A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Εκδήλωση για Συμμετοχικά Συστήματα Πιστοποίησης - Εναλλακτικές προσεγγίσεις διασφάλισης ποιότητας για βιολογικά προϊόντα

Το Αγροοικόπολις  στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ που αφορά στην εκπαίδευση ενηλίκων με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων τοπικών διατροφικών συστημάτων, πραγματοποιεί εκδήλωση ενημέρωσης για το Συμμετοχικό Σύστημα Πιστοποίησης την Τετάρτη 13/6, στις 17:30 – 22:00 μ.μ. στην Θεσσαλονίκη.

Θα μιλήσουμε για το τι είναι η συμμετοχική προσέγγιση στην πιστοποίηση, πώς αναπτύσσεται ένα Συμμετοχικό Σύστημα Πιστοποίησης, πώς λειτουργεί, κίνητρα για συμμετοχή σε αυτό, τη σχέση τους με τη δημόσια διοίκηση, την αναγνώρισή τους, και θα μελετήσουμε την περίπτωση του συστήματος της Nature et Progress, που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες.

Μαζί μας θα είναι και οι Ceyhan Temurcu και Simon Ca rraz από την Τουρκία και Γαλλία αντίστοιχα, που θα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από τα Συμμετοχικά Συστήματα Πιστοποίησης στις χώρες τους.

Όσοι/ες ενδιαφέρεστε, παρακαλώ δηλώστε συμμετοχή με email στο bethechange@agroe copolis.org αναφέροντας την ιδιότητά σας, μέχρι τις 05/06/2018                                                     

(Παραγωγός / Παραγωγός μεταποιημένων προϊόντων – Καταναλωτής  / φορέας καταναλωτών – Εκπαιδευτικός / Ερευνητής – Εμπλεκόμενος στη δημόσια διοίκηση – Δημοσιογράφος)


Λίγα λόγια για το Συμμετοχικό Σύστημα Πιστοποίησης

Μπορούν να υπάρξουν (βιολογικά) προϊόντα εγγυημένης ποιότητας χωρίς να πιστοποιούνται από τρίτους φορείς;

Τα «Συμμετοχικά Συστήματα Εγγύηση ς είναι τοπικά συστήματα διασφάλισης της ποιότητας, που πιστοποιούν τους παραγωγούς με βάση την ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερομένων και βασίζονται σε ένα υπόβαθρο εμπιστοσύνης, κοινωνικών δικτύων και ανταλλαγής γνώσεων» (IFOAM, 2008) .

Παρέχουν μια καινοτόμα λύση όπου η επαλήθευση της βιολογικής ποιότητας ενός προϊόντος ή μιας διαδικασίας δεν συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων.Πρωτεύον ρόλο έχουν οι από κοινού διαφανείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων και η συλλογική ευθύνη, με άμεση συμμετοχή των παραγωγών και των καταναλωτών απευθείας στην αξιολόγηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από ομοίους των.

Η ανάγκη για αλλαγή του διατροφικού συστήματος έχει οδηγήσει τους βιοκαλλιεργητές, καταναλωτές και τις οργανώσεις που στηρίζουν τα δίκτυά τους, να αναπτύξουν εναλλακτικά και συμπληρωματικά εργαλεία προς την πιστοποίηση από τρίτα μέρη. Στην Ευρώπη ως «βιολογικό» επιτρέπεται να χαρακτηρίζεται μόνο ένα προϊόν πιστοποιημένο από τρίτα μέρη καθώς το ρυθμιστικό περιβάλλον δεν ευνοεί άλλη εναλλακτική. Παρόλα αυτά, οι πρωτοβουλίες PGS εξαπλώνονται και στην Ευρώπη, λόγω του γεγονότος ότι πολλές ομάδες παραγωγών και καταναλωτών επιδιώκουν πιο ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης και εξετάζουν εναλλακτικά συστήματα πιστοποίησης για τις τοπικές αγορές. Τα Συμμετοχικά Συστήματα Πιστοποίησης σε συνδυασμό με τη Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία γίνονται όλο και περισσότερο ένα ελκυστικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των περιορισμών που αντιμετωπίζει το βιολογικό κίνημα.





ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΡΟΦΙΜΑ
Ένας κορυφαίος γιατρός μελέτησε το «χωριό με την καλύτερη υγεία στον κόσμο» - και αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας
ΤΡΟΦΙΜΑ
Σήμερα θα σας δώσω στην δημοσιότητα για πρώτη φορά τις αντιοξειδωτικές μονάδες που έχουν διάφορα τρόφιμα
ΤΡΟΦΙΜΑ
Πρόσφατα παρατηρήθηκε αύξηση βάρους σε αυτούς που κατανάλωναν αποκλειστικά γλυκά, αναψυκτικά και ροφήματα “light”
ΤΡΟΦΙΜΑ
Συνέπειες που έχει η πανδημία του COVID-19 στις διατροφικές συμπεριφορές, τόσο του γενικού πληθυσμού, όσο και στους ανθρώπους που βρίσκονται σε διαδικασία ανάρρωσης από τις διατροφικές διαταραχές.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο COVID-19 και ο πρωτόγνωρος παγκόσμιος εγκλεισμός που τον συνόδευσε ξεγύμνωσε δομικές αδυναμίες στα συστήματα υγείας παγκοσμίως.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Προσχεδιασμένη αχρήστευση στο βιομηχανικό σχεδιασμό είναι η πολιτική σχεδιασμού ενός προϊόντος με τεχνητά περιορισμένη ωφέλιμη ζωή
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x