A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Μνημείο περιβαλλοντικού χάους και αρρώστιας

«Μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, αποτελεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής επί μισό αιώνα» υπογραμμίζει ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής) σε ανακοίνωσή του με αφορμή τα δημοσιεύματα για τις αιτίες θανάτων το 2015.


Το γεγονός αυτό έχει διαπιστώσει και η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία και προσέδωσε τον χαρακτηρισμό του «μνημείου...». 

 

Ωστόσο, «δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία», σημειώνει ο Σύνδεσμος τα στοιχεία της έρευνας, που επιβεβαιώνουν την «τρομακτική τάση ανόδου συμμετοχής των νεοπλασιών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής» καθώς και το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής αποτελεί «τοξική βόμβα» για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

 

Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας, σχετικά με τις συνέπειες στη δημόσια υγεία, της λειτουργίας της χωματερής. Με την απόφαση της αυτή η διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες εκπληρώνει την δέσμευσή της απέναντι στους εργαζόμενους της Ο.Ε.Δ.Α. και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, για ένα υπερώριμο έργο υψίστης κοινωνικής χρησιμότητας που αποτελούσε χρόνιο και πάγιο αίτημα τους. Ειδικότερα, για τη «Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας και εκτίμησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στην Ο.Ε.Δ.Α. (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων) Δυτικής Αττικής και την ευρύτερη περιοχή της», υλοποιείται από ομάδα κορυφαίων δημόσιων φορέων όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας, ο Δημόκριτος, το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας και εξειδικευμένων στο αντικείμενο Πανεπιστημιακών καθηγητών και επιστημόνων της χώρας μας. Στόχος της είναι να παρουσιάσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία του πληθυσμού της περιοχής (είτε πρόκειται για εργαζόμενους, είτε για μόνιμους κατοίκους) μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων μέσω της εφαρμογής της στατιστικής στην ιατρική. Η διοίκηση του Συνδέσμου έχει θέσει πρώτη της προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή - σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει η επιδημιολογική μελέτη. 

 

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος αναπτύσσει σειρά δράσεων σχετικών με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας μεταξύ των οποίων είναι: Η τοποθέτηση γιατρού εργασίας. Η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, ξεπερνώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάλυψε την επί σειρά ετών κενή θέση και στη συνέχεια, σε συνεργασία μαζί του, συντάχθηκε μελέτη με τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθούν οι εργαζόμενοι, ενώ γίνονται συνεχείς ενημερώσεις για θέματα προστασίας από τη χρήση διαφόρων υλικών και προϊόντων. Ακόμη η Εκτελεστική Επιτροπή ενέκρινε μελέτη που αφορά την προμήθεια φρέσκου γάλακτος στους εργαζόμενους του ΕΔΣΝΑ για το 2018. Ένα επίσης χρόνιο πρόβλημα και πάγιο αίτημα των εργαζομένων επέλυσε η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ βάζοντας τις βάσεις για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα, η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Ρένα Δούρου, υπέγραψε σύμβαση με αντικείμενο τις «Υπηρεσίες Φύλαξης Χώρων ΕΔΣΝΑ», συνολικής δαπάνης 423.405 ευρώ. Στόχος της φύλαξης είναι η αποτροπή, η παρεμπόδιση και η έξωση, της εισβολής ατόμων άσχετων με τον ΕΔΣΝΑ, στις εγκαταστάσεις του και κυρίως στο μέτωπο υγειονομικής ταφής. 


Τέλος, στην κατεύθυνση του οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής που αποφάσισε με την εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ δρομολογήθηκε η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής που έχει επιβαρυνθεί από την πολυετή λειτουργία της εγκατάστασης. Αποφασίστηκε η ανάπλαση έκτασης 250 στρεμμάτων (κυττάρων της Β Φάσης που έχουν κλείσει) καθώς και περιμετρική δενδροφύτευση σε μήκος 6.500 μέτρων, για λόγους οπτικής και ηχητικής απομόνωσης καθώς και το απαραίτητο αρδευτικό δίκτυο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.253.357 ευρώ και προβλέπει τη φύτευση 10 δέντρων και 175 θάμνων ανά στρέμμα, δηλαδή περίπου 2.500 δέντρων και 44.000 θάμνων με δυνατότητα άρδευσής τους από την επεξεργασία των στραγγισμάτων.

  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμα μια δικαίωση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Αθήνα θεωρείται μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σχετιζόμενων με την έλλειψη προσβάσιμου πράσινου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περίπου 3.760 μετρικοί τόνοι πλαστικών πλέουν αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που χτυπήθηκαν επειδή λένε “όχι” στην επιβολή εγκατάστασης αιολικών βιομηχανιών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο «Λάμπρος», ένας νεαρός Σπιζαετός που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι από γνωστό αναπαραγωγικό ζευγάρι του νησιού
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x