A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Προσφυγόπουλα γίνονται… μικροί γεωπόνοι στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Τρεις φορές την εβδομάδα περίπου 50 έφηβοι πρόσφυγες ηλικίας 15 έως 18 ετών ξεκινούν από νωρίς το πρωί από τα κέντρα φιλοξενίας του Σχιστού και Σκαραμαγκά για να σκαλίσουν το χώμα, να οργώσουν, να φυτέψουν λαχανικά και λουλούδια και ζήσουν την δύναμη και την μαγεία της φύσης στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης. 

   

Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα αγροτικής εκπαίδευσης για πρόσφυγες ηλικίας 15-18 ετών στην Αττική, που υλοποιείται από το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Μαρία Παπαφωτίου «τα παιδιά μαθαίνουν τα είδη των φυτών, βασικές αρχές φυτοπροστασίας, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν με τα χέρια τους είτε μαρούλια, κρεμμύδια, ζαρζαβατικά, είτε λουλούδια σε μικρά παρτέρια. Είναι ενθουσιασμένα με το μάθημα». 

   

Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων είναι θεωρητική και κυρίως πρακτική και γίνεται τρεις με τέσσερις ημέρες την εβδομάδα από τις δέκα το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι. Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται σε αίθουσα που έχει παραχωρηθεί από την διεύθυνση του Πάρκου, ενώ το πρακτικό κομμάτι της εκπαίδευσης πραγματοποιείται στον εξωτερικό χώρο. «Εμείς προσπαθούμε να ενισχύσουμε την πρακτική άσκηση τις περισσότερες φορές γιατί ανταποκρίνονται περισσότερο. Θέλουν να μάθουν, περνάνε καλά», λέει η κ. Παπαφωτίου. 

   

Και προσθέτει: «Εμείς προχωράμε το πρόγραμμα και περαιτέρω, καθώς έχουμε οργανώσει και παράλληλες δράσεις όπως εκδρομές εντός Αττικής, όπως για παράδειγμα στον Βοτανικό Κήπο Δαφνίου ή ξενάγηση στην παρατήρηση πτηνών στο Πάρκο Τρίτση με την καθοδήγηση της Ορνιθολογικής Εταιρείας».    

Το πιλοτικό πρόγραμμα αγροτικής εκπαίδευσης είναι μέρος ευρύτερης δράσης που περιλαμβάνει ως συνδικαιούχους το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Παιδείας, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020 και «στόχο έχει να ενεργοποιηθούν οι ωφελούμενοι έφηβοι και να βοηθηθούν στην ένταξή τους γενικότερα, να αποκτήσουν βασικές γνώσεις στην καλλιέργεια καλλωπιστικών, αρωματικών φυτών, δένδρων και θάμνων, μεταξύ αυτών και ειδών με εδώδιμη χρήση, να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά του μεσογειακού κήπου και με βασικά ξηροφυτικά είδη, να κατανοήσουν τη σημασία του πράσινου στη ζωή στον αστικό ιστό, να γνωρίσουν τις μεθόδους πολλαπλασιασμού, να πληροφορηθούν για τις βασικές καλλιεργητικές εργασίες, να μπορούν να διακρίνουν βασικές κατηγορίες καλλωπιστικών φυτών (δένδρων, θάμνων και ποωδών φυτών), να γνωρίσουν βασικούς εχθρούς και ασθένειες των φυτών και μεθόδους αντιμετώπισής τους». 

   

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι και τον Ιούλιο 

   

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», Παρασκευή Γλένη δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «το πάρκο μας είναι πάντοτε ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, ώστε να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, με ένα ιδιαίτερο δημιουργικό και βιωματικό τρόπο» και συμπληρώνει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ότι «επιθυμία του Φορέα Διαχείρισης είναι η συστηματική υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων στο χώρο του Πάρκου, με ιδιαίτερη ευαισθησία για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι ανήλικοι πρόσφυγες. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην ομαλή κοινωνική ένταξη των παιδιών, αλλά και στην καλλιέργεια του συναισθήματος ότι το Πάρκο μας είναι ένας ουσιαστικά φιλόξενος χώρος για αυτά. Γι αυτό το λόγο καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης για την επιτυχία του προγράμματος και προσδοκούμε στη συνέχισή του». 

   

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Κάτια Παπαδοπούλου 

Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί από την επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, Μαρία Παπαφωτίου
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ
Το Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας με τον Παναγιώτη Μανίκη διοργανώνει πρακτικό εργαστήρι φυσικής καλλιέργειας
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η ημερομηνία πάνω στην πολυκαιρισμένη καρτ ποστάλ με την εικόνα μέρους του παλιού τείχους της Θεσσαλονίκης στη μία όψη και τη σφραγίδα «Arm d'Orient»
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η ΜΕΤΑδραση θέλει να αναδείξει τους αφανείς δεκάδες ανθρώπους που διαφωνούν με τον στιγματισμό της πόλης τους
ΓΕΩΡΓΙΑ
Στα Καμένα Βούρλα δεν άφησαν φορτηγό να πάει τρόφιμα σε 39 ανήλικα προσφυγάκια.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Με πάνω από 9 άτομα στην πλατεία κολλάει με 25 άτομα σε σχολική τάξη δεν κολλάει. Ελλείψεις σε καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας. Δεν γίνονται τεστ. Η νεολαία αγωνίζεται για καλύτερη παιδεία και υγεία
ΓΕΩΡΓΙΑ
Το μαρούλι είναι μια πολύ εύκολη καλλιέργεια που μπορούμε να κάνουμε στον κήπο μας στο μπαλκόνι μας ή και σε σχολικούς κήπους.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x