A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ανυπολόγιστο το περιβαλλοντικό κόστος της παραγωγής ζωοτροφών

Σύμφωνα με έκθεση του WWF η οποία δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο συνεδρίου για τον αφανισμό των ειδών και την κτηνοτροφία, καλλιεργούμε προϊόντα όπως η σόγια για ανατροφή κοτόπουλων, χοιριδίων και άλλων ζώων σε τέτοια κλίμακα που οι φυσικοί πόροι -γη και είδη- ουσιαστικά εξαντλούνται.

Η ίδια έκθεση αποκαλύπτει ότι η εντατική βιομηχανική κτηνοτροφία οδηγεί επίσης σε λιγότερο θρεπτικό φαγητό, επισημαίνοντας ότι έξι κοτόπουλα που έχουν εκτραφεί εντατικά σήμερα έχουν την ίδια ποσότητα ωμέγα-3 με ένα μόνο κοτόπουλο τη δεκαετία του 1970.

Η έκθεση, επίσης, προειδοποιεί για την τεράστια έκταση γης που απαιτείται για καλλιεργηθούν οι σοδειές που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές και παραθέτει μερικές από τις πιο ευάλωτες περιοχές του πλανήτη, όπως ο Αμαζόνιος, το λεκανοπέδιο του Κονγκό και τα Ιμαλάια.

Η έκθεση και το συνέδριο για τον αφανισμό των ειδών και την κτηνοτροφία ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς από ανησυχητικές αποκαλύψεις για τον κλάδο. Για παράδειγμα μια έρευνα της Guardian / ITV έδειξε ότι το προσωπικό σε εργοστάσια κοτόπουλου στο Ηνωμένο Βασίλειο παραποιεί σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των που παράγει.

Η πλούσια σε πρωτεΐνες σόγια παράγεται σήμερα σε τόσο μεγάλες ποσότητες ώστε ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει περίπου 61 κιλά ετησίως. Η κατανάλωση όμως είναι κυρίως έμμεση, με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων όπως το κοτόπουλο, το χοιρινό, ο σολομός, το τυρί, το γάλα και τα αυγά.

Το 2010, η βρετανική βιομηχανία κτηνοτροφίας χρειάστηκε μια περιοχή του μεγέθους του Yorkshire για να παράγει τη σόγια που χρησιμοποιήθηκε για ζωοτροφές. Αλλά αν η παγκόσμια ζήτηση για κρέας αυξηθεί όπως αναμένεται, σύμφωνα με την έκθεση, η παραγωγή σόγιας θα πρέπει, μέχρι το 2050, να αυξηθεί κατά 80% περίπου.

"Ο κόσμος καταναλώνει περισσότερη ζωική πρωτεΐνη από ό,τι χρειάζεται και αυτό έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη φύση", δήλωσε ο Duncan Williamson, διευθυντής της πολιτικής για τα τρόφιμα του WWF. "Ένα 60% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας έχει χαθεί εξαιτίας των τροφίμων που καταναλώνουμε. 

Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι είναι ενήμεροι ότι μια δίαιτα με βάση το κρέας έχει αντίκτυπο στο νερό και στη γη, καθώς προκαλεί εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, αλλά λίγοι ξέρουν ότι το μεγαλύτερο θέμα προέρχεται από τη φυτική ζωοτροφή που τρώνε τα ζώα".

Με 23 εκατομμύρια κοτόπουλα, γαλοπούλες, χήνες, πάπιες και φραγκόκοτες στον πλανήτη - πάνω από τρεις ανά άτομο - ο μεγαλύτερος 'καταναλωτής' ζωοτροφών με βάση τις καλλιέργειες παγκοσμίως είναι τα πουλερικά. Ο δεύτερος μεγαλύτερος, με το 30% της παγκόσμιας ποσότητας ζωοτροφών το 2009, είναι η βιομηχανία χοιρινού κρέατος.




Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το χοιρινό κρέας είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο κρέας μετά το κοτόπουλο, με κάθε άνθρωπο να καταναλώνει κατά μέσο όρο 25 κιλά το χρόνο το 2015 - σχεδόν το σύνολο της συνιστώμενης ετήσιας πρόσληψης για όλα τα κρέατα. Οι βρετανικές οδηγίες για τη διατροφή συστήνουν 45-55g πρωτεΐνης την ημέρα, αλλά η μέση κατανάλωση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 64-88g, εκ των οποίων το 37% είναι κρέας και προϊόντα κρέατος.



Απόδοση: Veronica Burton




ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι πλαστικές μάσκες μίας χρήσης που καταλήγουν στους ωκεανούς μπορεί να χρειαστούν έως και 450 χρόνια για να αποσυντεθούν
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Έχουμε λιγότερες από 10% πιθανότητες να αποφύγουμε την καταστροφική κατάρρευση του πολιτισμού μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΕΕ θέλει να είναι πρωτοπόρος, αλλά τα σχέδια της Πράσινης Συμφωνίας ανατρέπονται από τα κράτη μέλη: Συνεχίζουν να επιδοτούν την κατανάλωση ορυκτής ενέργειας με δισεκατομμύρια.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε δημόσια διαβούλευση είναι αυτές τις ημέρες, το σχέδιο νόμου για την μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Από τα μέσα Ιουλίου η ανακύκλωση αλουμινίου λειτουργεί ως ξεχωριστό ρεύμα στον Δήμο Αντίπαρου, στηρίζοντας έτσι ενεργά το μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χθες, 22/8, καταναλώσαμε τους φυσικούς πόρους που είχαμε στη διάθεση μας για φέτος, όπως το νερό, τα τρόφιμα, τον καθαρό αέρα, αυξάνοντας παράλληλα το οικολογικό μας χρέος.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x