A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Με τι ταΐζει ένας βίγκαν το κατοικίδιό του;

Όταν κάποιος ρωτάει τι ακριβώς ταϊζει το κατοικίδιο του ένας βίγκαν, δεν το κάνει από περιέργεια. Στόχος είναι να δείξει ότι οι βίγκαν είναι είτε τόσο χαζοί που δεν τους έχει απασχολήσει ότι για να τραφεί ο σκύλος τους πρέπει να πεθάνει ένα ζώο, είτε ότι είναι υποκριτές αφού ταΐζουν τα κατοικίδια τους με κρέας.

Εδώ μπορούν να δοθούν τρεις απαντήσεις. Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι όποια απάντηση και αν δώσει ο βίγκαν, η συζήτηση και το «κατηγορητήριο» είναι προδιαγεγραμμένα.

Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι οι βίγκαν δεν είμαστε αφελείς. Γνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει. Το ζήτημα είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ηθικό δίλημμα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τέλειο τρόπο. Όταν βλέπεις ένα κουτάβι στο δρόμο το οποίο δεν μπορεί να ζήσει μόνο του, αν επιλέξεις να το υιοθετήσεις για να μην πεθάνει, κάτι θα πρέπει να το ταΐσεις.

Αλλά ας πάμε στις τρεις επιλογές που υπάρχουν σε σχέση με τα αδέσποτα που μπορεί να υιοθετήσει ένας βίγκαν. Γιατί μιλάμε πάντοτε για αδέσποτα από τον δρόμο και τα καταφύγια. Όχι φυσικά για ζώα εκτροφής.

Πρώτη περίπτωση: Υιοθετώ ένα ζώο και του δίνω κανονική σκυλοτροφή/γατοτροφή.

Κατηγορία από τον παμφάγο: Είσαι υποκριτής και ασυνεπής αφού τελικά χρηματοδοτείς τη θανάτωση και κακοποίηση ζώων.

Δεύτερη περίπτωση: Δεν υιοθετώ κανένα αδέσποτο.

Κατηγορία από τον παμφάγο: Είσαι υποκριτής γιατί λες ότι αγαπάς τα ζώα και αφήνεις τα κακόμοιρα τα πλάσματα να πεθαίνουν στα καταφύγια και στους δρόμους ενώ θα μπορούσες να σώσεις κάποιο.

Τρίτη περίπτωση: Υιοθετείς κάποιο ζώο και τους δίνεις βίγκαν ζωοτροφές. Όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει, όχι μόνο υπάρχουν φυτικές τροφές για ζώα αλλά και τους αρέσουν πάρα πολύ και τα κρατάνε υγιέστατα.

Κατηγορία από τον παμφάγο: Είσαι παράλογος που αναγκάζεις τα κακόμοιρα τα πλάσματα ενώ είναι σαρκοφάγα να πηγαίνουν ενάντια στη φύση τους και να τρώνε φυτικά κ.λπ., κ.λπ. Τα ρώτησες αν θέλουν να τρώνε φυτικές τροφές; (Γιατί, τα ρώτησα αν θέλουν να τρώνε ζωικές; Τους βάζω φαγητό και το τρώνε).

Το ότι τα ζώα αυτά στα τόσες χιλιάδες χρόνια συμβίωσης με τον άνθρωπο έχουν προσαρμοστεί να τρώνε και φυτικές τροφές δεν τίθεται επί τάπητος. Ούτε βέβαια ότι τους αρέσουν πάρα πολύ και ότι τα κρατάνε υγιέστατα.

Σε κάθε περίπτωση αγαπητοί κρεατοφάγοι, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Σας είπαμε τις επιλογές που υπάρχουν όταν βλέπουμε ένα ζώο στο δρόμο που, χωρίς την βοήθεια μας, το πιθανότερο είναι να πεθάνει. Είτε από διερχόμενα αυτοκίνητα, είτε από φόλες, είτε από επιθέσεις άλλων σκυλιών. Βρείτε μας εσείς μια λύση που εξασφαλίζει την επιβίωση των αδέσποτων στον δρόμο κι εμείς ευχαρίστως θα την ακολουθήσουμε.

Όσον αφορά τη διατροφή ειδικά των σκύλων (και την ευρέως αποδεκτή άποψη ότι είναι σαρκοφάγοι), αρκεί να πούμε ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι σκύλοι τρώνε ό,τι τρώνε και τα αφεντικά τους. Βασικά, ανέκαθεν έτρωγαν τα αποφάγια του αφεντικού. Εκατοντάδες εκατομμύρια ινδουιστές είναι χορτοφάγοι. Εκατομμύρια από αυτούς έχουν σκυλιά. Εδώ και αιώνες λοιπόν, γενιές και γενιές σκύλων ζουν με γενιές και γενιές χορτοφάγων και τρώνε χορτοφαγικά αποφάγια.

Επομένως, όπως πλέον αποδέχονται μεγάλες εταιρείες παραγωγής σκυλοτροφών, όπως αποδεικνύει πλήθος επιστημονικών ερευνών και όπως υποστηρίζουν άρθρα γνωστών εφημερίδων, τα σκυλιά στην πραγματικότητα είναι παμφάγα και μπορούν να είναι απολύτως υγιή αν η διατροφή τους βασίζεται σε μια σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική δίαιτα που περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΖΩΑ
Υπάρχει έκτακτη ανάγκη αυτή τη στιγμή να παραγγείλουμε τροφή για τα 18 ζώα που φροντίζουμε στον ΕΣΠΙ, έχουμε χόρτο για περίπου ακόμα 15 μέρες.
ΖΩΑ
Τον τελευταίο καιρό, εν μέσω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του Covid-19, έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν την τροφή μας.
ΖΩΑ
Με γνώμονα «την ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στα αδέσποτα» και λόγω των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η δημοτική Αρχή Αλεξανδρούπολης, διένειμε σήμερα ξηρά τροφή σε εθελοντές φιλόζωους.
ΖΩΑ
Ολοένα και περισσότερες έρευνες καταδεικνύουν το ρόλο της διατροφής στην υγεία μας. «Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας»
ΖΩΑ
Η δυσφαγία (οι διαταραχές κατάποσης) συνδέεται με κάθε υποκειμενική ή αντικειμενική δυσκολία στην κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής ή με εμφάνιση βήχα...
ΖΩΑ
Στην Χιρόνα της Ισπανίας μια ομάδα από βίγκαν ακτιβίστριες μπούκαραν σε κοτέτσι και διαχώρισαν τον κόκορα από τις κότες επειδή τους κάνει σεξ παρά τη θέληση τους
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x