A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

H Ανδαλουσία απαγορεύει την Coca Cola, γιατί «βλάπτει σοβαρά την υγεία»

H Ανδαλουσία απαγορεύει την Coca Cola, γιατί «βλάπτει σοβαρά την υγεία»

Έως και 250.000 πρόστιμο σε όσους παρασύρουν τα παιδιά στην… παχυσαρκία προβλέπει καινούργιος νόμος που ψηφίστηκε στην Ανδαλουσία. Η ανδαλουσιανή Xούντα (τοπική, αυτόνομη κυβέρνηση) απαγορεύει στο εξής την πώληση προϊόντων τύπου «junk food» καθώς και αναψυκτικών σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής.


-------------------------
Της Δάφνης Χρήστου Την «πανδημία του 21ου αιώνα», την παχυσαρκία, προσπαθεί να περιορίσει με έκτακτα μέτρα η αυτόνομη κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, και μάλιστα μοιάζει αποφασισμένη να το πράξει με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο που το έκανε και με το κάπνισμα. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που έχουν στη διάθεσή τους οι τοπικές αρχές, η παχυσαρκία επηρεάζει το 16,6% του ενήλικου πληθυσμού της Ανδαλουσίας και ένα στα τέσσερα παιδιά, ηλικιακή ομάδα που κρίνεται εξαιρετικά ευαίσθητη και στην οποία στην ουσία στοχεύει ο καινούργιος νόμος, γι’ αυτό και τιμωρεί με πρόστιμο 250.000 ευρώ την εγκατάσταση μηχανημάτων με προϊόντα «ακατάλληλα για την υγεία» σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά και δεν τα επιτρέπει ούτε σε σχολικές γιορτές! 

Σύμφωνα μάλιστα με τον νόμο, που τίθεται σε ισχύ αυτό τον μήνα, όλοι οι παιδικοί σταθμοί και τα δημοτικά της χώρας πρέπει να αποσύρουν τα μηχανήματα πώλησης παρόμοιων προϊόντων από τους σχολικούς χώρους, ενώ στο γυμνάσιο και στο λύκειο, όπου επιτρέπονται, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται η ένδειξη «περιέχει μεγάλα ποσοστά σε κορεσμένα λίπη, trans λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη» ‒ την ίδια ανακοίνωση υποχρεούνται μάλιστα να συμπεριλάβουν και οι καντίνες, τα μπαρ και τα εστιατόρια που βρίσκονται μέσα σε σχολικούς χώρους. 

Η απαγόρευση της πώλησης Coca Cola, Pepsi ή οποιουδήποτε αναψυκτικού σε σχολεία επεκτείνεται κατά μία έννοια και στα κέντρα υγείας. 

Συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία δεν υποχρεώνονται να απομακρύνουν τα μηχανήματα με τα αναψυκτικά και τον καφέ, αλλά οφείλουν να διαθέτουν εγκατάσταση με φυσικό πόσιμο νερό ακριβώς δίπλα από αυτά και σε όλα τα μηχανήματα με αναψυκτικά να πουλάνε επίσης εμφιαλωμένο νερό. 


Ο νόμος της Ανδαλουσίας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας καθυστέρησε περισσότερο από δύο χρόνια να τεθεί σε εφαρμογή, κι αυτό κυρίως εξαιτίας της αντίδρασης που συναντούσε από τις εταιρείες που παράγουν και διαθέτουν στην αγορά τα παραπάνω προϊόντα. Το τελικό κείμενο έχει επίσης «περικόψει» κάπως τα αρχικά προβλεπόμενα πρόστιμα, τα οποία ωστόσο παραμένουν τσουχτερά: ένα απλό παράπτωμα τιμωρείται με 3.000 ευρώ, ένα σοβαρό με 250.000 (από 300.000 ευρώ που προέβλεπε το αρχικό προσχέδιο του νόμου. 

Ο νόμος απαγορεύει επίσης στο εξής στις εταιρείες που παράγουν ή διανέμουν αυτά τα προϊόντα να πραγματοποιούν καμπάνιες προώθησής τους μέσω του αθλητισμού ή χορηγιών σε αθλητικές ομάδες εντός του σχολικού πλαισίου «χωρίς να διαθέτουν ειδική άδεια γι’ αυτό. Με πληροφορίες από Diario Público

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
«Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου ιού SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19 που προκαλείται από το SARS-CoV-2, αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την ανθρωπότητα»
ΥΓΕΙΑ
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό στις εγκύους, οι οποίες όχι μόνο αναρωτιούνται αν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εγκυμοσύνη, αλλά και αν μετά τη γέννηση του μωρού τους θα μπορούν να το θηλάζουν.
ΥΓΕΙΑ
Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν το πρώτο τεστ αίματος που μπορεί -με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης- να ανιχνεύσει με ακρίβεια περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου
ΥΓΕΙΑ
Μία σημαντική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πλέον έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Science, ανοίγει νέους δρόμους για την ανακάλυψη φαρμάκου, ειδικού για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2
ΥΓΕΙΑ
Η νόσος Covid-19, που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες όχι μόνο για τους ανθρώπους με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και για ανθρώπους χωρίς τέτοιο ιστορικό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί μυοκαρδιακή βλάβη ακόμη και σε ανθρώπους με υγιή καρδιά.
ΥΓΕΙΑ
Το 1110 θα παρέχει από αύριο Δευτέρα 30 Μαρτίου συμβουλευτική υποστήριξη σε ασθενείς με άνοια και στους φροντιστές τους
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ