A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πώς "πρασινίζει" η βιομηχανία. Από το διοξείδιο του άνθρακα στην παραγωγή πολύτιμης σπιρουλίνας και χλωρέλλας

Με κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν απόβλητα από ζωική παραγωγή συνεργάζεται βιομηχανία βιοαερίου, που βρήκε τον τρόπο να συλλέξει το δύσοσμο αέριο από την κοπριά και να το χρησιμοποιήσει για τη λειτουργία της. 


Το απόβλητο της βιομηχανίας, διοξείδιο του άνθρακα, είναι -στη συνέχεια- η πρώτη ύλη για την παραγωγή της πολύτιμης σπιρουλίνας, που χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής ή της χλωρέλλας, που ανήκει στα φύκη και έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τα βαρέα μέταλλα και να αποτοξινώνει τον οργανισμό. 

   

Το παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας "πράσινων" συνεργατικών σχημάτων (clusters) μεταξύ βιομηχανιών στην Κεντρική Μακεδονία. 


Σύμφωνα με τον Γιώργο Ζαλίδη, επιστημονικά υπεύθυνο του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, που έχει και την ευθύνη υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου Greenomed για την πράσινη μεταποίηση, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από δύο ή τρεις συμπράξεις εταιρειών που θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν σε τέτοιες κοινοπραξίες. Έτσι, αναμένονται μετρήσιμα αποτελέσματα τέτοιων συμπράξεων, που μπορούν να απορροφήσουν τα υφιστάμενα πιλοτικά projects που ήδη έχουν γίνει στην Κεντρική Ευρώπη.

   

Μιλώντας σε ημερίδα που έγινε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Greenomed, o κ. Ζαλίδης γνωστοποίησε ότι σε αυτή την προσπάθεια είναι σημαντικός ο ρόλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως επιταχυντή των προσπαθειών, αλλά και του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος ως κέντρου μετάδοσης αυτής της τεχνογνωσίας από την Κεντρική Ευρώπη στην Περιφέρεια.

   

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ για το πεδίο εφαρμογής τέτοιου είδους συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, ο κ. Ζαλίδης σχολίασε ότι ήδη στην Ελλάδα έχει εφαρμοστεί από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η αξιοποίηση της θερμικής ενέργειας που επίσης παράγεται από τη διαδικασία αυτή, σε θερμοκήπια. Επιπλέον θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα στραγγίσματα που συγκεντρώνονται σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ώστε με τη χρήση της κατάλληλης τεχνολογίας φωτοκατάλυσης να καθαρίζονται και να προκύπτει καθαρό νερό για καλλιέργειες και λίπασμα από τα θρεπτικά συστατικά που απομονώμονται από τα στραγγίσματα.

   

Ο κ. Ζαλίδης υπογράμμισε τον ενεργειακό χαρακτήρα πολλών από τις καλές πρακτικές που διαμορφώνονται στον χώρο της "πράσινης" μεταποίησης και συνεργασίας μεταξύ βιομηχανιών. Τόνισε, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο του Greenomed έχουν δημιουργηθεί στη βιομηχανία της Κεντρικής Ευρώπης πάνω από χίλιες νέες θέσεις εργασίας σε 300 βιομηχανίες τα προηγούμενα δύο χρόνια. "Οι ανοιχτές δομές που θα δημιουργηθούν στην Κεντρική Μακεδονία θα φροντίσουν να καταρτίσουν και τους αποφοίτους του πανεπιστημίου μας, που σήμερα φεύγουν έξω για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη νέα αγορά του πρασινίσματος της βιομηχανίας" πρόσθεσε. 

   

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια δίνει προτεραιότητα ώστε το υπόλειμμα μιας επιχείρησης να χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από μια άλλη εταιρεία, με στόχο τη μείωση αποβλήτων και κόστους για τη διαχείρισή τους και την εξοικονόμηση πόρων από τον αγοραστή. 

   

Επανέλαβε, δε, ότι αιχμή των παρεμβάσεων της Περιφέρειας είναι η δημιουργία υπηρεσίας μίας στάσης (one stop shop) για την καινοτομία επιχειρηματικότητας, για τη διασύνδεση των ερευνητικών φορέων και των παραγωγών καινοτομίας με τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, σημείωσε ότι 140 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ κατευθύνονται σε παρεμβάσεις όπως η ενίσχυση του περιφερειακού δυναμικού έρευνας και καινοτομίας, η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και η ενθάρρυνση δημιουργίας συνεργατικών μηχανισμών μεταξύ των επιχειρήσεων.

   

Μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε ότι έχουν γίνει στην παραπάνω κατεύθυνση κάποιες προσπάθειες, οι οποίες όμως ήταν αποσπασματικές. Ανέφερε, μάλιστα ενδεικτικά ότι το φυτικό υλικό που απομένει από την απόσταξη αρωματικών φυτών θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί ώστε να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα στην περιοχή μας.

   

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Γεωργίου, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες δημιουργίας θέσεων εργασίας και τοπικής ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ομόλογο θα βελτιώσει τη ρευστότητα της τράπεζας και την υλοποίηση της στρατηγικής της για την πράσινη οικονομία.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στρατηγικό Συνέδριο, 3rd Athens Investment Forum, με θέμα: Η Ελληνική Οικονομία μπροστά στην Πρόκληση της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, με ταυτόχρονη ζωντανή μετάδοση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΕΕ θέλει να είναι πρωτοπόρος, αλλά τα σχέδια της Πράσινης Συμφωνίας ανατρέπονται από τα κράτη μέλη: Συνεχίζουν να επιδοτούν την κατανάλωση ορυκτής ενέργειας με δισεκατομμύρια.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η πράσινη συμφωνία οποία προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2019, είναι ένας οδικός χάρτης για τον τρόπο επίτευξης του πρόσφατα καθορισμένου κλιματικού στόχου της μείωσης των εκπομπών κατά 50-55 τοις εκατό έως το 2030
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο Πολιτισμός μαζί με το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία αποτελεί τον 4ο Πυλώνα για τη Βιώσιμη ανάπτυξη
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x