A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το παράδειγμα του ΜάντσεστερΗμερίδα  ΕΠΕΜ & Grant Thornton: Tο μοντέλο του Μάντσεστερ και η Ελλάδα του σήμερα απέναντι στα ΣΔΙΤ και την ολοκληρωμένη ΔΣΑ


Στην Αθήνα βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της συνεργασίας του μεγαλύτερου έργου ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ευρώπη που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της ευρύτερης περιοχής του Μάντσεστερ.


Παρουσιάστηκε η πρακτική που εφήρμοσαν στη μητροπολιτική περιοχή του Μάντσεστερ, πριν ξεκινήσει η κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Ευρώπη (η μεγαλύτερη με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα - ΣΔΙΤ). Μία μονάδα που εξυπηρετεί 2,6 εκατομμύρια πολίτες και διαχειρίζεται 1,1 εκατ. τόνους απορριμμάτων ετησίως, το 5% των απορριμμάτων όλης της Μεγάλης Βρετανίας, και δημιουργήθηκε χωρίς αντιδράσεις.


«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποπειραθείς να χτίσεις ένα εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων κάπου και να μη συναντήσεις διαμαρτυρίες. Γι’ αυτό έχει εξαιρετική σημασία να ενημερώσεις σωστά τους τοπικούς άρχοντες και τις κοινωνίες και να έχεις με το μέρος σου τους πολιτικούς. Στην ανάγκη πρέπει να απευθυνθείς σε κάθε πολίτη ξεχωριστά» δήλωσε ο κ. Τζον Μπλάντ. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι : «Ο κόσμος φοβάται. Επομένως πρέπει πρώτα να τον ρωτήσεις τι θέλει. Ρωτήσαμε λοιπόν την κοινή γνώμη και περισσότερο από το 90% απάντησε ότι ήθελε εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ένα 85% εργοστάσιο μηχανικής επεξεργασίας απορριμμάτων και το 70% ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα. Με αυτά τα δεδομένα απευθυνθήκαμε στα εννέα δημοτικά συμβούλια της περιοχής μας. Διοργανώσαμε επίσης πολλές ανοιχτές εκδηλώσεις, στείλαμε φυλλάδια σε όλους τους πολίτες, εξηγήσαμε τι θα συμβεί αν δεν αλλάξουμε μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων».
Ο Στίβεν Τζένκισον, διευθύνων σύμβουλος της «ViridorLaingLimited» τόνισε στην ομιλία του: «Οταν ξεκινήσαμε τις υποδομές στο Μάντσεστερ, τα ποσοστά ανακύκλωσης ήταν μόλις 4% και σήμερα φτάνουν το 42% με ετήσιο στόχο να αυξάνονται κατά 3% ετησίως ώς το 2020. Αντίστοιχα, η ανάκτηση υλικών που δεν υπήρχε ως έννοια έφτασε το 95%».

«Είναι σημαντικό την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται στην κρίσιμη καμπή χρονικά για τα απορρίμματα και συζητείται για πρώτη φορά ο φόρος ταφής και η συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος για τα έργα να πάρουμε τα θετικά από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο Μάντσεστερ ώστε να γίνουν πιο win-win οι ΣΔΙΤ στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Αντώνης Μαυρόπουλος  επικεφαλής των εταιρειών D-Waste, ΕΠΕΜ και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για την Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων.
Στον χαιρετισμό της Ημερίδας, ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Τζων Κίττμερ δήλωσε ότι : «Τα απόβλητα είναι η μεγάλη πρόκληση για τη Βρετανία καθώς υπολογίζεται ότι κοστίζουν 3,8 δισ. ευρώ στο βρετανικό κράτος, δημιουργώντας μια βιομηχανία συνολικού τζίρου 14,5 δισ. ευρώ».

Ο Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας επισήμανε κατά την ημερίδα:  «Παρά τα προβλήματα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, οι τράπεζες ανταποκρίνονται. Έχουμε ήδη έγκριση εμπορικής τράπεζας σε ένα από τα πρότζεκτ που τρέχουν, και της ΕΤΕπ για την μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία πρόσφατα βραβεύτηκε ως το καλύτερο παγκοσμίως έργο απορριμμάτων». Συνέχισε προσθέτοντας ότι «εναλλακτική λύση θα αποτελέσει το χρηματοδοτικό μοντέλο Jessica που αποτελείται από κοινοτικούς πόρους που χορηγούνται ως δανειακά κεφάλαια».


 
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι «εάν η πολιτεία δεν βάλει ποινές στην αυτοδιοίκηση, που φέρει την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση των αποβλήτων, οι ΟΤΑ θα συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να ολιγωρούν». Συνέχισε λέγοντας ότι:  «..ο δήμος δεν μπορεί να δανειστεί λεφτά, επομένως η μόνη λύση είναι τα ΣΔΙT. Δεν είναι κακό να έχει κέρδος ο δήμος και ο ιδιώτης από τα απορρίμματα, είναι λάθος να το δαιμονοποιούμε γιατί έχει μια κοινωνική διάσταση. Πάντως αν δεν τιμωρήσει η πολιτεία την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την ολιγωρία της, δεν θα βάλει ποτέ μυαλό».


H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Μαρτίου 2014  στο κτήριο Κωστής Παλαμάς του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στην Αθήνα.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διοικητικό πρόστιμο επέβαλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σε βάρος της εταιρείας παραγωγής της τηλεοπτικής εκπομπής «Greece’s Next Top Model (GNTM) 3»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τώρα που τα Τρυγόνια επιστρέφουν και πάλι στα νησιά του Ιονίου, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ερευνητές δημιούργησαν την πιο λευκή μπογιά που έχει επιτευχθεί ποτέ, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Ξεροβούνι»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ιδρυτής της περιβαλλοντικής ομάδας Eko Krog (Πράσινος Κύκλος) κατάφερε με το πείσμα και την επιμονή του να κινητοποιήσει τους συμπολίτες και συναγωνιστές του
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x