A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το Συνεργατικό Μπακάλικο Ο Χοχλιός είναι έτοιμο να βγει από το καβούκι του! Στηρίζουμε την καμπάνια crowdfunding ΕΔΩ!


To Χοχλιδάκι είναι έτοιμο να βγει από το καβούκι του! Οι εργασίες προχωράνε με γοργούς ρυθμούς! Ωστόσο, αν αγωνιάτε να στηρίξετε το νέο αυτό συνεργατικό αυτόνομο εγχείρημα του Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Ηρακλείου, ιδού η ευκαιρία! 

Εγκαινιάζουμε την καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης στην CoopFunding, την πλατφόρμα πληθοχρηματοδότησης (crowdfunding) για το κοινό καλό με σκοπό τη στήριξη αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων. 

Μπείτε, ενημερωθείτε, διαδώστε, ενισχύστε ώστε να καλυφθεί έστω ένα μέρος από τα -πολλά- έξοδα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί το καβούκι του!

Γιατί η αλληλεγγύη είναι το θεμέλιο μιας δυνατής κοινότητας!

Στηρίζουμε την καμπάνια crowdfunding ΕΔΩ: coopfunding.net
Hohlios... sliding soon in Heraklion! from Hohlios Cooperative Grocery on Vimeo.


Ο Χοχλιός

Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που μέσα από την συμμετοχή μας στην κοινότητα του Ολοκληρωμένου Συνεταιρισμού Ηρακλείου και του Δικτύου Ανταλλαγών «το Κουκί», καθώς και σε άλλα συλλογικά εγχειρήματα, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μέσα στην πόλη ένα σημείο αναφοράς για την  δικιά μας οικονομία, την παραγωγή και την κατανάλωση.

Σκοπός του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός πρατηρίου προϊόντων με την μορφή Συνεργατικού Παντοπωλείου, όπου:

§      θα διατίθενται ποιοτικά αγαθά που έχουν παραχθεί υπό ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, από μικρούς παραγωγούς και κολεκτίβες εργασίας,

§      θα προωθούνται προϊόντα από αγωνιζόμενες κοινότητες όπως αυτές της κεντρικής και νότιας Αμερικής ή τους εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ.,

§      θα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά νομίσματα όπως το «FairCoin» και το «Κουκί», το τοπικό εναλλακτικό νόμισμα του Ηρακλείου,

§      θα προωθείται η κουλτούρα της μείωσης απορριμμάτων (συσκευασίες προϊόντων, πλαστικές σακούλες κτλ.), ώστε σιγά-σιγά να αναπτύξουμε μια συνείδηση για το αποτύπωμα που αφήνουμε πάνω στη γη.


Στόχοι μας

§      Η επίτευξη της διατροφικής αυτάρκειας. Δεδομένου ότι η διατροφή είναι μια βασική παράμετρος που μας κρατά δέσμιους στο υπάρχον κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο, θεωρούμε ότι ένα σταθερό σημείο διάθεσης προϊόντων θα ωφελήσει την αυτάρκεια της κοινότητας και τη βιωσιμότητα των παραγωγών της.

§      Η τοπική συνεργασία με υπάρχουσες κολεκτίβες εργασίας και συνεργατικά σχήματα. Ιδανικά θα θέλαμε να συνδιαμορφώσουμε με αυτά τα εγχειρήματα ένα ευρύτερο πλάνο παραγωγής και διάθεσης προϊόντων βάσει των αναγκών της κοινότητας. Να συζητήσουμε δηλαδή τι μπορεί να παραχθεί, πότε και σε τι ποσότητες, ώστε να τις καλύψει.
§      Η στήριξη πολύ μικρών και μικρών παραγωγών. Μέσω της συνεργασίας και διάθεσης των αγαθών τους, στοχεύουμε σε μια αλληλέγγυα εμπορική δραστηριότητα με τη ελπίδα να  ικανοποιήσουμε τις ανάγκες όλων των εμπλεκομένων με ίσους όρους.

§      Η εγγύτητα. Το οικολογικό αποτύπωμα που αφήνουμε εξαρτάται άμεσα από το που παράγονται τα αγαθά που καταναλώνουμε. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών της κοινότητας με προϊόντα που παράγονται κοντά μας και θέλουμε να προωθήσουμε μια λογική που συσχετίζει το πόσο ανάγκη έχουμε ένα προϊόν με το πόσο απέχει ο τόπος παραγωγής του.

§      Η βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Η κάλυψη των οικονομικών αναγκών των ανθρώπων που στελεχώνουν μία δομή, αποτελεί πάντα ένα μεγάλο στοίχημα…

§      Η ανατροφοδότηση της κοινότητας. Ιδανικά και  εφόσον το επιτρέψει η εύρωστη λειτουργία του, θα θέλαμε το πρατήριο μας να μπορέσει στο μέλλον να συμβάλλει στη χρηματοδότηση άλλων εγχειρημάτων, ώστε να μπορέσει σταδιακά η κοινότητά να καλύψει αυτόνομα και ανεξάρτητα τις ανάγκες της μέσα από δομές που φτιάχνονται από και για την ίδια.

 

 

Για την Κοινότητα

Σε μια προσπάθεια εναντίωσης στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα, προτάσσουμε την δημιουργία αυτόνομων αλληλοϋποστηριζόμενων δομών που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των κοινωνικών αναγκών των κοινοτήτων, από τον πολιτισμό μέχρι την οικονομία. Ο Χοχλιός αποτελεί λοιπόν ένα οριζόντιο συνεργατικό εγχείρημα, το οποίο ελπίζει να προστεθεί στο δίκτυο των αλληλοσυμπληρούμενων αυτό-διαχειριζόμενων σχημάτων του Ηρακλείου.

Στοχεύουμε στην δημιουργία ενός ανοιχτού χώρου ο οποίος θα λειτουργεί όχι μόνο ως σημείο διανομής προϊόντων, αλλά ως κέντρο αναφοράς για την αλληλέγγυα και εναλλακτική οικονομία και ως πλαίσιο στήριξης των παραγωγών και των καταναλωτών της κοινότητας.

 

Τι Χρειαζόμαστε

Ό Χοχλιός σύντομα θα ξεκινήσει εργασίες σε ενοικιαζόμενο χώρο στο κέντρο του Ηρακλείου, στο παραδοσιακό κέντρο εμπορίου της πόλης, όπου θα είναι ευρύτερα ορατός στην κοινότητα και την κοινωνία.

Το ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος προϋποθέτει ένα μεγάλο ποσό για το στήσιμο του. Οι πρακτικές ανάγκες που θα προκύψουν άμεσα θα είναι μεγάλες και υπερβαίνουν τις δυνατότητες της ομάδα μας. Αποφεύγοντας συνειδητά την όποια συνεργασία με τράπεζες και επειδή ακριβώς επιλέγουμε τη συλλογική διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινής ζωής, στρεφόμαστε σε εσένα/εσάς για την στήριξη και χρηματοδότηση του πρατηρίου.

Από αυτή την καμπάνια στοχεύουμε να καλύψουμε μόνο ένα μέρος των δαπανών, ενώ τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με άλλα μέσα όπως ο συλλογικός προϋπολογισμός μας, η υποστήριξη από την τοπική κοινότητα και η αλληλεγγύη από ομάδες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του καταστήματος. Συγκεκριμένα, υπολογίζουμε τα κύρια αρχικά κόστη ως εξής:

 • Εξοπλισμός (ψυγεία, ράφια, τραπέζια κουζίνας κ.λπ.) 5.000 €
 • Επισκευές / προετοιμασία χώρου 3.000 €
 • Οι πληρωμές του μηχανικού 3.000 €
 • Ενοίκια για τους πρώτους 6 μήνες 1.500 €

 

Επικοινωνία

Είμαστε ανοιχτοί σε όποια συζήτηση σχετικά με την μορφή και την στήριξη του εγχειρήματος, καθώς και σε συνεργασίες με αντίστοιχες πλατφόρμες, δίκτυα και πρότζεκτ τα οποία προωθούν την συλλογικοποίηση της ζωής και της εργασίας μας. Για περισσότερες πληροφορίες, ερωτήσεις, συζητήσεις, στείλτε email στον Χοχλιό στο hohlios@riseup.net

 ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Οι «κανίβαλοι» ήταν πάντα τόσο πολλοί και κρύβονταν, ή τώρα με την ένταση της πανδημίας γίνονται ακόμα πιο ορατοί και αποκαλύπτονται περισσότερο
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Κωνσταντινος Πολυχρονοπουλος: Είμαι πολύ στεναχωρημενος με το όλο συμβάν. Τέλος στην ανθρωποφαγία αντί να προβάλουμε την ανάγκη των ανθρώπων προβάλουμε αλλα.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Μεταξύ των θετικών κρουσμάτων περιλαμβάνονται τόσο ασθενείς όσο και εργαζόμενοι. Μια 46χρονη νοσοκόμα έχασε τη μάχη.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Δυνατότητα χρηματοδότησης, για πρώτη φορά, των νοικοκυριών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού καιαπλουστευμένη διαδικασία υπαγωγής πολυκατοικιών στο πρόγραμμα.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
«Η διάταξη αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τη γενική διάταξη του Συντάγματος που είναι υπέρτερος νόμος, καμία πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν έχει ισχύ πάνω από το Σύνταγμα»
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Το πιθανότερο είναι ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να το διαθέτουμε πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε στο BBC TV, ο Ματ Χάνκοκ
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x