A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Οικιακή κομποστοποίηση: τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε (Βίντεο)

του Άκη Αδαμόπουλου

Όταν πέφτουν στο έδαφος τα φυτικά υπολείμματα, αρχίζει η διαδικασία της αποσύνθεσης, δηλαδή η κομποστοποίηση. Κομποστοποίηση μπορούμε να κάνουμε και στο χώρο μας (οικιακή κομποστοποίηση) με τη βοήθεια ειδικών κάδων. Είναι ένας μοναδικός τρόπος να ανακυκλώσουμε ορισμένα από τα οικιακά λύματα, σε πολύτιμα πρόσθετα του εδάφους.


Τα οργανικά απόβλητα αποτελούν περίπου το 40%-60% του συνόλου των αποβλήτων που παράγει κάποιος στο σπίτι του. Το 70% από αυτά είναι κομποστοποιήσιμα. Κάνοντας κομποστοποίηση, μπορούμε να μειώσουμε το σύνολο των οικιακών αποβλήτων μας κατά 35%. Επειδή όμως δεν είναι τόσο οικεία διαδικασία σας παρουσιάζουμε ορισμένες συμβουλές.

Τι να κάνετε

   
Κομποστοποιήστε υλικά όπως πεσμένα φύλλα, υπολείμματα λαχανικών από την κουζίνα, κατακάθια καφέ καθώς και στάχτη από χαρτί ή το τζάκι.
   
Επιλέξτε ένα στεγνό και σκιερό μέρος, που να έχει εύκολη πρόσβαση σε νερό για να τοποθετήσετε τον κάδο σας.
   
Προσθέστε καφέ και πράσινα υλικά και βεβαιωθείτε πως θα σπάσετε τα μεγαλύτερα κομμάτια.
   
Βρέξτε ξηρά υλικά για να προσθέσετε.
   
Μόλις ο σωρός του κομπόστ σας είναι εγκατεστημένος, ανακατέψτε με τα υπόλοιπα κομμένο γρασίδι και θάψτε φρούτα και φυτικά απόβλητα στο βάθος του υλικού.
   
Το κομπόστ σας χρειάζεται οξυγόνο για να διασπάσει τα υλικά που προσθέτετε. Ανάλογα τον κάδο, ανακινήστε σε τακτική βάση τα υλικά και το μείγμα.
   
Καλύψτε το. Φροντίστε να έχετε κοντά στον κάδο μια σακούλα με φύλλα για να προσθέτετε στα νέα υλικά.
   
Διατηρήστε ισορροπία. Χωρίς πολλά πράσινα λύματα το κομποστ ο σωρός θα αποσυντίθεται πολύ αργά, ενώ αντίστοιχα χωρίς πολλά καφέ λύματα θα μυρίζει.

Για αυτό το λόγο εξισορροπήστε το περιεχόμενο.

Τι να μην κάνετε...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ





ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με ένα φρέσκο εργαστήριο κομποστοποίησης μαζί με διανομή παραδοσιακών σπόρων, ξεκινά και πάλι τις εργασίες του το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης στα Βριλήσσια.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τον τελευταίο καιρό σε πολλές γειτονιές έχει κάνει την εμφάνιση της μια νέα κατηγορία κάδων ανακύκλωσης, χρώματος καφέ.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η βιοαεριοκίνηση οχήματων ως αποτέλεσμα της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός. 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για την αποτέφρωση ή την ταφή: ανθρώπινη κομποστοποίηση. 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο δήμος καλεί του κατοίκους και τις τοπικές επιχειρήσεις να στηρίζουν τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων με την προσαρμογή της πρακτικής απόθεσης των απορριμμάτων τους στην ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τον Φεβρουάριο, η οικογένεια στην οποία δούλευε της έδωσε επιστολή απόλυσης, στην οποία επικαλείτο ως λόγο τον καρκίνο
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x