A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Νομοσχέδιο για την κάνναβη: Θα μιλήσει και ο Γιώργος Παπανδρέου

Αποδεκτή έκανε το προεδρείο της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου την πρόταση για κλήση σε ακρόαση του Γιώργου Παπανδρέου, προκειμένου ο πρώην πρωθυπουργός να ενημερώσει τους βουλευτές για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης.Τη σχετική πρόταση κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει την ερχόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στην Βουλή για το επίμαχο ζήτημα. Μεταξύ άλλων ο κατάλογος των φορέων που θα ενημερώσουν τους βουλευτές για το ζήτημα της νομιμοποίησης της καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης περιλαμβάνει και τους εκπροσώπου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του ΟΚΑΝΑ,  του ΚΕΘΕΑ, του 18 ΑΝΩ, της ΕΛΑΣ – Δίωξη Ναρκωτικών, Canabio κ.α.


«Δεν συζητάμε αυτή την ώρα για καμία άλλη διαδικασία, πλην της παραγωγικής"


«Δεν συζητάμε αυτή την ώρα για καμία άλλη διαδικασία, πλην της παραγωγικής διαδικασίας, που ξεκινά από την εισαγωγή του σπόρου και καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με τις «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», που περιλαμβάνονται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και συζητήθηκαν χθες στην πρώτη κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 


«Χθες ήταν η πρώτη κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών, άρχισαν τα κόμματα να τοποθετούνται. Η γενικότερη εικόνα ήταν ότι -αν εξαιρέσουμε τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ που τάχθηκαν εναντίον- οι υπόλοιποι τοποθετήθηκαν και με κάποιες επιφυλάξεις και βάζοντας και ένα χρώμα που -τουλάχιστον σε αυτή τη συζήτηση δεν έπρεπε να μπει- σχετικά με το τι γίνεται με τη χρήση των ναρκωτικών και όλα αυτά, διότι μιλάμε για κάτι διαφορετικό, για ένα φαρμακευτικό προϊόν, από μία παραγωγική διαδικασία, η οποία ξεκινά με την εισαγωγή του σπόρου και καταλήγει σε ένα τελικό φαρμακευτικό προϊόν, το οποίο θα κυκλοφορήσει, εφόσον υπάρχει σχετική έγκριση και με απαραίτητη συνταγή γιατρού, αν και εφόσον υπάρχουν λόγοι» διευκρίνισε ο υπουργός. 


«Δεν υπάρχει ούτε μία αμφιβολία σχετικά με την όλη διαδικασία» διαβεβαίωσε ο κ. Αποστόλου, εξηγώντας πως «θα υπάρχουν και οι έλεγχοι, αλλά και η ενιαία άδεια έγκρισης, θα προβλέπει περίκλειση σε όλα τα επίπεδα της παραγωγικής διαδικασίας». Εκτίμησε, δε, πως «υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον». 


«Είμαστε μπροστά σε μια πραγματικότητα, όπου η επιστημονική κοινότητα, οι ερευνητές, ο ιατρικός κόσμος έχουν καταλήξει ότι η Cannabis Sativa -η συγκεκριμένη με την υψηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη- μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φάρμακο για την αντιμετώπιση ασθενειών. Σε όλον τον κόσμο πλέον έχουν αρχίσει οι χώρες να απελευθερώνουν τη χρήση της κάνναβης για φαρμακευτικούς, ιατρικούς σκοπούς» εξήγησε.


Σημείωσε, ακόμη, πως από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί την τελευταία περίοδο προκύπτει πως «υπάρχουν τεράστιες προοπτικές για την οικονομία, την απασχόληση, τις επενδύσεις». 


«Έχουμε συναντηθεί με φορείς που και έχουν ιδρύσει εταιρείες στη χώρα μας, αλλά και ταυτόχρονα αυτό που έχει φανεί αυτή την περίοδο μέσα από μελέτες είναι ότι έχουμε μια καταπληκτική άνοδο κατά 60% -κάθε χρόνο- της ζήτησης και των επενδύσεων πάνω στο συγκεκριμένο προϊόν» είπε.


Με αφορμή, εξάλλου, την τοποθέτησή του, στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, κατά της συγχρηματοδότησης των άμεσων και ενισχύσεων και κατά της εξωτερικής σύγκλισης ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε: «Το θέμα που συζητάμε εδώ αφορά την μετά το 2020 Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αν μπούμε στη λογική των συγχρηματοδοτήσεων, δηλαδή της συμμετοχής του κράτους- μέλους στο κομμάτι αυτό των ενισχύσεων, αντιλαμβάνεστε ουσιαστικά ότι ανοίγουμε το παράθυρο για την επανεθνικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Είναι ένα πεδίο, όπου, τουλάχιστον εμείς, για πολλούς λόγους, δεν μπορούμε να το αντέξουμε στη διαδικασία ενός τέτοιου ανταγωνισμού με τα άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ, πόσο μάλλον, όταν ξέρουμε όλοι ότι είμαστε από τις χώρες που έχουμε πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο στις ενισχύσεις ανά στρέμμα, σε σχέση με αυτές που έχουν άλλες χώρες. Βεβαίως το ότι έχουμε περισσότερες ενισχύσεις ανά στρέμμα είναι θετικό, δεν σημαίνει, όμως ότι μας χαρίζεται, δεδομένου ότι αν δούμε το κομμάτι των ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση, επειδή έχουμε μικρό αγροτικό κλήρο, εκεί τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για εμάς».


*Τη συνέντευξη πήραν ο Κώστας Παπαδάκης και η Σοφία Παπαδοπούλου

**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου - ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Αν το στρίψιμο για εσένα δεν είναι μια απλή συνήθεια, αλλά ιεροτελεστία και τέχνη, τότε χρειάζεσαι τα κατάλληλα χαρτάκια και φιλτράκια, που θα εξασφαλίσουν ότι κάθε σου τσιγάρο είναι το ίδιο απολαυστικό!
ΕΛΛΑΔΑ
Τις προσήγαγαν στο Σύνταγμα την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας έναντι των γυναικών
ΕΛΛΑΔΑ
9 συλλήψεις γυναικών στο ΑΤ Συντάγματος επειδή συμμετείχαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος με όλα τα μέτρα προστασίας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών!
ΕΛΛΑΔΑ
Η συζήτηση για την ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων, που σχετίζεται με την ικανότητά τους να γνωρίζουν πώς να προβλέπουν μελλοντικά γεγονότα, είναι μια αρχαία υπόθεση.
ΕΛΛΑΔΑ
Ανέβηκε σήμερα στο ηλεκτρονικό σύστημα συναγογράφησης και θα γράφεται- προς το παρόν- μόνο από νευρολόγους και φυσίατρους - Πληροφορίες ΕΔΩ
ΕΛΛΑΔΑ
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x