A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Καρδίτσα: Πανελλήνιο συνέδριο για τη θέση του έρωτα στο δημοτικό τραγούδι

«Η δημοτική μας ποίηση και μουσική είναι ακόμη ζωντανές και μας συγκινούν, στις χαρές, και τις λύπες μας...». Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων Κράτους -Αρχείων Ν. Καρδίτσας, Ελπινίκη Αγγελίνα, στην έναρξη του συνεδρίου «Ο Έρωτας μέσα από το Δημοτικό Τραγούδι αφιερωμένο στον Claude Fauriel (1772 - 1844)», που πραγματοποιείται έως τις 3 Ιουνίου στο Πνευματικό κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» στο Μορφοβούνι του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Διακεκριμένοι εισηγητές, πανεπιστημιακοί αναλύουν τη σχέση και τη θέση του έρωτα στο δημοτικό τραγούδι. Είναι ένα πεδίο, όπως αναφέρθηκε, στο οποίο καταγράφονται τα αισθητικά πρότυπα για τη γυναίκα και τον άνδρα. Παράλληλα, ο έρωτας αναδεικνύεται σε μορφή εκδήλωσης παθών, συγκρούσεων και αντιμετώπισης της πολιτισμικής και εθνοτικής ετερότητας.

Το συνέδριο οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Καρδίτσας, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου έγινε χθες, και η ημέρα ήταν αφιερωμένη στον Claude Fauriel και την προσφορά του στην Ελλάδα, στα γράμματα και τη συμβολή του στον Αγώνα του 1821. Μιλώντας η κ. Αγγελίνα για τον Claude Fauriel, είπε, πως πρώτος αυτός δημοσίευσε συγκροτημένη συλλογή δημοτικών τραγουδιών το 1824 και 1825 και έκανε γνωστές στους φιλελληνικούς κύκλους της Ευρώπης την ελληνική λαϊκή ποίηση και κουλτούρα και συνέβαλε αποφασιστικά στην ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων στο δίκαιο του αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων.

Σε μήνυμα της η Χρύσα Βουλγαράκη, διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, τόνισε πως για δύο αιώνες οι ιστορίες μας έχουν αναμειχθεί και γονιμοποιηθεί αμοιβαία: οι πολιτικοί, οι συγγραφείς, οι ποιητές, οι καλλιτέχνες, οι απλοί πολίτες, οι Έλληνες και οι Γάλλοι, έχουν συνθέσει μια εξαιρετική σχέση, για να συμπληρώσει: «Αυτή την εξαιρετική σχέση, οι γενιές μας την έχουν κληρονομήσει και εξαρτάται από εμάς να τη διατηρήσουμε και να τη διευρύνουμε».

Ο Girard Maximilien, Επιμελητής Εθνικής Βιβλιοθήκης Γαλλίας, ανέπτυξε το θέμα: «Ιχνηλατώντας τον Φοριέλ μέσα από τα συμβολαιογραφικά αρχεία». Μεταξύ άλλων τόνισε πως η απογραφή της κληρονομιάς του, μας επιδεικνύει την ποικιλία των επιστημονικών ενδιαφερόντων αυτού του πολυμαθούς ανθρώπου, η οποία φαίνεται και στο προσωπικό του αρχείο που διατηρείται μέχρι σήμερα στο Ινστιτούτο της Γαλλίας. Πιο μπροστά ο δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Τσιαντής, αφού σημείωσε πως το Μορφοβούνι και η Νεβρόπολη σε σχέση με το δημοτικό τραγούδι και τη δημοτική μας παράδοση, έχουν μεγάλη ιστορία, στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η εκδήλωση είναι αφιερωμένη και στη μνήμη του αδικοχαμένου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Το συνέδριο ξεκίνησε τις εργασίες του με το δημοτικό τραγούδι «Φίλοι μ' καλωσορίσαταν» από τον Χρυσόστομο Μητροπάνο και έκλεισε τις εργασίες του την πρώτη μέρα με τραγούδια της αγάπης από τον ίδιο τραγουδιστή. Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή με την ανακοινωση των συμπερασμάτων.

 

 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Μια ομάδα διαδηλωτών κινήθηκαν προς την πρεσβεία, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθούν, κάνοντας ρίψη και χημικών. Νεκρό εξάχρονο παιδί και στο Ισραήλ, 55 νεκροί
ΕΛΛΑΔΑ
Από 1η Ιουνίου ενεργοποιείται το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί. Χωρίς ραντεβού το λιανεμπόριο. Με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson οι εμβολιασμοί σε 19 νησιά. 97% η προσέλευση στα ραντεβού
ΕΛΛΑΔΑ
Ο ένας βιασμός φέρεται να τελέστηκε στο καμαρίνι του ηθοποιού, όπου το θύμα πήγε προκειμένου να συζητήσουν για κάποιον ρόλο. Ο κατηγορούμενος ηθοποιός φέρεται να απομόνωσε άλλη συνάδελφό του στο καμαρίνι του και μέσω έντονων χτυπημάτων την κακοποίησε σεξουαλικά. Αλλη κλειδώθηκε από τον δράστη μέσα στο αυτοκίνητο του σε ερημική τοποθεσία το Ψυχικό όπου ήρθε αντιμέτωπη με έντονα βίαιη συμπεριφορά
ΕΛΛΑΔΑ
Ουρλιάζαμε να μην μας κάνουν κακό. Το μωρό έκλαιγε, η γυναίκα μου φώναζε
ΕΛΛΑΔΑ
Εντός 90 ημερών (3 μήνες) από την πρώτη ημέρα που νόσησαν. Αναμένεται σύσταση και για τον εμβολιασμό των παιδιών
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x