A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ανθρωπιστικό φόρουμ 2018: αυτό που μας ενώνει για ένα Παγκόσμιο Ανθρώπινο Έθνος

Με το σλόγκαν «Αυτό που μας ενώνει προς ένα Παγκόσμιο Ανθρώπινο Έθνος», το 5ο Ευρωπαϊκό Ανθρωπιστικό Φόρουμ θα γίνει στη Μαδρίτη, από τις 11 έως τις 13 Μαΐου. 

Η επίσημη έναρξη θα γίνει στον Ακαδημαϊκό χώρο Εκπαίδευσης και Επιστημών στο εξ αποστάσεως Ισπανικό Πανεπιστήμιο, ενώ το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον πολιτιστικό χώρο El Pozo.

 

 

Στο Μανιφέστο που εξηγεί τους λόγους διοργάνωσης αυτής της τριήμερης συνεύρεσης, οι διοργανωτές δίνουν σαφές πλαίσιο: «Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όπου όσα πιστεύαμε στο παρελθόν συγκρούονται με τις εικόνες μας για το μέλλον. Αυτές οι δυο τάσεις προσπαθούν να επιβληθούν η μία στην άλλη. Μέσα σε λίγες δεκαετίες η ανθρωπότητα διεθνοποιήθηκε, δημιουργώντας επικοινωνίες άνευ προηγουμένου μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών, με αξιοσημείωτη αλληλεπίδραση μεταξύ των παραδόσεων, των πιστεύω, των αξιών, των τρόπων ζωής και των απόψεων για τον κόσμο.Παράλληλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα δημιουργούν νέους ορίζοντες και ξυπνούν προσδοκίες που βρίσκονταν σε λήθαργο. Τώρα όμως σπρώχνουν το ανθρώπινο ον προς άγνωστες περιοχές και σίγουρα πέρα από τα όρια του χωροχρόνου.»

Υπογραμμίζοντας την εμφάνιση μιας νέας ευαισθησίας, που φαίνεται να μεγαλώνει στις νεότερες γενιές, το προαναφερθέν Μανιφέστο αναφέρει: «Μια νέα ευαισθησία κάνει αισθητή την παρουσία της. Πρόκειται για την ευαισθησία της ανθρωπότητας που εμπεριέχει υψηλά οράματα, στα οποία μπορεί κανείς να διακρίνει ορισμένα σημάδια που αξίζει κανείς να ερευνήσει σε βάθος. Αναφερόμαστε ενδεικτικά: η ανθρώπινη ζωή πρέπει να είναι στο επίκεντρο της κοινωνίας μας, την ίδια στιγμή που προστατεύουμε το περιβάλλον και τα άλλα είδη ζωής. Όλα τα ανθρώπινα όντα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες. Κανείς και καμία δεν πρέπει να υπόκειται σε αρνητικά διακριτικές συμπεριφορές. Όλοι και όλες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ανακαλύψουν την υπαρξιακή διάσταση και να αναρωτηθούν για το νόημα της ζωής τους.»

Για να προχωρήσει σε βάθος ως προς τα αναφερθέντα θέματα, η 5η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Ανθρωπιστικού Φόρουμ, θα ξεκινήσει ανοίγοντας με το πάνελ «Ο ρόλος της Ευρώπης για την ένωση των λαών της και το χτίσιμο γέφυρας με τους άλλους λαούς», όπου ειδικοί από διάφορα πεδία θα κληθούν να δώσουν τη γνώμη τους σε αυτές τις δυο προκλήσεις. Μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν ο Carlos Umaña, συντονιστής στη Λατινική Αμερική της ICAN, (οργάνωση που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2017 για την εργασία της προς τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων), η Sabine Rubin μέλος της Γαλλικής εθνικής συνέλευσης του France Insoumise, ο Riccardo Petrella, οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα φτώχειας και νερού ως κοινό αγαθό, η Clara Gómez-Plácito, ανθρωπολόγος και ακτιβίστρια, ο Piero Giorgi, νευροεπιστήμονας και ερευνητής για την ειρήνη, η Mayte Quintanilla, ακτιβίστρια σε ζητήματα καθολικού βασικού εισοδήματος και ο Guillermo Sullings, οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Στο σταυροδρόμι του ανθρώπινου μέλλοντος: βήματα προς ένα Παγκόσμιο Ανθρώπινο Έθνος».

Στις 12 και 13 έχουν προγραμματιστεί διαφορετικές συζητήσεις και εργαστήρια, προβολή ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικές παρουσιάσεις γύρω από μια παλέτα θεματικών όπως ο αφοπλισμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κοινωνική οικολογία, η πολιτική, τα προσιτά φάρμακα, η τεχνολογία, η δύναμη του θηλυκού, οι νέες οικονομικές προσεγγίσεις, η πνευματικότητα, η ενεργή μη βία, ο κοινωνικός μυστικισμός, τα κοινωνικά κινήματα, η πολιτισμική σύγκλιση, όλα αυτά μεταξύ άλλων.

Αυτό το φόρουμ ακολουθεί τα προηγούμενα που έγιναν στην Ευρώπη, στη Μόσχα (1993), στη Βουδαπέστη (2004), στη Λισαβόνα (2006) και στο Μιλάνο (2008) αλλά και άλλα που διοργανώθηκαν εκτός Ευρώπης, στην πόλη του Μεξικού (1994), στο Σαντιάγο της Χιλής (1995), στο Κίτο του Εκουαδόρ (2006) και στη Λα Παζ της Βολιβίας (2007).

Οι διοργανωτές του φόρουμ προσδοκούν να εμπλουτιστούν κατά τη διάρκεια των 3 αυτών ημερών με διαφορετικές οπτικές, αναζητώντας αυτά που ενώνουν με σκοπό να κατασκευαστούν διαφορετικές πραγματικότητες και μας προσκαλούν να εγγραφούμε εδώ. Η εγγραφή είναι δωρεάν και όσες εθελοντικές δωρεές γίνουν θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν τα έξοδα που προκύπτουν, καθώς από επιλογή δεν υπάρχει καμία εταιρία χορηγός. Τονίζεται δε πως όλη η δουλειά της διοργάνωσης έχει γίνει από εθελοντική εργασία.
Πηγή: pressenza.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ένας στους δέκα πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει υποστεί σωματική βία την τελευταία πενταετία, ενώ το 41% έχει έρθει αντιμέτωπο με κάποιου είδους παρενόχληση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Την Παρασκευή 5 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή συνέλευση της Κίνησης για μια απεργιακή 8 Μάρτη, με συμμετοχή γυναικών από πολλούς εργασιακούς χώρους και σωματεία.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
PalantirGR: Το Vouliwatch ζητά από το Υπουργείο αποδείξεις ότι τηρήθηκαν τα νόμιμα για τα προσωπικά δεδομένα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πολλοί συνωμοσιολόγοι διατείνονται πως οι πολιτικές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν την επιδημιολογική κρίση για να σταθεροποιήσουν την εξουσία τους.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν χρειάζεται να τρέξεις, ο νέος κόσμος εγκαθιδρύθηκε αφήνοντας οριστικά πίσω του τα «χρήσιμα» φαντάσματα, τις δεισιδαιμονίες, τις προκαταλήψεις, τους ρόλους των ιδεολογιών.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μοναδική μεγάλη οικονομία που κατέγραψε ανάπτυξη το 2020 (+2,3%), η Κίνα κέρδισε επίσης μερίδιο αγοράς: το πλεόνασμά της απέναντι στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7% το 2020.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x