A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Έκλεισε - αυτή είναι η συμφωνία για την επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους

Έκλεισε η συμφωνία για την επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους στο  Eurogroup, με συμβιβασμό της Γερμανίας, μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις της Κομισιόν και της Γαλλίας.

"Κερδισμένη" η Ελλάδα, αφού δεν πέρασε η σκληρή θέση της Γερμανίας.

Με 24,1 δις ευρώ μαξιλάρι, προστατευτικό μηχανισμό για οποιαδήποτε κίνδυνο, η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές.


Η  συμφωνία περιλαμβάνει:

- 10ετή "επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων" του EFSF, που πάνε από το 2023 στο 2033.

- 10ετή  αναβολή της καταβολής των τόκων.
.
- ANFAS επιστροφή 1,2 δις το χρόνο από 2019-2022.

- Εκταμίευση δόσης, ύψους 15 δις δισ. ευρώ, που μαζί με τον "κουμπαρά" των 3 δισ ευρώ ανέρχεται τελικά στα 18 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. ευρώ θα είναι για την επαναγορά των ομολόγων που κατέχει το ΔΝΤ.

Άρα κάθε χρόνο θα πληρώνουμε λιγότερα 4 δις ως το 2022 και 2,8 δις το χρόνο από το 2022 εώς 2032.

- 2.3 δις από αναβολή πληρωμών.

- 0,5 δις από μη πληρωμή τόκων.

- 1,2 από ΑΝΦΑΣ
επιστροφή  τον χρόνο από το 2019-2022.

-  Καλύτερα επιτόκια για μέρος των ομολόγων της ΕΚΤ και του Δ.Ν.Τ.


Μόνο η Γερμανία επέμενε στον μικρότερο χρόνο επιμήκυνσης, μπλοκάροντας τις διαπραγματεύσεις.

Ιστορική χαρακτηρίζουν τη συμφωνία  οι Financial Times.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε: "Η Ελλάδα έκανε το χρέος της κι εμείς το δικό μας, για καλύτερες προοπτικές για την Ελλάδα. Πολύ καλά τα νέα. Δίκαιη η συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό."

"Μεταμνημονιακή εποχή με  ενισχυμένη εποπτεία," λέει το  τηλεγράφημα του Reuters. 

Έγγραφο που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα συνδέσει την καταβολή κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2022 στην Ελλάδα, με τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την διατήρηση των ήδη ψηφισμένων.

Stern: "Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στον γερμανό φορολογούμενο ούτε μία δεκάρα"...

Κέρδη 2,9 δισεκατομμυρίων έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η Γερμανία από την ελληνική κρίση.


Οι πρώτες δηλώσεις:


Ο Τσακαλώτος: "Τώρα πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν οφέλη οι Έλληνες"

"Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο. Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα. Τότε αυτή η συμφωνία θα αξίζει πραγματικά τον κόπο. Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας. Η ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους αλλά για όλους και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση."Ευκλείδης Τσακαλώτος: Είμαστε ευχαριστημένοι, το χρέος είναι πια βιώσιμο
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο: "Αυτό ήταν. Η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον σε πρόγραμμα. Το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο. Ηταν ένα Eurogroup που θα θυμόμαστε"

Ο Μάριο Σεντένο,  είπε: "
Αυτό ήταν ένα Eurogroup που θα θυμόμαστε. Μετά από 8 χρόνια η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ισπανία και τη χώρα μου την Πορτογαλία, ανήκει στις χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα στήριξης. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποσχέσεις της και το ίδιο έκανε και το Eurogroup. H ανάλυση του χρέους που εκπόνησαν οι θεσμοί μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μία ελάφρυνση χρέους για να είναι βιώσιμο. Το τέλος του προγράμματος επιφέρει κάποιες ευθύνες, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλαδα να συνεχίσει να στέκεται στα πόδια της. Εμπροσθοβαρή μέτρα όπως επέκταση στα δάνεια του EFSF και επέκταση της μείωσης των επιτοκίων, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Οι θεσμοί θα παρακολουθούν μέσα από την ενισχυμένη επιτήρηση. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή ενεργά. Δώσαμε εντολή στον ΕΜΣ να εκταμιεύσει 15 δισ για την τελευταία δόση. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με μαξιλάρι 24 δισ για τους επόμενους 22 μήνες. Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο."
 

Ο Γιουνκέρ: "Φόρος τιμής στον ελληνικό λαό  για την ανθεκτικότητά του" 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε:
"Χαράζει το δρομο για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα». «Θα αγωνίζομαι πάντα ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αντοχή τους και την αφοσίωση τους στην Ευρώπη. Οι προσπάθειες τους δεν πήγαν χαμένες."


Ο Μοσκοβισί: «"Εφυγε η δαμόκλειος σπάθη του Grexit.
Δεν υπάρχει μεταμφιεσμένο πρόγραμμα"

Ανακουφισμένος εμφανίστηκε και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί:
"Είναι μία στιγμη εξαιρετική, ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση ολοκληρώνεται απόψε. Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Μιλάμε για 8 χρόνια προσπαθειών και θυσιών που ολοκληρώνονται. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Μπαίνει τελεία σε μία υπαρξιακη κρίση για το κοινό νόμισμα. Ευτυχισμένη στιγμή. Στην πρώτη συμμετοχή μου σε συζήτηση για την Ελλάδα ήμουν υπουργός Οικονομικών και ο φόβος για Grexit ήταν υπαρκτός. Αυτή η δαμόκλειος σπάθη βρισκόταν πολύ κοντά μας το 2012 και το 2015. Επιτέλους οι φίλοι μας οι Ελληνες να ξαναβρουν την ελπίδα τους.Εχουμε σχεδιάσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για μετά το πρόγραμμα. 'Ηταν απαραίτητο, αλλα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ένα νέο μεταμφιεσμένο πρόγραμμα. Θα είναι μία εποπτεία προειδοποιητική και εποικοδομητική, γιατί είναι ένα πλαίσιο που το συμφωνούμε ολοι μαζί."

Ο Ρέγκλινγκ: "Η συμφωνία έχει τεθεί στις σωστές βάσεις,
ενισχυμένη εποπτεία"

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ είπε: "Το 2012 η χρηματοπιστωτική σταθερότητα όλης της Ευρωζώνης βρέθηκε υπό την απειλή κατάρρευσης. Τον Ιουλιο του 2015 η Ελλάδα βρέθηκε πολύ κοντά στο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη κατι που θα είχε αρνητικές συνέπειες και για την Ελλάδα και για την ΕΕ. Η συμφωνία έχει τεθεί στις σωστές βάσεις δεδομένου του τεράστιου ποσού που έχει δανειστεί η Ελλάδα και ότι ΕΜΣ θα συνεργαστεί με την Κομισιόν στο πλαίσιο αυτής της ενισχυμένης εποπτείας."


Λαγκάρντ: "Οι ασάφειες των μέτρων μακροπρόθεσμα αποτελούν πρόβλημα"

"Το ΔΝΤ καλωσορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους, τα οποία θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και θα περιορίσουν τους κινδύνους σε αυτό το διάστημα, συμπληρώνοντας πως καλωσορίζει και την πρόθεση για επιπλέον μέτρα βιωσιμότητας, αν χρειαστούν, μακροπρόθεσμα. Την επόμενη εβδομάδα το ΔΝΤ θα ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και, αν και δεν θα συμμετέχει ως χρηματοδότης στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ θα δώσει το "παρών' στη διαδικασία επιτήρησης. Αν και το ΔΝΤ έχει πίστη στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο μεσοπρόθεσμο, οι ασάφειες των μέτρων μακροπρόθεσμα αποτελούν πρόβλημα. Όμως, οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι προσηλωμένοι στη λήψη επιπλέον μέτρων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο."


Δήλωση του Eurogroup: "Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ισχυρότερη οικονομία"


Το Eurogroup, χαιρετίζει  την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και περιγράφει το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

"Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν.

Είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το Eurogroup χαιρετίζει και την ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το μέλλον, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ
.

"Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060", σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Eurogroup υπενθυμίζει ότι: "Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά".

Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η δήλωση του Eurogroup παραθέτει:

-την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.

-τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.

-την παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους», ενώ γίνεται αναφορά στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα «μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου.

Αυτός ο μηχανισμός, θα περιέχει μέτρα όπως την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF», στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

Αναφέρεται επίσης στη σύνδεση συγκεκριμένων δεσμεύσεων πολιτικής με την επιστροφή των SMPS και ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up, χαιρετίζοντας "την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές".

Στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τους θεσμούς να παρακολουθούν την πορεία τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ.

Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης.

Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους "θεσμούς".

Συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

Η διοίκηση του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ESM και για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη.

Δεν είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση του δικού του προγράμματος, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα".Νεότερο τηλεγράφημα του Reuters: "Αυτή θα είναι η "Ενισχυμένη Εποπτεία" στην "μεταμνημονιακή" εποχή"...

Μπορεί στη "μεταμνημονιακή" εποχή να μην υπάρχουν δόσεις από τη δανειακή σύμβαση, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η πρακτικής της χρηματοδότηση της χώρας με προϋπόθεση τις "μεταρρυθμίσεις" θα συνεχιστεί.

Έγγραφο που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα συνδέσει την καταβολή κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2022 στην Ελλάδα, με τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την διατήρηση των ήδη ψηφισμένων.

Σύμφωνα με το Reuters στο έγγραφο, στο οποίο περιγράφεται η «Ενισχυμένη Εποπτεία» στην οποία θα υπόκειται η Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, αναφέρει ότι η Αθήνα πρέπει να δεσμευθεί για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% έως το 2022, καθώς και ότι δεν θα συγκεντρώνει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Θα πρέπει επίσης να δεσμευθεί σε δράσεις σε έξι τομείς: στον δημοσιονομικό, στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεων και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Εάν η αξιολόγηση, που θα πραγματοποιείται κάθε τρεις μήνες από την τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, και ΔΝΤ) είναι θετική, η Ελλάδα θα λαμβάνει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως ή 600 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις, ανά εξάμηνο.

Τα χρήματα που θα λαμβάνει η Ελλάδα θα προέρχονται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που συνεχίζει να κρατά η ΕΚΤ, βάσει του 2ου μνημονίου, καταλήγει το δημοσίευμα.
Βαρουφάκης:"Συγχαρητήρια σύντροφοι"...

"Με αρκετή δόση ειρωνείας σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης το αποτέλεσμα του χθεσινοβραδινού Eurogroup και την απόφαση για το ελληνικό χρέος.

Ο επικεφαλής του DiEM25 και πρώην υπουργός Οικονομικών έγραψε στο Twitter:

"Συγχαρητήρια συντρόφοι. Επέκτειναν την χρεοκοπία  μας έως το 2060 και γιορτάζετε την... βιωσιμότητα του χρέους. (Για όσους επιμένουν ότι επήλθε απομείωση χρέους, ας απαντήσουν το εξής ερώτημα: Αν έτσι είναι, γιατί δεν μείωσαν παράλληλα τον στόχο πρωτογενούς;)"

Η καταστροφή του ιδιωτικού τομέα μέχρι το 2022 με πρωτογενές 3.5% δεν είναι λόγος για εορτασμούς.

2. Το 2.2% για πάντα είναι αδύνατον.

3. Απαιτούσα την διασύνδεση αποπληρωμών αλλά και του ύψους του συνολικού χρέους με το ονομαστικό ΑΕΠ.

 

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας: "Οι αυταπάτες Τσίπρα καθυστέρησαν τέσσερα χρόνια τη συμφωνία για το χρέος"


"Περιμένουμε με αγωνία αν στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας θα μας ανακοινώσει όσα δυστυχώς επιβεβαίωσε χθες το Eurogroup.

1. Ότι σε έξι μήνες από σήμερα θα επιβληθεί νέα μείωση των συντάξεων και νέα μείωση στο αφορολόγητο.

2. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.

3. Ότι για αυτό το τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες από την Τρόικα, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα.

Η χθεσινή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το 2014 αν ο κ. Τσίπρας δεν δοκίμαζε στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του.

Ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή.

Και τη χρειάζεται τώρα."ΚΚΕ: "Η συμφωνία στο Eurogroup είναι ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο"


 

"Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν ότι η χτεσινή συμφωνία του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο.Η λεγόμενη ”μεταμνημονιακή” περίοδος, όχι μόνο δεν θα συνοδευτεί από ουσιαστική ελάφρυνση για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αλλά περιλαμβάνει νέες επιβαρύνσεις. Τα πελώρια δημοσιονομικά πλεονάσματα, η ασφυκτική επιτήρηση και έγκριση της πορείας των ”μεταρρυθμίσεων” απ′ τους ”θεσμούς”, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων των Μνημονίων και η ολοκλήρωση όλων όσων ”εκκρεμούν”, αποκαλύπτουν το πραγματικό αποτέλεσμα της συμφωνίας.

Το παράρτημα της συμφωνίας περιγράφει αναλυτικά όλα τα μέτρα για τα οποία δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση, θρυμματίζοντας ολοκληρωτικά το μύθο περί ”τέλους της λιτότητας” και μεταμνημονιακής βελτίωσης της ζωής των εργαζόμενων.

Η συμφωνία, η οποία προβλέπει τσάκισμα των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, μείωση των δαπανών για την υγεία, τσεκούρωμα των κοινωνικών παροχών, επιτάχυνση των πλειστηριασμών, ελάχιστο μισθό που να εγγυάται την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, επενδύσεις όπου τις χρειάζεται το κεφάλαιο, νέα απελευθέρωση της ενέργειας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύει πως η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί νέες θυσίες για τους εργαζόμενους, φθηνή εργατική δύναμη και απόλυτη ελευθερία στο μεγάλο κεφάλαιο για την προώθηση των επενδύσεων του.

Πρόκειται για μέτρα που απαιτεί, διαχρονικά, η άρχουσα τάξη στη χώρα, μέσα απ′ τις τοποθετήσεις του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μέτρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και γι′ αυτό λαμβάνει πολλαπλά συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της» προσθέτοντας ότι «το αποτέλεσμα της συμφωνίας δείχνει ότι η διαπραγμάτευση της Ελληνικής κυβέρνησης για το χρόνο επιμήκυνσης των ομολόγων του EFSF και γενικότερα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους, οδηγεί σε νέα επιδείνωση».

Η βιωσιμότητα του χρέους βασίζεται στα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και το μεσοσταθμικό πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, γεγονός που επισφράγισε η συμφωνία για μια ακόμα φορά.

Η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης για την διαχείριση του χρέους αφορούσε και αφορά το ”μοίρασμα της λείας” ανάμεσα στους εγχώριους και στους ομίλους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών και την ίδια στιγμή αντανακλά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, οι οποίες οξύνονται συνεχώς.

Η δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών της ΕΕ, ακόμα κι αυτών του λεγόμενου ισχυρού πυρήνα της, αποκλίνει αντανακλώντας την όξυνση της ανισομετρίας στο εσωτερικό της ΕΕ.

Η Γερμανία καταγράφει πλεονάσματα, ενώ η Ιταλία βυθίζεται σε ένα κρατικό χρέος, η διαχείριση του οποίου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Σ′ αυτά τα πλαίσια, η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος εντάσσεται στη γενικότερη διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του προβλήματος της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, την κατανομή των ζημιών της κρίσης, και των κερδών της ανάπτυξης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και γενικότερα, ανάμεσα στην Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Η σκληρή γραμμή της Γερμανίας, η αποχή του ΔΝΤ απ′ την περαιτέρω δανειοδότηση και η στήριξη της Γαλλίας, αποτυπώνουν αυτές τις αντιθέσεις, αντιθέσεις που όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά διογκώνονται.

Η διατήρηση της εποπτείας από τους ”θεσμούς” ότι από τη μια δείχνει «την ανάγκη των δανειστών να εξασφαλίσουν την αποπληρωμή του χρέους και απ′ την άλλη πως οι ελληνικές κυβερνήσεις με τον ”μπαμπούλα” της αξιολόγησης θα προωθούν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, κάθε λαϊκό άνθρωπο που βλέπει τη ζωή του να συνεχίζει να θρυμματίζεται για τα κέρδη των μονοπωλίων, να σηκώσει το ανάστημά του. Να οργανώσει την αντεπίθεσή του στη νέα συμφωνία κλιμάκωσης της επίθεσης, να παλέψει για την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης, να απαιτήσει την κάλυψη των αναγκών του. Να κινηθεί αποφασιστικά απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, τις αστικές κυβερνήσεις, το αστικό κράτος, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Να συμπορευθεί με το ΚΚΕ και τις δυνάμεις του για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του."


Φώφη: "Η θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων παραμένει, δεν υπάρχει καθαρή έξοδος, ανεπαρκή τα μέτρα, σκληρή μνημονιακού τύπου εποπτεία


Τη συμφωνία του Εurogroup επέκρινε με σφοδρότητα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για σκληρή μνημονιακού τύπου εποπτεία, ανεπαρκή μέτρα για το χρέος και δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

Η θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων παραμένει.

Η ελπίδα περιμένει…

Το μνημόνιο είναι εδώ και με την σφραγίδα του Eurogroup».

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι καθαρές, και δεν υπάρχει καθαρή έξοδος.

- η σκληρή μνημονιακού τύπου εποπτεία για τα επόμενα χρόνια με δυνατότητα επιβολής νέων μέτρων από του Eurogroup

- η υποχρέωση για δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060

- οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο

- η υποθήκευση του εθνικού πλούτου της χώρας.

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους είναι ανεπαρκή , καθώς, συντηρούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον.

Η οριστική επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους μετατέθηκε για μετά το 2030.

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε πάλι να διασφαλίσει κατά προτεραιότητα τα συμφέροντα των δανειστών".


Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχωρούν σήμερα, μετά την απόφαση του Eurogroup

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχωρούσαν κατά 20 μονάδες βάσης (0,2 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 4,11%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου, ενώ οι αποδόσεις των πενταετών τίτλων μειώνονταν κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,16%.

Πτώση σημειώνουν και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, ενώ ευρύτερα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης υπάρχει κάποια ανοδική πίεση των αποδόσεων λόγω των ισχυρότερων από το αναμενόμενο στοιχείων για τη γαλλική οικονομία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας IHS Markit, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που αντανακλά την πορεία των γαλλικών επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε τον Ιούνιο στις 55,6 μονάδες από 54,2 μονάδες τον Μάιο.

Το κόστος δανεισμού της Ιταλία μειώθηκε σήμερα, μετά τις μεγάλες χθεσινές πωλήσεις, αν και το κλίμα παρέμενε εύθραυστο.

Οι χθεσινές ειδήσεις ότι η νέα αντισυστημική ιταλική κυβέρνηση διόρισε δύο ευρωσκεπτικιστές ως επικεφαλής των σημαντικών οικονομικών επιτροπών στη Βουλή, αναθέρμανε τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τη δέσμευση του κυβερνητικού συνασπισμού στο ευρώ, προκαλώντας ανησυχίες στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο Κλαούντιο Μπόργκι, πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού στην Κάτω Βουλή, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι η έξοδος της Ιταλίας από το ενιαίο νόμισμα θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα της χώρας, αλλά δεν εντάσσεται στον σχεδιασμό της σημερινής κυβέρνησης.

Αν και υπήρξε πιο ήρεμος τόνος στις αγορές, αναλυτές σημείωναν ότι οι χρηματιστές παραμένουν ευαίσθητοι στις ειδήσεις από την Ιταλία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων υποχωρούσαν 16 μονάδες βάσης στο 0,76%, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώνονταν κατά 8 μονάδες βάσης στο 2,67%.
Ολονυχτία στο Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους και το καθεστώς  της μεταμνημονιακής εποπτείας, αυτή ήταν η εισήγηση του EuroWorking GroupΟλονυχτία απόψε στο Λουξεμβούργο με θέματα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του Ελληνικού  χρέους και το καθεστώς  της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Τριμερής συνάντηση έγινε νωρίτερα μεταξύ των υπουργών οικονομικών Ελλάδας- Γερμανίας- Γαλλίας  για να βρεθεί μια χρυσή τομή για το χρέος.

Η βασική διαφωνία, που καθυστερούσε την ολοκλήρωση της  συμφωνίας είναι το εύρος της χρονικής επιμήκυνσης των δανείων του EFSF.

Δευτερεύουσες διαφωνίες το ύψος της τελευταίας δόσης του προγράμματος και η αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του δεύτερου προγράμματος ήταν το πιο σημαντικό για ετήσια την ελάφρυνσης του χρέους.

Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 95 δισ. ευρώ.

Μόνο η Γερμανία (και η... Σλοβακία) επέμεναν στον μικρότερο χρόνο επιμήκυνσης.

O υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων ... ήπιας ελάφρυνσης του χρέους με αντάλλαγμα ένα μαξιλάρι ρευστότητας που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 20 δις από το αδιάθετο υπόλοιπο του δανείου του ESM.

Η Γερμανία δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις  τόσο από την Κομισιόν όσο και απο την Γαλλία για επιμήκυνση έως και 15 χρόνια, αλλά παρόλα αυτά συνέχιζε να επιμένει, μπλοκάροντας τις διαπραγματεύσεις.

Το βασικό πρόβλημα που καθυστερούσε την επίτευξη της συμφωνίας ήταν το εύρος της χρονικής επιμήκυνσης των δανείων του EFSF.

Τόσο η Γαλλία, όσο και η ίδια η Κομισιόν ήθελαν έναν αρκετά μεγάλο χρόνο επιμήκυνσης έτσι ώστε το τελικό σχέδιο να μπορεί να πείσει τις αγορές και να βοηθά τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

Προθές το πρωί οι δανειστές είχαν δώσει  το "ΟΚ" για την ολοκλήρωση του 87ου από τα 88 προαπαιτούμενα και σήμερα άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση μιας δόσης μεγαλύτερης των 12 δισ. ευρώ που αρχικά σχεδιαζόταν, περίπου18 δισ.

Τι δήλωσαν Λαγκάρντ, Ρέγκλινγκ, Σεντένο, Μοσκοβισί, Σολτς πριν το Eurogroup


Ενδεικτική του κλίματος που είχε διαμορφωθεί στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup ήταν η δήλωση της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που μετέχει στη συνεδρίαση: "Δεν θα απαντήσω σε καμία ερώτηση για την Ελλάδα γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται".

Η Eλλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα "success story", αν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. 

"Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, είπε:
"Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και ο λαός έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά». Ο κ. Σολτς υποστήριξε ότι «στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι πολύ πιθανό να βρεθεί λύση ώστε να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο η επόμενη μέρα για την Ελλάδα, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και να επιστρέψει η χώρα στις αγορές». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η Ελλάδα να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές".

Για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup:
"Τώρα υπάρχει ανάγκη για ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» για το ελληνικό χρέος. Σήμερα θα δοθεί ένα τέλος, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι υπάρχει θετικό πνεύμα απ' όλες τις πλευρές. Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος"

Τι αναφέρει το τελευταίο τηλεγράφημα του Reuters - Συνδέουν 4,8 δισ. ευρώ με την εφαρμογή νέων"μεταρρυθμίσεων"

Μπορεί στη "μεταμνημονιακή" εποχή να μην υπάρχουν δόσεις από τη δανειακή σύμβαση, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η πρακτικής της χρηματοδότηση της χώρας με προϋπόθεση τις «μεταρρυθμίσεις» θα συνεχιστεί.

Έγγραφο που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα συνδέσει την καταβολή κεφαλαίων 1,2 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2022 στην Ελλάδα, με τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την διατήρηση των ήδη ψηφισμένων.

Σύμφωνα με το Reuters στο έγγραφο, στο οποίο περιγράφεται η "Ενισχυμένη Εποπτεία" στην οποία θα υπόκειται η Ελλάδα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου, αναφέρει ότι η Αθήνα πρέπει να δεσμευθεί για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% έως το 2022, καθώς και ότι δεν θα συγκεντρώνει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Θα πρέπει επίσης να δεσμευθεί σε δράσεις σε έξι τομείς: στον δημοσιονομικό, στον τομέα κοινωνικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αγοράς εργασίας και προϊόντων, ιδιωτικοποιήσεων και εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Εάν η αξιολόγηση, που θα πραγματοποιείται κάθε τρεις μήνες από την τρόικα (Κομισιόν, ΕΚΤ, και ΔΝΤ) είναι θετική, η Ελλάδα θα λαμβάνει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως ή 600 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις, ανά εξάμηνο.

Τα χρήματα που θα λαμβάνει η Ελλάδα θα προέρχονται από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που συνεχίζει να κρατά η ΕΚΤ, βάσει του 2ου μνημονίου, καταλήγει το δημοσίευμα.

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, αλλά και της συνήθως επικριτικής Σλοβακίας, εξέφραζαν αισιοδοξία ότι η συμφωνία είναι εφικτή και έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα.
Deutsche Welle: Επιμήκυνση μόνο 7-8 χρόνια


"Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης, ποσού περίπου 95 δισ. ευρώ, θα γίνει για με περίοδο που θα κυμαίνεται μεταξύ 7-8 ετών" ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο...Οι Financial Times:


Aντιθέτως οι Financial Times έγραφαν: "Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι κοντά μια συμφωνία που θα αφήσει την Ελλάδα με ελάχιστες αποπληρωμές μέχρι μετά το 2030 για τα 228 δισ. ευρώ που οφείλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη".Stern: "Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στον γερμανό φορολογούμενο ούτε μία δεκάρα"


"Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν κοστίζει στον Γερμανό φορολογούμενο ούτε μια δεκάρα. Πολλοί δεν το καταλαβαίνουν, επειδή πιστεύουν ότι γεμίσαμε βαγόνια τρένων με ευρώ και τα στείλαμε από το Βερολίνο στην Αθήνα. Αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Από τον γερμανικό προϋπολογισμό δεν εισέρευσε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα", γράφει το γερμανικό περιοδικό Stern.


Κέρδη 2,9 δισεκατομμυρίων έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η Γερμανία από την ελληνική κρίση


Κέρδη 2,9 δισεκατομμυρίων έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα η Γερμανία από την ελληνική κρίση, όπως προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση των Πρασίνων στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προκύπτει ότι, μεταξύ 2010 και 2017, η γερμανική κεντρική τράπεζα έχει κερδίσει συνολικά 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το Securities Market Programme (SMP), δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Βέβαια, ένα μέρος από αυτά τα χρήματα έχει ήδη επιστραφεί στην Ελλάδα ή έχει δεσμευθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως προβλέπουν παλαιότερες συμφωνίες.

Αλλά και πάλι απομένει ένα ποσό γύρω στα 2,5 δις ευρώ που δεν έχει επιστραφεί, προς το παρόν τουλάχιστον.

Σε αυτό προστίθενται άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους παλαιότερου δανείου που είχε χορηγήσει η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW.  

Σε τελική ανάλυση λοιπόν τα κέρδη από την ελληνική κρίση που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό της Γερμανίας ανέρχονται σε 2,9 δις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, από τις αρχές της κρίσης η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 270 δις ευρώ.

Στόχος του τρέχοντος προγράμματος, επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, είναι να στηριχθεί η Ελλάδα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποπληρώνει σταδιακά τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, μέχρι το 2022.


Πράσινοι: "Να τηρήσει τις υποσχέσεις του το Eurogroup"

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα προϋπολογισμού, Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ, υποστήριξε ότι με βάση την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για διευκολύνσεις προς την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους: "Ενάντια στους δεξιούς μύθους που κυκλοφορούν, η Γερμανία έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη από την κρίση στην Ελλάδα. Η ίδια η Ελλάδα έχει κάνει σκληρές οικονομίες και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. Τώρα θα πρέπει και το Γιούρογκρουπ να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν δώσει τον λόγο τους ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα."
Αυτή ήταν η εισήγηση του EuroWorking Group για το ελληνικό χρέος


Το EuroWorking Group, συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την τελική αξιολόγηση και έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης, κατέληξε στο παρακάτω κείμενο - εισήγηση προς το Eurogroup.

Το κείμενο του EuroWorking Group ακολουθεί εκείνο που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «Έκθεση Συμμόρφωσης».

Η τελική απόφαση επαφίεται πλέον στους υπουργούς Οικονομικών και άρα στους ισχύοντες πολιτικούς συσχετισμούς εντός Eurogroup

Η εισήγηση του EuroWorking Group καταγράφει περισσότερο θετικές εκτιμήσεις και προτάσεις για τη μεταμνημονιακή περίοδο καθώς και για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τουλάχιστον ως προς τη χρονική περίοδο χάριτος (επιμήκυνσης χρόνου αποπληρωμής), η οποία σύμφωνα με την πρόταση προσδιορίζεται σε 10-15 χρόνια.

Ωστόσο, η τελική απόφαση επαφίεται πλέον στους υπουργούς Οικονομικών και άρα στους ισχύοντες πολιτικούς συσχετισμούς εντός Eurogroup καθώς και στους τελικούς σχεδιασμούς της γερμανικής πλευράς.

Την εισήγηση του EuroWorking Group, ανήρτησε η εφημερίδα «Καθημερινή» στο ιστολόγιό της.

Το EG ... "καλωσορίζει την δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και από εκεί και πέρα να διασφαλίσει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο".

Η ανάλυση της Ε.Ε. υποδεικνύει ότι αυτό σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα (2,2% του ΑΕΠ) κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023 - 2060.

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους πρέπει να παραμείνουν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% από κει και πέρα, ενώ θα διασφαλίζεται ότι το χρέος θα βρίσκεται σε τροχιά μείωσης.


Μεσοπρόθεσμα αυτό περιέχει τα ακόλουθα εμπροσθοβαρή μέτρα:

- Την κατάργηση του επιτοκίου step up που έχει συνδεθεί με το δάνειο του δεύτερου προγράμματος (EFSF).

- Tην χρήση των κερδών του 2014 από τα ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες (ANFAs – SMPs) από τον λογαριασμό του ESM και τη συνέχιση της επιστροφής των ANFAs και SMPs του 2017.

Αυτά θα επιστρέφονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, αρχής γενομένης από το 2018, μέχρι τον Ιούνιο του 2022, μέσω του ειδικού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

- Περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF (κατά 10 χρόνια) και επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης  (κατά 10 – 15 χρόνια).

- Συμφωνούν ότι, "στην βάση μιας νέας ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς στο τέλος του 2032, το Eurogroup θα αποφασίσει αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι για τις χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους. Προϋπόθεση είναι να τηρείται το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο".

Σ' αυτό το πλαίσιο, μακροπρόθεσμα, "το EG υπενθυμίζει την συμφωνία του Μαΐου του 2016 για έναν μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου".

Τουτέστιν "ενεργοποιείται από το Eurogroup και θα περιέχει μέτρα όπως περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF, στον βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους".

Αυτό θα είναι το μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης

Το EG αναφέρει οτι  "τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με το πρόγραμμα".

Για να διασφαλιστεί η αξιοπιστία των μέτρων έναντι των αγορών,  οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις πολιτικής που έχουν σχέση με το πρόγραμμα θα συνδεθούν με την επιστροφή των SMPS ANFAs καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές έχουν αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως καταγράφονται στο παράρτημα, για να ολοκληρώσουν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM (συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων για ολοκλήρωση μέτρων που δεν εξαρτώνται απολύτως από την κυβέρνηση), με βάση τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.

Το EG χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδιασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές Αρχές.

Οι τριμηνιαίες αναφορές στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας θα επιτρέψουν στενότερη παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης και των δεσμεύσεων για τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις.

Θα είναι η βάση επί της οποίας το EG θα αποφασίζει την επιστροφή των SMPs και ANFAs και την κατάργηση του επιτοκίου step up.


ΕΛΣΤΑΤ

Οι νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ είναι θέμα έντονης ανησυχίας.

Υπάρχει ανησυχία για τις νομικές διαδικασίες εναντίον του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ σε ό,τι αφορά στην αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων.

Το EG συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία που επικύρωσε η Eurostat και κατατέθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ από το 2010 ότι είναι σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν σε όλα τα κράτη - μέλη.

Το EG δίνει εντολή στους θεσμούς να συνεχίσουν να παρακολουθούν την εξέλιξη αυτών των υποθέσεων και τα αναφέρουν στο EG στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.


Το ύψος της δόσης

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της πέμπτης και τελευταίας δόσης ύψους (11,7 – 21,7) δισ. ευρώ.

Από αυτό το συνολικό ποσό (5,50) δισ. θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή του χρέους, ενώ (6,2 – 16,2) δισ. θα χρησιμοποιηθούν για το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας.

Συνολικά, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας (20,8 – 30,8) δισ. που θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για περίπου 21 – 28 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.

"Επίσης, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στις προσπάθειές της για μεταρρύθμιση και στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη", αναφέρει η απόφασηΗ Συμμετοχή  του ΔΝΤ


Η διοίκηση του ΔΝΤ καλωσόρισε την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος που έγινε σήμερα από τα κράτη - μέλη και συμφωνεί ότι αυτό μπορεί να κάνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο], παρόλο που το πρόγραμμα του Ταμείου δεν θα ενεργοποιηθεί, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο μεταμνημονιακό πλαίσιο επιτήρησης μαζί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Συγχαίρει τις ελληνικές Αρχές και τον ελληνικό λαό για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM.

Επίσης, επιβεβαιώνει την δέσμευσή του να συνεχίσει να ... στηρίζει την Ελλάδα "στις προσπάθειές της για μεταρρύθμιση και στην επιστροφή της στη βιώσιμη ανάπτυξη".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ένα τέταρτο των απαντήσεων αναφέρουν ότι το ψηφιακό ευρώ πρέπει να κάνει ταχύτερες και φθηνότερες τις διασυνοριακές πληρωμές καθώς και να χρησιμοποιείται εκτός της Ευρωζώνης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεγαλύτερο πλήγμα για τις φτωχές χώρες. Με διαφορετικές ταχύτητες η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Στα 16 τρισ. δολάρια τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πράσινη μετάβαση. Ψηφιακή Μετάβαση. Θεσμικός Μετασχηματισμός και επενδύσεις. Κοινωνικός πυλώνας: 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατασκεύαζε μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες. Ιδιοκτησία της γερμανικής BSH. Οι εργαζόμενοι της έστειλαν επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x