A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ποιοι δικαιούνται κοινωνικό τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα

Από 15 Φεβρουαρίου, με την ενεργοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το οποίο «δεν είναι διαθέσιμο μόνο από τη ΔΕΗ, αλλά ενδεχομένως θα δίνεται και από άλλους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας όπως τόνισε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ), Τάσος Τάγαρης.

Όπως τονίζει ο κ. Τάγαρης, η διαδικασία για να κάνει ένα νοικοκυριό χρήση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου είναι απλή.

«Ο πολίτης που θέλει να επωφεληθεί από την έκπτωση, θα πρέπει να μπει να κάνει αίτηση με τους κωδικούς του Taxis. Στη συνέχεια θα πρέπει να δώσει τον αριθμό του ρολογιού για το οποίο ζητά να γίνει η έκπτωση. Το ρολόι θα πρέπει να είναι στο όνομά του, ή στο όνομα της συζύγου, και αφού γίνει διασταύρωση στοιχείων θα συγκεντρώσουμε στοιχεία για το πώς συντίθεται το νοικοκυριό αυτό, αν έχει φιλοξενούμενους, αν έχει άτομα με μηχανική υποστήριξη κ.ο.κ και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν οι εκπτώσεις εφόσον υπάγεται είτε στο κοινωνικό τιμολόγιο τύπου Α είτε στο τύπου Β, εξηγεί.
   
Οι δύο κατηγορίες και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους
   
Σύμφωνα με τον κ.Τάγαρη, στο ΚΟΤ μπορούν να ενταχθούν άτομα από δύο κατηγορίες. Η μία καθορίζεται ως τύπου Α και «αφορά τα άτομα τα οποία έχουν πάρει ήδη το ΚΕΑ (σ.σ: Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης)». Σε αυτή την περίπτωση, η ΗΔΙΚΑ θα αναζητήσει αν στο προηγούμενο δίμηνο «υπάρχει εγκεκριμένη αίτηση στο όνομα του αιτούντα, του συζύγου ή της συζύγου αντίστοιχα και στην περίπτωση που βρεθεί εγκεκριμένη αίτηση, τότε εκείνη του κοινωνικού τιμολογίου προχωρά κανονικά, εφόσον δεν έχει αλλάξει η σύνθεση του νοικοκυριού ή κάποιο άλλο στοιχείο. Στη συνέχεια ενημερώνεται ο πολίτης «ότι εντάχθηκε στο κοινωνικό τιμολόγιο ποια θα είναι η έκπτωση που θα πάρει, ποια είναι η κατηγορία του ΚΟΤ στην οποία ανήκει, καθώς και τα όρια της κατανάλωσης επί των οποίων θα ισχύει αυτή η έκπτωση», σημειώνει.

Στην περίπτωση που δεν μπορεί να εξακριβωθεί αν μέσα στο προηγούμενο δίμηνο ο καταναλωτής έχει πάρει το ΚΕΑ τότε αυτόματα θα μεταπίπτει στην περίπτωση τύπου Β. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαδικασία που ακολουθείται είναι διαφορετική, καθώς «θα συμπληρώσει την αίτηση κανονικά, θα ελεγχθούν τα στοιχεία και τα κριτήρια όπως τα ορίζει η ΚΥΑ κι αν υπάρχει φιλοξενούμενος θα ζητηθεί συναίνεση». 

Στην τύπου Β κατηγορία των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου «είναι σαν να έχουμε να κάνουμε με μια καινούρια αίτηση, επομένως γίνεται ξανά ο έλεγχος των κριτηρίων».
   
Από την αίτηση σχηματίζεται η σύνθεση του νοικοκυριού, τουτέστιν «πόσα άτομα μένουν ή αν (για παράδειγμα) είναι νοικοκυριό μονοπρόσωπο και το εισόδημά του μέχρι 9.000 ευρώ, οπότε μπορεί να πάρει την έκπτωση του κοινωνικού τιμολογίου. Αν είναι ένα νοικοκυριό με δύο ενήλικα μέλη ή μία μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος, αυτό το όριο αυξάνεται στις 13.500 ευρώ και ούτω καθεξής», εξηγεί ο κ.Τάγαρης, ενώ τονίζει πως τα όρια και οι διαβαθμίσεις είναι γνωστά προς όλους, καθώς έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ που ορίζει ακριβώς ποια είναι τα όρια.

Ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι την έγκριση μιας αίτησης για το ΚΟΤ του 2018
   
Η όλη διαδικασία έχει ως κεντρικό σημείο επεξεργασίας των δεδομένων την ΗΔΙΚΑ, που έχει αναλάβει τη μηχανογραφική υποστήριξη αυτής της διαδικασίας, όπως και να δημιουργήσει την πλατφόρμα στην οποία μπαίνουν οι πολίτες και κάνουν τις αιτήσεις τους. Το προσωπικό της διενεργεί και τους ελέγχους, όπου χρειάζεται να γίνουν, και βεβαιώνει πως το νούμερο της παροχής είναι το σωστό και συμπίπτει με το άτομο που το δηλώνει. Παράλληλα, όπου χρειάζεται, ελέγχονται τα εισοδηματικά κριτήρια ή άλλα κριτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ως μέλη της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα σχέδια και τις εξελίξεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό της Οίτης.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κατάργηση της πάγιας χρέωσης για όλους τους καταναλωτές, έκπτωση 5 ευρώ για όσους λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό και επιπλέον 8% για τους ευάλωτους πελάτες και για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, θέτει σε εφαρμογή η ΔΕΗ από τις 26 Μαρτίου και για τρεις μήνες.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Καθυστερήσεις στην επίδοση λογαριασμών σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα (μετά τις 14 Φεβρουαρίου, σε ορισμένες περιοχές της Επικράτειας), ενημερώνει η ΔΕΗ η οποία προχώρησε ήδη στη λήψη μέτρων προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στους καταναλωτές.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Άμεση βραχυπρόθεσμη αναστολή κάθε δραστηριότητας σχετικά με την κατασκευή και αδειοδότηση αιολικών πάρκων με ταυτόχρονο καθορισμό ημερομηνιών διοργάνωσης συζήτησης
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά για την ελληνική οικονομία, συνιστά η απόφαση του Ομίλου ΕΛΠΕ να προχωρήσει στη δημιουργία του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εμβληματική συμφωνία για την εξαγορά ισχυρού χαρτοφυλακίου Φωτοβολταϊκών έργων της Γερμανικής εταιρείας juwi στη περιοχή της Κοζάνης, συνολικής ισχύος 204 MW
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x