A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Γιατί ο Ερντογάν κερδίζει ακόμα τις εκλογές μετά από 16 χρόνια;

Τα αποτελέσματα

Θρίαμβο Ερντογάν με περίπου 52% δίνουν τα επίσημα αποτελέσματα, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 99% των εκλογικών τμημάτων.

Ο βασικός του αντίπαλος Ιντζε ακολουθεί με περίπου 30%.

"Παραποίση των αποτελεσμάτων" καταγγέλλει η αντιπολίτευση.


021 copy


Στις βουλευτικές εκλογές

Με καταμετρημένες τις ψήφους του 97,78% της επικράτειας για τις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα είναι το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,41%

Δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 22,74%.

Το αριστερό - φιλελεύθερο φιλοκουρδικό HDP  λαμβάνει σε κάθε περίπτωση πάνω από 10% εξασφαλίζοντας την είσοδο στο κοινοβούλιο και 65 από τις 600 έδρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες.


022 copy

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές που ανήλθε στο 87%.


Πανηγυρική ομιλία Ερντογάν


«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή .Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ' αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας. Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο »,  δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει  ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.
Πρόεδρος της Τουρκίας για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


Στις προεδρικές εκλογές εξασφάλισε περίπου το 52%.


Η εκλογική συμμαχία του κόμματός του, ΑΚΡ και του εθνικιστικού MHP, ανέρχεται επίσης στο 54% στις παράλληλες κοινοβουλευτικές εκλογές, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή. 


Τα αποτελέσματα μπορεί να αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση, αλλά υπάρχουν ήδη ορισμένα συμπεράσματα που δεν αμφισβητούνται. 


Πρώτον, περισσότεροι ήταν ψηφοφόροι που άσκησαν αυτή τη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Αυτό ισχύει και για τα δύο στρατόπεδα.


Μεταξύ των υποστηρικτών του Ερντογάν, υπήρξαν πολυάριθμες αναφορές ότι οι ψηφοφόροι αν και συνέχισαν να υποστηρίζουν τον Ερντογάν ως πρόεδρο, απέφυγαν να κάνουν το ίδιο για το ΑΚΡ.


Αυτό αντανακλάται και στα αποτελέσματα:


Ενώ ο Ερντογάν λαμβάνει περίπου το 53%, το κόμμα του, το ΑΚΡ, παίρνει μόλις το 43%.


Πολλοί από αυτούς φαίνεται να έχουν μεταναστεύσει στο δεξιό εθνικιστικό MHP, το οποίο με τη σειρά του έχει σχηματίσει συμμαχία με το AKP στο κοινοβούλιο.


Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ήθελαν να δώσουν στο AKP ένα μήνυμα ψηφίζοντας το ακροδεξιό ΜΗΡ, με το οποίο τελικά το ΑΚΡ εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο μέσω της συμμαχίας. 


Στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης οι περισσότεροι μπορεί να έδωσαν την ψήφο τους στον Μουχαρέμ Ιντσέ, τον υποψήφιο του CHP, όμως στις κοινοβουλευτικές εκλογές επέλεξαν δυσανάλογα το αριστερό - φιλελεύθερο φιλοκουρδικό HDP το οποίο λαμβάνει σε κάθε περίπτωση πάνω από 10% εξασφαλίζοντας έτσι την είσοδο στο κοινοβούλιο και 65 από τις 600 έδρες.


«Αλλά γιατί ο Ερντογάν κέρδισε και πάλι; διερωτάται η γερμανική Handelsblatt.


“Ένα σημαντικό θέμα ήταν η οικονομία.


Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξάνεται, αλλά με υψηλό τίμημα.


Επειδή η ανάπτυξη χρηματοδοτήθηκε από το χρέος, ο πληθωρισμός σημείωσε έντονη άνοδο και η λίρα εξασθένησε με τη σειρά της.


Οι τιμές για βασικά τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια ή οι πατάτες έχουν τετραπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο. 


Πολλοί κατηγορούσαν τον Ερντογάν και την ηγετική του ομάδα.


Αλλά ακόμα κι αν οι ψηφοφόροι φοβόντουσαν έναν οικονομικό εκτροχιασμό, προφανώς δεν εμπιστεύονταν τα υπόλοιπα κόμματα να λύσουν το πρόβλημα.


Αυτό αποδείχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία.


Όλοι οι υποψήφιοι έλεγαν ότι ήθελαν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα.


Αλλά κανείς δεν εξήγησε πώς ήθελε να το κάνει αυτό.


Σε τέτοιους αβέβαιους χρόνους, πολλοί προτίμησαν τους συντηρητικούς: καμία αλλαγή στην πολιτική ηγεσία.


Με άλλα λόγια, πολλοί ψηφοφόροι μπορεί να κατηγόρησαν προεκλογικά τον Ερντογάν και το ΑΚΡ για τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα.


Ταυτόχρονα, ωστόσο, η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να εμπιστεύεται μόνο τον ίδιο και το κόμμα του για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.


Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντσέ, έκανε μια εξαιρετική εκστρατεία.


Ο Ιντσέ συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις ομιλίες του.


Σε μια τηλεοπτική μονομαχία θα είχε στριμώξει πιθανά τον Ερντογάν στον τοίχο.


«Αλλά ο Ερντογάν πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό. Ανέβασε εκατομμύρια φτωχών Τούρκων στη μεσαία τάξη και τους έδωσε μια θέση στα μεσαία στρώματα της κοινωνίας, ειδικά τις γυναίκες που φορούν μαντίλα. Εκατομμύρια γυναίκες στην Τουρκία θα είναι αιώνια ευγνώμονες σε αυτόν, για το ότι δεν ντρέπονται να φορούν μαντίλα και να μπορούν να σπουδάζουν στα τουρκικά πανεπιστήμια με τα καλυμμένα μαλλιά» γράφει η γερμανική Handelsblatt .


Επιπλέον, ενώ ο Ιντσέ τόνισε στην εκλογική του εκστρατεία ότι ήθελε να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση, ο Ερντογάν ακολουθεί μια διαφορετική πορεία για 16 χρόνια.


Ο ισχυρότερος άνθρωπος της χώρας απεικονίζεται ως ένας άνθρωπος προδομένος από τις ελίτ, ο οποίος αντιτίθεται στην «κακή Δύση» και αναδεικνύει την Τουρκία σε νέα δύναμη στην περιοχή.


Σίγουρα μπορεί στη Δύση να μην συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη - αλλά στην Τουρκία είναι πλειοψηφούσα» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Στην εκδήλωση υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα μιλήσουν εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών
ΚΟΣΜΟΣ
Η ομογενής Τζένη Ψάκη είναι η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου
ΚΟΣΜΟΣ
Επαιζε με έναν από τους σκύλους του και πιθανώς θα πρέπει να φορέσει μια προστατευτική μπότα ακινητοποίησης για μερικές εβδομάδες
ΚΟΣΜΟΣ
Σήμερα και το Βέλγιο επιβεβαίωσε ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών, τύπου H5N5 σε μια φάρμα πουλερικών, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE)
ΚΟΣΜΟΣ
Τις προσήγαγαν στο Σύνταγμα την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας έναντι των γυναικών
ΚΟΣΜΟΣ
9 συλλήψεις γυναικών στο ΑΤ Συντάγματος επειδή συμμετείχαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος με όλα τα μέτρα προστασίας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών!
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x