A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αναδασωτέα έκταση της Στροφυλιάς παραδίδεται στους καταπατητές της

ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ ΕΚΤΑΣΗ 800 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΤΗΣ!

Ανακοίνωση από την Οικολογική Κίνηση Πάτρας

"Με διάταξη στο νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης


Με λύπη, οργή και αγανάκτηση διαπιστώνουμε, μελετώντας προσεκτικά το νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης, πως η κυβέρνηση της Αριστεράς (και της οικολογίας) με ένα άρθρο, σε ένα νόμο θα ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ την καταπατημένη έκταση των 803 στρεμμάτων στη θέση «Σαμαρέικα» του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς στους ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΤΗΣ!

Πίσω από τις διατάξεις  του άρθρο 18 του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Φορείς διαχείρισης προστατευoμένων περιοχών και άλλες διατάξεις» που ψηφίζεται προσεχώς στην ελληνική βουλή, (ήδη συζητείται στις επιτροπές) κρύβονται τα συμφέροντα αυτών που καμιά άλλη κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να τους ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ τις εκτάσεις που καταπάτησαν και να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα που έχτισαν και την καταστροφή που προκάλεσαν στο δάσος.

Η ΟΙΚΙΠΑ από την ίδρυσή της (το 1986) και μέχρι σήμερα παλεύει με κάθε δυνατό τρόπο να αποτρέψει τη σαλαμοποίηση του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Παλεύει για να μην δικαιωθούν όσοι καταπάτησαν δασική γη υψηλής βιολογικής και αισθητικής αξίας. Με αναφορές, με δίκες, με προσφυγές στο ΣτΕ και κάθε άλλο νόμιμο τρόπο υπερασπιστήκαμε μέχρι τώρα το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.

Η ΟΙΚΙΠΑ θα ενημερώσει ΟΛΟΥΣ τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου για τις επιπτώσεις από την ψήφιση του εν λόγω άρθρου και θα διατρανώσει με ειρηνικό αλλά δυναμικό τρόπο την αντίθεσή της στην πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΓΗΣ, ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα για την προστασία της Στροφυλιάς και θα συνεχίσουμε σε πείσμα των μεθοδεύσεων να υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο συμφέρον.

Απαιτούμε την πλήρη απόσυρση του άρθρου 18. Λύσεις για τους καταπατητές που ασκούν γεωργική δραστηριότητα μπορούν να βρεθούν, αλλά όχι μέσω της θυσίας 803 αναδασωτέων στρεμμάτων Εθνικού Πάρκου.

Παραθέτουμε το επίμαχο άρθρο που δικαιώνει τους καταπατητές της Στροφυλιάς αλλά και άλλων ανάλογων περιπτώσεων στον Ελλαδικό χώρο.
Άρθρο 18
Τροποποίηση της παρ.12 του άρθρου 47 του ν. 998/1979

Η παρ. 12 του άρθρου 47  του ν. 998/1979, τροποποιείται ως ακολούθως:
« 12. Δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των παρ. 5 έως 11 του παρόντος οι εκτάσεις που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 1650/1986, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 5 του ν. 3937/2011 (Α΄60) εκτός αν η γεωργική εκμετάλλευση προβλέπεται από το ως άνω ειδικό καθεστώς προστασίας  ή αν η γεωργική εκμετάλλευση προϋπήρχε της υπαγωγής της έκτασης στο ειδικό καθεστώς προστασίας  και το καθεστώς αυτό δεν έχει εξειδικευθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Τυχόν εκδοθέντες τίτλοι κυριότητας ανακαλούνται και το τίμημα επιστρέφεται. Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν σε εκτέλεση της προϊσχύουσας διάταξης ανακαλούνται αυτοδικαίως»". 

Οικολογική Κίνηση Πάτρας
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, έχουν αρχίσει να αφήνουν το αποτύπωμά τους στο περιβάλλον και στην ίδια τη Γη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με χθεσινή επιστολή του στον πρόεδρο της ΕΕΑΕ κ. Χρήστο Χουσιάδα , ζητά να πραγματοποιηθεί από την ΕΕΑΕ ραδιολογικός έλεγχος στο χώρο της παλιάς χωματερής Άνω Λιοσίων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
23 Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αναβολή κατάθεσης του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στη Βουλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εχθές Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, υποστήκαμε το μεγαλύτερο σοκ μέχρι τώρα στη διάρκεια του αγώνα μας! Οι μετρήσεις που έδειξε ο μετρητής της πιο γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας μέτρησης ρύπων σε πραγματικό χρόνο www.waqi.info ήταν εξωπραγματικές!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου μας εξηγεί πως πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πέρυσι ο πλανήτης καιγόταν από τήν Σκανδιναβία μέχρι τόν Αμαζόνιο,τή Σιβηρία, Αυστραλία, Ινδονησία, Βολιβία καί μέχρι τήν Αφρική αλλά συνεχίσαμε σάν νά μήν τρέχει τίποτα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ