A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ανεστραμμένος οδηγός αυτοβοήθειας: Χρειάζεται κι η θλίψη

Οδηγός αυτοβοήθειας: Κι όμως, υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους χρειάζεται κι η θλίψη

Τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η θλίψη στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατέγραψαν οι επιστήμονες και ανακάλυψαν ότι μπορεί να επιφέρει τελικά σημαντικά οφέλη. 
-------

Της Δάφνης Χρήστου


Η αλήθεια είναι ότι η θλίψη δεν είναι πολύ της… μόδας, κυρίως στον δυτικό πολιτισμό. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις τηλεοπτικές καρικατούρες, για να αντιληφθεί ότι πλέον το γέλιο είναι επιβεβλημένο στα όρια της… τραγικότητας. Σε όλο το τηλεοπτικό πανηγύρι, που αναπαράγεται αμάσητο και ακατέργαστο στην καθημερινή ζωή, έρχονται να προστεθούν οδηγοί αυτοβοήθειας για «Πέντε Βήματα για να Αποκτήσετε την Ευτυχία», οδηγοί για θετική σκέψη (που αξιοποιούνται στο έπακρο στη διαφήμιση), τρόποι για την υιοθέτηση θετικής συμπεριφοράς... Σε τέτοια υπεραξία έχει αναχθεί αυτή η ρημάδα η ευτυχία, που αρχίζει και γίνεται και ύποπτο, καθώς ώρες ώρες μοιάζει να καλλιεργεί την απάθεια και την απραξία, απευθείας παράγωγα μια στρεβλωμένης πραγματικότητας.
 
Κι όμως, η διαδικασία της ανθρώπινης εξέλιξης θα πρέπει σίγουρα να αποδεικνύεται σοφότερη, αφού χρόνια τώρα ο άνθρωπος φαίνεται να μην έχει καταφέρει να απαλλαγεί από τη θλίψη. Το να μελαγχολούμε πού και πού φαίνεται να παίζει δηλαδή κάποιο ρόλο στην επιβίωση του είδους μας. Παρ’ όλ’ αυτά, αν και ο φόβος, ο θυμός, η απογοήτευση έχει αποδειχτεί ότι προετοιμάζουν για την πτήση, τη μάχη, την απόρριψη, τα εξελικτικά οφέλη της θλίψης δεν είχαν μέχρι πρόσφατα αποκρυπτογραφηθεί.

Όχι όμως πια. Οι επιστήμονες, που κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν την καταραμένη από τον πολιτισμό μας συναισθηματική αυτή κατάσταση, κατέληξαν σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.  

Σε τι λοιπόν μας ωφελεί, σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα των επιστημόνων, να μην έχουμε φοβερή-συναρπαστική διάθεση μια μουντρουχιασμένη και συννεφιασμένη μέρα;

1) Βελτιώνει τη μνήμη: Τις βροχερές μέρες, που οι άνθρωποι τείνουν να έχουν μια μελαγχολική διάθεση, έχει παρατηρηθεί ότι μπορούν καλύτερα να αφομοιώνουν τις λεπτομέρειες των αντικειμένων. Όταν ο καιρός είναι καλός η προσοχή, φαίνεται να μειώνεται.  

2) Βελτιώνει τη σωστή κρίση: Οι άνθρωποι αποδεικνύεται ότι βγάζουν εσφαλμένα συμπεράσματα για τους άλλους όταν είναι χαρούμενοι. 
 
3) Λειτουργεί αφυπνιστικά: Η ευτυχία μάς κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε σε μια ασφαλή, οικεία κατάσταση και ότι δεν χρειάζεται να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε πράγματα, αντίθετα η θλίψη μάς κινητοποιεί.
 
4) Η θλίψη μπορεί να σε κάνει… καλύτερο άνθρωπο. Οι μελαγχολικοί άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο να είναι δίκαιοι και, αν και μοιάζουν αναποφάσιστοι, είναι ασύγκριτα πιο δοτικοί προς τους άλλους, κι αυτό γιατί δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις ανάγκες των άλλων και περισσότερη προσοχή στις αποφάσεις και τις επιθυμίες τους.  

5. Μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές επαφές: Οι μελαγχολικοί άνθρωποι δίνουν μεγάλη σημασία στα εξωτερικά σημάδια και δεν βασίζονται στην πρώτη εντύπωση, για να βγάλουν ένα συμπέρασμα, όπως οι χαρούμενοι άνθρωποι, που συχνά διαψεύδονται. Πηγή: Mindful

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Μόνο το 1% έως 10% των αρχικών ασθενών με Covid-19 ευθύνονταν για το 80% των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού
ΥΓΕΙΑ
Τα «διαβατήρια ανοσίας», δηλαδή πιστοποιητικά ότι κάποιος νόσησε από Covid-19, θα προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσουν
ΥΓΕΙΑ
Για μία νέα μέθοδο με την οποία κλωνοποιείται το dna των αντισωμάτων που ένας άνθρωπος αναπτύσσει, μιλάει ο καθηγητής πληροφορικής στον τομέα της γονιδιωματικής και μοριακής ιατρικής στο ΜΙΤ
ΥΓΕΙΑ
Η δοκιμή του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά της Covid-19 έχει μόλις 50% πιθανότητες επιτυχίας καθώς ο νέος κορωνοϊός φαίνεται να εξασθενεί γρήγορα στη Βρετανία
ΥΓΕΙΑ
Δεκτή έγινε για δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Neurology μία πιλοτική μελέτη παρατήρησης ασθενών-μαρτύρων, με σκοπό την αντικειμενική και ποσοτική εκτίμηση της οσφρητικής λειτουργίας νοσηλευόμενων ασθενών με νόσο COVID-19
ΥΓΕΙΑ
Η J&J βρίσκεται αντιμέτωπη με 16.000 αγωγές από καταναλωτές που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα ταλκ της εταιρίας, συμπεριλαμβανομένης και της Johnson's Baby Powder , τους προκάλεσαν καρκίνο.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x