A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Βγήκε ο... "Ήλιος" για πρόσφυγες και μετανάστες

Την επίσημη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος “HELIOS – HELlenic IntegratiOn System” στους δήμους Λεβαδέων και Θηβαίων έκαναν χθες οι δήμαρχοι Γιώτα Πούλου και Σπύρος Νικολάου  σε κοινή εκδήλωση στη Θήβα. 

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εφαρμογή ολοκληρωμένων πολιτικών ένταξης προσφύγων και μεταναστών τρίτων χωρών σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτική Πολιτικής, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας Gianluca Rocco, ο υπεύθυνος  επαφής του ΔΟΜ για την ένταξη, Κωνσταντίνος Κουσαξίδης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Δημητρίου, ο  διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Βοιωτίας,  Μιχάλης Γιαννιός, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θήβας, Αλεξάνδρα Χαραμή  ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ Σωτήρης Καρβούνης, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΛ, Θανάσης Αλεστάς, εκπρόσωποι του Δικτύου Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες, δημοτικοί σύμβουλοι και δημότες.

Ο δήμαρχος Θηβαίων, κ. Νικολάου, ανέφερε ότι η συνεργασία αφορά την παροχή υπηρεσιών με στόχο την είσοδο συγκεκριμένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών στην διαδικασία  της μακροπρόθεσμης ένταξης. Ενώ, το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει μέτρα που ήδη υλοποιούνται, όπως είναι η εκπαίδευση, η κατάρτιση και η στέγαση συνδυάζοντας τα με νέες υποστηρικτικές δράσεις για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ώστε να εφαρμοστεί ένα μοντέλο ένταξης στο σύνολο της επικράτειας.

Για τη Λιβαδειά οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε 20 οικογένειες προσφύγων και 10 οικογένειες προσφύγων για την Θήβα.

Η δήμαρχος Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου, αναφέρθηκε στα βασικά σημεία και στην επιτυχία του προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων σε διαμερίσματα που υλοποιεί ήδη ο δήμος μέσω της ΚΕΔΗΛ.

Η κ. Πούλου τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος, καθώς και στην ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και οι διοικήσεις τους, που υλοποιούν προγράμματα φιλοξενίας, να βελτιώνουν την κοινωνική τους πολιτική απέναντι στους δημότες για να διατηρηθεί η ισορροπία δικαιωμάτων μεταξύ δημοτών – προσφύγων.

Τα επόμενα βήματα, όπως υπογράμμισε, που θα πρέπει να επιτευχθούν σε τοπικό επίπεδο είναι η ενημέρωση και ο διάλογος με την τοπική κοινωνία για την ένταξη όσων προσφύγων αποφασίσουν να διαμείνουν και να ενσωματωθούν αρμονικά στη πόλη.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον ΔΟΜ για την επιλογή των δήμων, που παρά την διαφορετική φιλοξενία που παρέχουν, φιλοδοξούν να βρουν τρόπους και να δημιουργήσουν ένα νέο πρότυπο – μοντέλο ένταξης, για να επεκταθεί σε όλη την χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, τόνισε ότι η τελική μορφή του προγράμματος HELIOS είναι ένα συλλογικό πρόγραμμα που έχει συμπεριλάβει τις ιδιαίτερες συνθήκες της χώρας μας, λόγω της κρίσης και άλλων παραγόντων και ιδιομορφιών.

Υπογράμμισε ότι η επιλογή των δήμων έγινε με κριτήριο την πρωτοπορία τους στο τρόπο φιλοξενίας των προσφύγων και στην στάση των πόλεων και των δημοτών τους απέναντι στο προσφυγικό, που θα πρέπει να δει η Ευρώπη ως παράδειγμα.

Εξήρε το έργο των δημάρχων που έδειξαν τον δρόμο στη διαχείριση του προσφυγικού στο σύνολο της Αυτοδιοίκησης. Τόνισε ακόμη ότι η εθνική στρατηγική για την ένταξη έχει ως κεντρικό παράγοντα διαμόρφωσης και εκτέλεσης πολιτικών την Αυτοδιοίκηση, στην οποία θα μεταφερθούν αρμοδιότητές και θα της δοθούν εργαλεία (πόροι, μηχανισμοί) για να ανταποκριθεί.

Ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας και Περιφερειακός Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας. Gianluca Rocco σημείωσε ότι η επιλογή των δυο συγκεκριμένων δήμων έγινε γιατί οι δήμαρχοι επέδειξαν γενναιότητα κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων φιλοξενίας και τα οποία αντικατοπτρίζουν όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Χαρακτήρισε το “HELIOS” ως πρόγραμμα πολιτισμού, κατανόησης αξιών και εξασφάλισης πόρων που θα πρέπει να βασιστεί σε ρεαλιστικά ποσοστά διαμονής των προσφύγων – μεταναστών στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα θα ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας ένταξης στην Ελλάδα, τα κενά, τις προκλήσεις, καθώς και το πώς η ένταξη θα βοηθήσει τις ίδιες τις κοινωνίες.

Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν λεπτομερώς τα βασικά σημεία και οι λεπτομέρειες του «HELIOS» από τον υπεύθυνο επαφής του ΔΟΜ για την ένταξη, Κωνσταντίνο Κουσαξίδη και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των εκπροσώπων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας.




ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Ευχάριστα είναι τα νέα για τον πρώην ευρωβουλευτή των Oικολόγων, επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Αλληλεγγύη» του δήμου Θεσσαλονίκης
ΕΛΛΑΔΑ
Η Πρωτοβουλία για το Βασικό Εισόδημα ξεκινώντας έναν κύκλο διαλόγων για το βασικό εισόδημα διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση
ΕΛΛΑΔΑ
Σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς σε μια ημέρα και ότι τον Μάιο αναμένεται να κάνουμε επιπλέον 2,3 εκατ. εμβολιασμούς
ΕΛΛΑΔΑ
924 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 247 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 279 ήταν τα κρούσματα το κέντρο της Αθήνας
ΕΛΛΑΔΑ
Εν μέσω χειροκροτημάτων στην τελευταία του κατοικία
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x