες άρχισαν να χρησιμοποιούν τα φάρμακα επειδή τα αντιβιοτικά επέτρεπαν στα ζώα να μετατρέπουν τις ζωοτροφές σε νόστιμους μύες πιο αποτελεσματικά. 

Έτσι, περισσότερα ζώα άρχισαν να στοιβάζονται σε αχυρώνες και τα αντιβιοτικά βοηθούσαν να είναι προστατευμένα από την πιθανότητα εμφάνισης ασθένειας. Αυτές οι ανακαλύψεις, που ξεκίνησαν με τα κοτόπουλα, δημιούργησαν "αυτό που επιλέγουμε να ονομάσουμε βιομηχανοποιημένη γεωργία".

Οι τιμές κοτόπουλου μειώθηκαν τόσο πολύ, ώστε έγινε το κρέας που οι Αμερικανοί τρώνε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Αλλά και το κρέας που πιθανότατα μεταδίδει τις περισσότερες ασθένεις και προκαλεί ανοσία στα αντιβιοτικά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση της εποχής μας, που χτυπάει αργά και σταθερά την υγεία των ανθρώπων.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι μια κρυμμένη επιδημία, εκτός αν έχουν την ατυχία να πάθουν κάποια μόλυνση οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.

Οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στην φαρμακευτική αγωγή παραμένουν σχεδόν άγνωστες και σπάνια τραβούν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Αν σκεφτούμε τις ανθεκτικές λοιμώξεις, νομίζουμε ότι είναι κάτι σπάνιο. Αλλά αυτές οι λοιμώξεις είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αφορά υγιείς κατά τ' άλλα ανθρώπους.

Τα ανθεκτικά βακτήρια αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία μας και η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί.

Είναι υπεύθυνα για τουλάχιστον 700.000 θανάτους ανά τον κόσμο κάθε χρόνο: 23.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, 25.000 στην Ευρώπη, πάνω από 63.000 μωρά χάνουν τη ζωή τους στην Ινδία. 

Πέρα από αυτούς τους θανάτους, βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά προκαλούν εκατομμύρια ασθένειες - 2 εκατομμύρια ετησίως μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες - και κοστίζουν δισεκατομμύρια σε δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη, απώλεια μισθών και εθνικής παραγωγικότητας.

Προβλέπεται ότι μέχρι το 2050, η ανοσία στα αντιβιοτικά θα προκαλεί 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως".ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο ΟΗΕ, σε συνέλευσή του τον Οκτώβριο του 1980, όρισε τη 16η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Εξαιρετικά αποτελεσματική αποδεικνύεται η ευέλικτη διατροφή στην απώλεια και συντήρηση του βάρους
ΤΡΟΦΙΜΑ
Στην ανάκληση μη ασφαλούς αλιεύματος από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Στην ανάκληση βιολογικού κοτόπουλου όπως επίσης και δεκάδων χιλιάδων βιολογικών αυγών, προχώρησαν τα ελεγκτικά κλιμάκια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Την ύπαρξη καταλοίπων της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας που απαγορεύεται να υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, διαπίστωσε σε μέλι ο ΕΦΕΤ
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x