A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το enallaktikos.gr στις πύλες των πνευμάτων, σε τελετουργίες Σαμάνων, με τις ψυχές που περιπλανώνται στις χαμένες φυλές της ζούγκλας

"Δηλαδή πληρώνετε για τις γυναίκες σας;", ρώτησε η Νατάσσα. Και ο Kai εξηγεί. «Ναι, και μπορούμε  να έχουμε πολλές γυναίκες, αν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε! Γίνεται κάθε χρόνο μια γιορτή  τον Δεκέμβρη που κανονίζονται τα παντρολογήματα! Όποια κοπέλα θέλει πετά μια μπάλα σε αυτόν που της αρέσει. Αν την πιάσει  σημαίνει ότι την αγαπά. Το ίδιο γίνεται κι απ την πλευρά των αγοριών. Μετά το αγόρι πηγαίνει και την κλέβει για να εκβιάσει την συγκατάθεση των γονιών. Κατόπιν έρχεται η πληρωμή σε είδος (ζώα, καρποί) ή σε ασημένιες μπάρες. Αυτό συμβαίνει μόνο για την πρώτη σύζυγο ενός άντρα. Αν θέλει περισσότερες, τότε συζητά με την γυναίκα του ποια του αρέσει κι αν αυτή την εγκρίνει, τότε πηγαίνουν και την αγοράζουν. Από τότε κι έπειτα η πρώτη γυναίκα, είναι ο αρχηγός στο σπίτι και  αυτή διαχειρίζεται τα χρήματα».
 
 
 
Πέντε ημέρες πεζοπορίας στα υπερώα  του Λάος στα σύνορα με τη  Βιρμανία και την Κίνα
 
 
 
Ημέρα 13η του ταξιδιού μας
 

23.11.2016 - Πρωί

 
Θα κινδυνέψουμε και θα κουραστούμε, θα τριγυρίζουμε σε περιοχές που η παρουσία και η επέμβαση του ανθρώπου είναι μηδαμινή, θα κοιμηθούμε σε καλύβες δίπλα στο ποτάμι, θα τραγουδήσουμε και θα χορέψουμε με τις κοπέλες των χαμένων φυλών, θα συναντήσουμε πύλες πνευμάτων, θα εισέλθουμε σε ένα κόσμο που  κυβερνούν οι θεοί των προγόνων και όλα είναι μαγικά και επίφοβα, και τέλος ξαναγυρνώντας στη γη θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις προσπάθειες που κάνουν αυτοί οι μακρινοί κάτοικοι των συνόρων για επιβίωση, για διατήρηση της πολιτισμικής τους ταυτότητας, για μόρφωση.
 
 
 

 
 
 
Το enallaktikos.gr στις πύλες των πνευμάτων, σε τελετουργίες Σαμάνων, με τις ψυχές που περιπλανώνται στις χαμένες φυλές της ζούγκλας
 

Για το ταξίδι μας γράφει η Ζέλα Φυκούρα

 

 

Αρχισυνταξία:  Βιβή Συργκάνη

Φωτo: Βάγια Βοζίκα, Νατάσα Βουτυρά, Μαρία Διαλλινά, Γιώργος Λιερός, Μανώλης Μαυρής, Θάλεια Πανδή, Βούλα Σούκη,  Ζέλα Φυκούρα 
 
Επιμέλεια: Το παιδί για όλες τις δουλειές Ανδρέας Ρουμελιώτης

Τους χάρτες σχεδίασε η Κατερίνα Βανταράκη

 

 

 

Αυτό ήταν το ταξίδι μας (χάρτες)


 

Το  enallaktikos.gr κάνει ένα ταξίδι - περιπέτεια στην Ινδοκίνα,  για 30 ημέρες στις πόλεις και στις ζούγκλες του Λάος, της Καμπότζης και του Βιετνάμ, που θα το ζήσουμε παρέα.
 
Βήμα - βήμα, μέρα - μέρα, ένα ταξιδιωτικό, πολιτιστικό ημερολόγιο σε συνέχειες, με ιστορικές αναδρομές και εκατοντάδες φωτογραφίες - βίντεο.
 
Απο την Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ νοικιάζουμε  δικό μας ταχύπλοο και μέσω του ποταμού Μεκόνγκ περνάμε τα θαλάσσια σύνορα της Καμπότζης και φτάνουμε στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ. 

Συνεχίζουμε στην Σιέμ Ρεπ και θαυμάζουμε τους αρχαίους ναούς του Αγκόρ.

Από εκεί  περνάμε στο Λάος και ανεβαίνουμε με ποταμόπλοιο,  ταχύπλοα,  κανό και πολύωρες πεζοπορίες τον Μεκόνγκ, μέχρι το Χρυσό Τρίγωνο (στα σύνορα Λάος - Βιρμανίας - Βιετνάμ), στο κέντρο του οπίου και της ηρωίνης.

Κάνουμε μια διαδρομή μέσα από βουνά, ζούγκλες, μεγάλα ποτάμια, ανάκτορα βασιλέων, που μας οδηγεί σε απομονωμένες φυλές, ολοζώντανες πόλεις,  ξεχασμένες ηρωικές επαρχίες, πανέμορφους ανθρώπους.

 

Περνάμε πεζοί τα σύνορα του Λάος και διασχίζουμε όλο το Βιετνάμ από πάνω μέχρι κάτω με πλοία, τραίνα, βανάκια.

 

Σε αυτό το μεγάλο αφιέρωμα του enallaktikos.gr μέσα απο τα ιστορικά στοιχεία, τα "παράξενα" θρησκευτικά και λαϊκά έθιμα, με ακριβείς αναφορές σε θρησκείες και ναούς, θα γνωρίσουμε την Ινδοκίνα.

 

Εκεί που συναντιούνται η Ινδία και η Κίνα, για να δημιουργήσουν τελικά μια υπέροχη πολυπολιτισμική κουλτούρα.

 

Πάμε!

Διαβάστε τα 20 πρώτα κείμενα του αφιερώματος στην Ινδοκίνα της Ζέλας Φυκούρα:

 

Τέταρτο: Σου γράφω από το «Μουσείο Αμερικανικών Εγκλημάτων Πολέμου» | Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ - αφηγήσεις από τον πόλεμο στο Βιετνάμ

Έκτο: Δεν αξίζει να πεθάνεις πριν διασχίσεις αυτά τα υδάτινα σύνορα [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Έβδομο: Μπήκαμε στο "εργοστάσιο παραγωγής Θανάτου" στην đau khổ này, την "πόλη που υποφέρει" [ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ]

Όγδοο: Η ανθρωπιά άοπλη συντρίβεται, ένοπλη αυτοαναιρείται: Η συναρπαστική ιστορία της Καμπότζης και η τελευταία συνέντευξη του Πολ Ποτ [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Ένατο: Ανγκόρ, το θαύμα! Η μεγαλειώδης Ακρόπολη μέσα στη ζούγκλα! [photos]

Δέκατο: Ανγκόρ: Η λίμνη που γιατρεύει, οι ουράνιες χορεύτριες και το ποτάμι με τα χίλια Linga (πέη)

Εντέκατο: Το Ανγκόρ Βατ στο πρώτο φιλί της μέρας και η συντριβή της υπεροψίας των ανθρώπων στο Τα Προμ [Φωτογραφίες]

Δωδέκατο: Ανγκόρ Τομ, η χρυσαφένια πόλη

Δέκατο τρίτο: Το enallaktikos.gr έφτασε στη μυστηριώδη χώρα των χιλίων ελεφάντων! ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ 

Δέκατο τέταρτο: Τόσο παλιά αυτή η άγνωστη πόλη… όσο η απαρχή του Ανθρώπου

Δέκατο πέμπτο: Κολυμπώντας σε τυρκουάζ καταρράκτες και πλένοντας ελέφαντες στο ποτάμι - Ονειρικές εικόνες από μια πανέμορφη χώρα

Δέκατο έκτο: Στο "Χρυσό Τρίγωνο" της ηρωίνης και του οπίου, διασχίζοντας με ταχύπλοα τον Μεκόνγκ μέσα στη ζούγκλα [Photos]

Δέκατο έβδομο: Φτάσαμε στην καρδιά του "Χρυσού Τριγώνου" του οπίου και της ηρωίνης, στην πυκνή ζούγκλα του Nam Ha

Δέκατο όγδοο: Περιπέτειες στην ζούγκλα για ανίδεους πεζοπόρους με εξαιρετική αυτοπεποίθηση ή πως δεν αφήσαμε τα κόκαλά μας στις βουνοκορφές του Λάος

Δέκατο ένατο: Πως χωρέσαμε 20 έλληνες πεζοπόροι σε μια καλύβα από μπαμπού στο χωριό της φυλής Lanten στα ρέματα του Λάος

Εικοστό: Ακολουθώντας την γραμμή μιας ασημένιας πίπας οπίου, ανακαλύπτουμε τη φυλή των ιθαγενών Khamu

Διαβάστε ακόμη:

 

Μπορείτε να βλέπετε όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται και στο hashtag #indokina 

 
 
 
Τις προηγούμενες δυο ημέρες δοκιμάσαμε τις δυνάμεις και τις αντοχές μας πεζοπορώντας στην προστατευμένη περιοχή του Nam Ha στα σύνορα με την Βιρμανία.
 
Τολμήσαμε  δύσκολες αναβάσεις και εφιαλτικές καθόδους, κοιμηθήκαμε σε μια καλύβα πλάι στη ζούγκλα και γνωρίσαμε τους Khamu την ιθαγενή φυλή του Λάος που οι διαδοχικοί εισβολείς εξόρισαν από τις εύφορες παραποτάμιες εκτάσεις στα ανοίκεια υψώματα του Βορρά.
 
Ακολουθώντας τη γραμμή μιας ασημένιας πίπας οπίου, μάθαμε για τον τρόπο που λατρεύουν τα πνεύματα της φύσης και τον ήλιο, πως προστατεύουν με εύθραυστους ξύλινους  φράχτες το όμορφο χωριό τους από τα κακόβουλα στοιχεία, πως προσπορίζουν την τροφή τους, τις  δυσκολίες που συναντούν τα παιδιά για να μορφωθούν.
 
Αφού συναντήσαμε τις αρχές του τόπου στα ταπεινά σπιτικά τους , επιστρέψαμε στην Λουάνγκ Νάμθα για να τελειώσουμε τη μέρα μας στη νυχτερινή αγορά τρώγοντας φλούδες πάπιας Πεκίνου με  συνοδεία μπύρας Λάο που με τη βοήθειά της κατεβαίνουν τα πάντα!! 
 
 
23.11.2016 - Πρωί
 
" Ότι μας γουστάρει θα κάνουμε"
 
 
Σήμερα επικρατεί πλήρης αναρχία στην ομάδα.
 
Σε μια θορυβώδη συνέλευση το προηγούμενο βράδυ αποφασίσαμε το ιστορικό "Ότι μας γουστάρει θα κάνουμε".
 
Κι έτσι ανατράπηκε όποιος σχεδιασμός είχε γίνει.
 
Άλλοι θα συνεχίσουν την πεζοπορία  για δύο ημέρες με διανυκτέρευση στις φυλές, άλλοι θα πάνε εκδρομή σε χωριά φυλών  προσβάσιμα οδικώς, άλλοι θ’ αράξουν, άλλοι θα κοιμηθούν, άλλοι θα κάνουν βόλτες με ποδήλατα.
 
Εγώ παρέμεινα πιστή στην αρχική ιδέα κι έτσι θα κάνω ένα διήμερο στις φυλές με τα ποδαράκια μου κι όσο αντέξω…
 
 
 
Αφού τις προηγούμενες δύο ημέρες βαδίσαμε στα βουνά στην περιοχή του εθνικού προστατευόμενου πάρκου Nam Ha και γνωρίσαμε τις φυλές των Lanten και των Khamu, σήμερα κατευθυνόμαστε στη Muang Sing  στα σύνορα με την Κίνα, απ όπου θα ξεκινήσουμε για να επισκεφτούμε τα χωριά των φυλών Hmong, Khmu Rok, και να διανυκτερεύσουμε στους Akha. 
 
 
 
 
Οδηγός μας ο Kai, δάσκαλος, εξαιρετικός γνώστης της ιστορίας και των εθίμων των φυλών.
 
Το όνομά του σημαίνει ωκεανός, περίεργο όνομα σε μια ολοκληρωτικά ηπειρωτική χώρα . 
 
Όλοι σερνόμαστε απ την κούραση, πίστευα ότι  η μιάμιση  ώρα διαδρομή από την Luang Namtha θα μου δώσει τη δυνατότητα να παρατείνω τον ύπνο μου, αλλά δεν θέλω να χάσω την ομορφιά των τόπων που περνάμε  κι έτσι μένω ξύπνια με το ζόρι.
 
 
Πρώτο χωριό το Pak Nam la ή «το χωριό που σε ξεδιψά» της εθνικής ομάδας των Hmong.
 
Νομαδικός λαός  έως το 1993 ακολουθούσαν τα ζώα τους στις πλαγιές και τις μικρές κοιλάδες των βουνών. 
 
Στις περιοχές διαμονής τους καλλιεργούσαν  με τη μέθοδο της φωτιάς ρύζι  σε  περιορισμένες εκτάσεις.
 
 
 
 
Μέλη της φυλής τους σχημάτισαν τον μυστικό στρατό των Αμερικανών το 1961  ενάντια στις απελευθερωτικές δυνάμεις του Pathet Lao, με αντάλλαγμα την διακίνηση οπίου και όπλων. 
 
Η κυβέρνηση του Λάο  ανάγκασε όσους έμειναν στη χώρα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών, να μετοικίσουν απ τα υψώματα, και να εγκατασταθούν χαμηλότερα σε περιοχές προσβάσιμες  για το στρατό.  
 
Η αντιπαράθεση και η καχυποψία που ακολούθησαν επηρέασαν  την ψυχολογία τους , κι έτσι εδώ, δύσκολα χαμογελούν ακόμη και τα παιδιά.
 
 
 
 
 
Δημιουργήθηκαν νέα χωριά, και σε κάθε οικογένεια έδωσαν ένα εκτάριο γη από τη ζούγκλα, που είναι αρκετό για την  καλλιέργεια 500 δένδρων καουτσούκ. 
 
Όλα τα δάση που βλέπουμε να περιβάλλουν το χωριό σε μια συμπαγή ομοιομορφία, είναι από καουτσουκόδεντρα.
 
 
Τα φυτά ήρθαν απ την Κίνα, θέλουν πάρα πολύ νερό σε βάρος άλλων καλλιεργειών, και όλη η παραγωγή αγοράζεται από μία μόνο κινέζικη εταιρεία. 
 
Την YUNNAN COMPANY.
 
Το δένδρο χρειάζεται 7 χρόνια μέχρι να μεγαλώσει για να το χαράξουν για το χυμό του.
 
 
Το χάραγμα γίνεται μόνο πολύ πρωί που είναι τρυφερή από την υγρασία η φλούδα του δένδρου και  μόνο από νέους ανθρώπους που έχουν σταθερό χέρι προκειμένου να κόψουν τόσο βαθειά  όσο χρειάζεται για να μην πληγωθεί και να γιάνει γρήγορα το δένδρο. 
 
Μπορούν να χαράξουν μέχρι το πολύ 73 δένδρα κάθε μέρα.
 
Κάθε δένδρο βγάζει 1κιλό Latex  (ελαστικό γαλάκτωμα) το μήνα.
 
 
Η πληρωμή είναι εξευτελιστική, 5.000Kip το κιλό.
 
Δηλαδή  περίπου 2.300.000 kip ή 250 ευρώ το μήνα, στην καλύτερη περίπτωση. 
 
Ρώτησα τι μπορεί να αγοράσει μια οικογένεια με τα λεφτά ενός χρόνου.
 
Ο Kai υπολόγισε: μια αγελάδα κοστίζει 4 εκατομ. kip, ένας βούβαλος 10 εκατ. kip, μια γυναίκα 12 εκατ. kip…
 
 
 
"Δηλαδή πληρώνεται για τις γυναίκες σας;", ρώτησε η Νατάσσα.
 
Και ο Kai εξηγεί. «Ναι, και μπορούμε  να έχουμε πολλές γυναίκες, αν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε! 
 
Γίνεται κάθε χρόνο μια γιορτή  τον Δεκέμβρη που κανονίζονται τα παντρολογήματα!
 
Όποια κοπέλα θέλει πετά μια μπάλα σε αυτόν που της αρέσει. 
 
Αν την πιάσει  σημαίνει ότι την αγαπά.
 
 
Το ίδιο γίνεται κι απ την πλευρά των αγοριών.
 
Μετά το αγόρι πηγαίνει και την κλέβει για να εκβιάσει την συγκατάθεση των γονιών.
 
Κατόπιν έρχεται η πληρωμή σε είδος (ζώα, καρποί) ή σε ασημένιες μπάρες. 
 
Αυτό συμβαίνει μόνο για την πρώτη σύζυγο ενός άντρα. 
 
Αν θέλει περισσότερες, τότε συζητά με την γυναίκα του ποια του αρέσει κι αν αυτή την εγκρίνει, τότε πηγαίνουν και την αγοράζουν. 
 
Από τότε κι έπειτα η πρώτη γυναίκα, είναι ο αρχηγός στο σπίτι και  αυτή διαχειρίζεται τα χρήματα».
 
 
Η Μαρία η γιάτρισα ενθουσιάστηκε.
 
"Αφού τον βαρέθηκε, του διαλέγει τις καινούργιες να είναι καλά κορίτσια να συνεννοούνται  και του παίρνει και τα λεφτά! Όχι όπως στην Ελλάδα που άμα μεγαλώσουν οι γυναίκες τις χωρίζουν και τις αφήνουν και χωρίς φράγκο.."
 
 
 
 
Το χωριό  έχει αναπτυχθεί σε μια έκταση ισοπεδωμένη  από τις μπουλντόζες και τα σπίτια είναι κτισμένα χωρίς χαρακτήρα, πολλά από αυτά  με σύγχρονα υλικά αλλά όλα με την ίδια φτώχεια.
 
 
 
 
 
 
Στην άκρη της πλατείας που τα παιδιά παίζουν 'αμάδες" έχει στηθεί το κινέζικο υπαίθριο κατάστημα με τους νεωτερισμούς και τα τσίγκινα ευτελή κοσμήματα
 
 
 
 
 
Συναντήσαμε ελάχιστους ανθρώπους, κύρια παιδιά στο χωριό.
 
 
Τα σπίτια δεν έχουν παράθυρα για να μην μπουν τα κακά πνεύματα.
 
Οι τοίχοι είναι από μπαμπού για να είναι διαπερατοί στον αέρα και στο φώς. 
 
Η ιδιωτικές ασχολίες πραγματώνονται δημόσια.
 
 
 
 
Σύμφωνα με τις ανιμιστικές πεποιθήσεις των Hmong, όλα έχουν πνεύμα, τόσο τα ζωντανά όσο και τα άψυχα. 
 
Η ισορροπία ανάμεσα στους  δύο κόσμους είναι επισφαλής, και οι πρόγονοι τους οποίους σέβονται και τιμούν, λειτουργούν σαν μεσολαβητές υπέρ των ζωντανών. 
 
Οι προσφορές εξευμενισμού περιλαμβάνουν χρήματα και αλκοολούχα ποτά.
 
Οι ψυχές μεθούν στον άλλο κόσμο, ο θάνατος είναι μια αόρατη ζωή.
 
 
 
 
Όταν γεννιέται ένα μωρό η ψυχή του δεν γνωρίζει που να πάει. 
 
Οφείλει ο επικεφαλής του νοικοκυριού να ονομάσει το σπίτι που θα κατοικήσουν οι ψυχές του μωρού ως ένδειξη της υποδοχής του στην οικογένεια.
 
 
Οι Hmong πιστεύουν ότι κάθε άνθρωπος έχει 12 κύριες ψυχές.
 
Μια από τις ψυχές μετενσαρκώνεται, μια άλλη επιστρέφει στην πατρίδα των προγόνων, μια τρίτη μένει κοντά στον τάφο του νεκρού. 
 
Οι ψυχές των ζωντανών μπορούν να πέσουν σε δυσαρμονία και μπορεί ακόμη και να εγκαταλείψουν το σώμα. 
 
Τότε ο άνθρωπος αρρωσταίνει.
 
Ο αριθμός των χαμένων ψυχών καθορίζει πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια.
 
 
 
 
 
Μόνο οι Σαμάνοι είναι αυτοί που μπορούν να επαναφέρουν μέσα από τελετουργίες, τις ψυχές που περιπλανώνται. 
 
Αν ο άρρωστος γίνει καλά τότε χρειάζεται να πραγματοποιηθεί και δεύτερη τελετουργία από τον σαμάνο η ua neeb kho, κατά την οποία καίγεται το ειδικό χαρτί των φαντασμάτων και θυσιάζονται ζώα για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. 
 
Η οικογένεια και οι φίλοι καλούνται να δέσουν από μια λευκή κλωστή, μια ευλογία, στον καρπό του ανθρώπου που ήταν άρρωστος . 
 
Η πράξη αυτή επαναβεβαιώνει τον δεσμό των μελών του γένους και της κοινότητας και διασφαλίζει την στερεότητα των ψυχών…
 
 
 
 
Βλέπουμε στο χωριό σε ειδικά στηρίγματα περήφανα κοκόρια.
 
Τα χωριά διοργανώνουν μεταξύ τους  κοκορομαχίες και ταυρομαχίες.
 
Κάθε  χωριό έχει τους  δικούς του αγωνιστές. 
 
Τα άγρια κοκόρια είναι τα πιο ικανά στη μάχη.
 
Για να τα πιάσουν στήνουν παγίδες  στα δάση και βάζουν ένα θηλυκό στη μέση για δόλωμα.
 
Τα αρσενικά ανταποκρίνονται και … πιάνονται στην φάκα. 
 
 

Αυτό ήταν το ταξίδι μας (χάρτες)


 

Το  enallaktikos.gr κάνει ένα ταξίδι - περιπέτεια στην Ινδοκίνα,  για 30 ημέρες στις πόλεις και στις ζούγκλες του Λάος, της Καμπότζης και του Βιετνάμ, που θα το ζήσουμε παρέα.
 
Βήμα - βήμα, μέρα - μέρα, ένα ταξιδιωτικό, πολιτιστικό ημερολόγιο σε συνέχειες, με ιστορικές αναδρομές και εκατοντάδες φωτογραφίες - βίντεο.
 
Απο την Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ νοικιάζουμε  δικό μας ταχύπλοο και μέσω του ποταμού Μεκόνγκ περνάμε τα θαλάσσια σύνορα της Καμπότζης και φτάνουμε στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ. 

Συνεχίζουμε στην Σιέμ Ρεπ και θαυμάζουμε τους αρχαίους ναούς του Αγκόρ.

Από εκεί  περνάμε στο Λάος και ανεβαίνουμε με ποταμόπλοιο,  ταχύπλοα,  κανό και πολύωρες πεζοπορίες τον Μεκόνγκ, μέχρι το Χρυσό Τρίγωνο (στα σύνορα Λάος - Βιρμανίας - Βιετνάμ), στο κέντρο του οπίου και της ηρωίνης.

Κάνουμε μια διαδρομή μέσα από βουνά, ζούγκλες, μεγάλα ποτάμια, ανάκτορα βασιλέων, που μας οδηγεί σε απομονωμένες φυλές, ολοζώντανες πόλεις,  ξεχασμένες ηρωικές επαρχίες, πανέμορφους ανθρώπους.

 

Περνάμε πεζοί τα σύνορα του Λάος και διασχίζουμε όλο το Βιετνάμ από πάνω μέχρι κάτω με πλοία, τραίνα, βανάκια.

 

Σε αυτό το μεγάλο αφιέρωμα του enallaktikos.gr μέσα απο τα ιστορικά στοιχεία, τα "παράξενα" θρησκευτικά και λαϊκά έθιμα, με ακριβείς αναφορές σε θρησκείες και ναούς, θα γνωρίσουμε την Ινδοκίνα.

 

Εκεί που συναντιούνται η Ινδία και η Κίνα, για να δημιουργήσουν τελικά μια υπέροχη πολυπολιτισμική κουλτούρα.

 

Πάμε!

Διαβάστε τα 20 πρώτα κείμενα του αφιερώματος στην Ινδοκίνα της Ζέλας Φυκούρα:

 

Τέταρτο: Σου γράφω από το «Μουσείο Αμερικανικών Εγκλημάτων Πολέμου» | Συγκλονιστικές ΦΩΤΟ - αφηγήσεις από τον πόλεμο στο Βιετνάμ

Έκτο: Δεν αξίζει να πεθάνεις πριν διασχίσεις αυτά τα υδάτινα σύνορα [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Έβδομο: Μπήκαμε στο "εργοστάσιο παραγωγής Θανάτου" στην đau khổ này, την "πόλη που υποφέρει" [ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ]

Όγδοο: Η ανθρωπιά άοπλη συντρίβεται, ένοπλη αυτοαναιρείται: Η συναρπαστική ιστορία της Καμπότζης και η τελευταία συνέντευξη του Πολ Ποτ [ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ]

Ένατο: Ανγκόρ, το θαύμα! Η μεγαλειώδης Ακρόπολη μέσα στη ζούγκλα! [photos]

Δέκατο: Ανγκόρ: Η λίμνη που γιατρεύει, οι ουράνιες χορεύτριες και το ποτάμι με τα χίλια Linga (πέη)

Εντέκατο: Το Ανγκόρ Βατ στο πρώτο φιλί της μέρας και η συντριβή της υπεροψίας των ανθρώπων στο Τα Προμ [Φωτογραφίες]

Δωδέκατο: Ανγκόρ Τομ, η χρυσαφένια πόλη

Δέκατο τρίτο: Το enallaktikos.gr έφτασε στη μυστηριώδη χώρα των χιλίων ελεφάντων! ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ 

Δέκατο τέταρτο: Τόσο παλιά αυτή η άγνωστη πόλη… όσο η απαρχή του Ανθρώπου

Δέκατο πέμπτο: Κολυμπώντας σε τυρκουάζ καταρράκτες και πλένοντας ελέφαντες στο ποτάμι - Ονειρικές εικόνες από μια πανέμορφη χώρα

Δέκατο έκτο: Στο "Χρυσό Τρίγωνο" της ηρωίνης και του οπίου, διασχίζοντας με ταχύπλοα τον Μεκόνγκ μέσα στη ζούγκλα [Photos]

Δέκατο έβδομο: Φτάσαμε στην καρδιά του "Χρυσού Τριγώνου" του οπίου και της ηρωίνης, στην πυκνή ζούγκλα του Nam Ha

Δέκατο όγδοο: Περιπέτειες στην ζούγκλα για ανίδεους πεζοπόρους με εξαιρετική αυτοπεποίθηση ή πως δεν αφήσαμε τα κόκαλά μας στις βουνοκορφές του Λάος

Δέκατο ένατο: Πως χωρέσαμε 20 έλληνες πεζοπόροι σε μια καλύβα από μπαμπού στο χωριό της φυλής Lanten στα ρέματα του Λάος

Εικοστό: Ακολουθώντας την γραμμή μιας ασημένιας πίπας οπίου, ανακαλύπτουμε τη φυλή των ιθαγενών Khamu

Διαβάστε ακόμη:

 

Μπορείτε να βλέπετε όλα τα κείμενα που δημοσιεύονται και στο hashtag #indokina 

 
 
 
 
 
Στο επόμενο
 
Προχωράμε για Το χωριό των μοναχικών παιδιών
 
Κοντά στο ποτάμι  πεταμένες οι σακούλες με το υλικό επεξεργασίας του Latex. Για την επεξεργασία  του φυσικού υγρού του καουτσουκόδεντρου χρησιμοποιούν  διαδοχικά ειδική ανάμειξη θείου ή ενώσεων του θείου και άλλων, σε διάφορους βαθμούς θέρμανσης και με αλλεπάλληλες εξατμίσεις.
 
Τα παράγωγά τους  όταν απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα  ή στο νερό μπορεί να είναι δηλητηριώδη. Εμείς είδαμε μέσα σε αυτή την απίστευτη βρώμα, δίπλα στο ποτάμι που χρησιμοποιούν για την πλύση του Latex,  δύο μικρούλια να παίζουν τραγουδώντας… 
 
Διασχίζουμε μια μεγάλη κρεμαστή γέφυρα και μας καλωσορίζουν πιτσιρίκια κρεμασμένα σε ένα εξώστη.Τα πλυμένα ρούχα, σημαίες απλωμένες, Λίγο πιο κάτω μας σταματά η πολιτοφυλακή του χωριού. Θέλουν από δυο καραμέλες ο καθένας  και το μικρούλι τρεις.
 
Ο Παναγιώτης παίζει με τα παιδιά, τους λέει τραγούδια, τα ξελογιάζει. Τα παιδιά τον ακολουθούν γελώντας και φωνάζοντας. Σαν το παραμύθι με τον μαγεμένο αυλό. Για τιμωρία των ενηλίκων που τα παράτησαν. Στο τέλος της  γέφυρας χωριζόμαστε. 
 
Οι φωνές με το ρεφρέν του τραγουδιού και τα  ποδοσφαιρικά συνθήματα, συνεχίζουν να ακούγονται.…Σύλλογος αιώνιος, Πανιώνιος,..
 
 
 
 
 
 
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το Εθνικό Θέατρο είναι συγκλονισμένο από τον ορυμαγδό των τελευταίων καταγγελιών ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Για την κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη "φιλότιμο", είναι απόλυτα άγνωστη. Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το Ελληνικό Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία ζητά να επανεξεταστεί η στάση των Δήμων, των Περιφερειών και της Πολιτείας προς τους άστεγους
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ταξιδεύουμε νοητά πάνω από χαράδρες, πλάι από αφρισμένα ποτάμια, σε χωριά που ξέχασε ο χρόνος
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εκανα συνέντευξη μ΄έναν άνθρωπο που τον γνωρίζω, με ονοματεπώνυμο που το γνωρίζω και δεν το δημοσιοποίησα κατά την επιθυμία του. Τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της Δικαιοσυνης
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Greek Twins. Αυτό είναι το όνομα με το οποίο μπορείτε να βρείτε στα social media δύο φρέσκα κορίτσια, που παίρνουν στα χέρια τους την Ελλάδα και την πάνε μέχρι την μακρινή Κίνα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x