A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Δυτικό Μέτωπο: Ο ΧΥΤΑ Φυλής “καταρρέει” κυριολεκτικά

Ο ΧΥΤΑ Φυλής “καταρρέει”  κυριολεκτικά. Τεράστιες οι ευθύνες της κ. Δούρου και της Κυβέρνησης 


Η ρηγμάτωση ενός μεγάλου τμήματος  του χώρου  απόθεσης των σκουπιδιών στην Φυλή εγκυμονεί  τεράστιους κινδύνους για την ζωή των ανθρώπων που εργάζονται στον ΧΥΤΑ Φυλής.


Στον  περιορισμένο διαθέσιμο χώρο που γίνεται η ταφή των σκουπιδιών  δεν μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας και οι κίνδυνοι για τις ζωές των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ και όσων επισκέπτονται τον χώρο,  είναι τεράστιοι.

Προειδοποιήσαμε, πολύ πρόσφατα, για το παράλογο σχέδιο εναπόθεσης απορριμμάτων πάνω σε αποκατεστημένα κύτταρα, μιλώντας για "σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια".  Δεν περιμέναμε ότι θα επιβεβαιωθούμε τόσο γρήγορα. 


Για να αντιμετωπιστεί το επικίνδυνο συμβάν της ρηγμάτωσης και της κατάρρευσης στα τελευταία κύτταρα του ΧΥΤΑ, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών μεταφέρονται άρον - άρον και αποτίθενται στα αποκατεστημένα κύτταρα,  χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης από την αναπόφευκτη ρύπανση και με ορατό τον κίνδυνο μιας νέας κατάρρευσης του απορριμματικού όγκου.   


Προξενεί κατάπληξη η απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης από την περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, καθώς και η αφωνία των επιθεωρητών περιβάλλοντος και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου περιβάλλοντος, που λίγες μέρες πριν έσπευσε να "κουκουλώσει" το σκάνδαλο της λειτουργίας του ΧΥΤΑ και του ΕΜΑΚ χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.


Επειδή στο μισό τμήμα των 108 στρεμμάτων που έχουν απομείνει στον ΧΥΤΑ μετά την πρόσφατη επέκταση γίνονται εργασίες  ταφής και στο άλλο μισό γίνονται εργασίες  εκβραχισμών και στεγάνωσης , δεν επαρκεί ο χώρος  για να απλωθούν κανονικά τα σκουπίδια και να γίνουν οι προβλεπόμενες εργασίες συμπίεσης  με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο ύψος σκουπιδιών σε μικρό χώρο.


Το μεγάλο ύψος και μικρή βάση στήριξης των σκουπιδιών έχει  σοβαρότατα  προβλήματα στατικότητας και εγκυμονεί κινδύνους καταρρεύσεων.


Αυτοί είναι οι τεχνικοί λόγοι της ρηγμάτωσης που εμφανίστηκε αυτό το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα να σταματήσει προσωρινά η εναπόθεση των σκουπιδιών στην Φυλή.


Όμως οι ουσιαστικοί λόγοι είναι άλλοι.


Είναι η παντελής έλλειψη  χώρων ασφαλούς τελικής διάθεσης των απορριμμάτων στην Αττική και το υπερβολικό “φόρτωμα” στην εγκατάσταση της Φυλής.


Η εγκατάσταση της Φυλής αντί να αποφορτίζεται συνεχώς μεγαλώνει. Αυξάνεται η δυναμικότητα του ΕΜΑΚ κατά 100.000 τόνους τον χρόνο, γίνονται επεκτάσεις με βαθιές εκσκαφές για να χωράνε πιο πολλά σκουπίδια , εναποθέτουν σκουπίδια σε αποκαταστημένους χώρους που έχουν γεμίσει.


Όλα αυτά γίνονται γιατί το λόμπυ των σκουπιδιών δεν θέλει να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής και επιδιώκει  να γίνει νέος ΧΥΤΑ στην περιοχή της Γ Φάσης δίπλα από τον σημερινό ΧΥΤΑ στην Φυλή. 


Αυτός είναι ο λόγος που η περιφέρεια Αττικής και η κυβέρνηση  προσπαθούν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο με τις κρυμμένες μελέτες για την ρύπανση του ΧΥΤΑ. 


Θέλουν να προλάβουν να ανακοινώσουν μια νέα χωματερή στην Φυλή πριν γίνουν και επίσημα γνωστά τα ευρήματα των μελετών για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ.


Τα 3 τελευταία χρόνια προειδοποιούμε συνεχώς  πως με την   τακτική της η κ . Δούρου οδηγεί την Αττική σε μια τρομακτική κρίση σκουπιδιών με απρόβλεπτες συνέπειες.


Φτάνει ένα σχετικά ήπιο ατύχημα όπως το τωρινό  στον μοναδικό χώρο διάθεσης για να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους της Αττικής.


Σε λίγους μήνες από σήμερα θα συμβεί το μεγάλο ατύχημα όπου οι κάτοικοι της Αττικής δεν θα έχουν που να θάψουν τα σκουπίδια τους.


Η κ Δούρου προσωπικά , αλλά και η κυβέρνηση με την πολιτική τους στο  θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική έχουν τεράστιες ευθύνες για αυτό που θα συμβεί σε λίγους μήνες στην Αττική.


Φυλή 12 Ιουνίου  2018


ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας

[email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμα μια δικαίωση του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Αθήνα θεωρείται μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων σχετιζόμενων με την έλλειψη προσβάσιμου πράσινου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περίπου 3.760 μετρικοί τόνοι πλαστικών πλέουν αυτήν τη στιγμή στη Μεσόγειο Θάλασσα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που χτυπήθηκαν επειδή λένε “όχι” στην επιβολή εγκατάστασης αιολικών βιομηχανιών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο «Λάμπρος», ένας νεαρός Σπιζαετός που γεννήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο Πρασανό φαράγγι από γνωστό αναπαραγωγικό ζευγάρι του νησιού
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x