A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αυτά είναι τα 19 νέα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Unesco πρόσθεσε 19 τοποθεσίες στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μετά την 42η συνεδρίασή της στο Μπαχρέιν την περασμένη εβδομάδα.   Οι νέες αυτές τοποθεσίες περιλαμβάνουν από ναούς στην Κορέα, αρχιτεκτονική της Ινδίας μέχρι όαση στη Σαουδική Αραβία.   Η Επιτροπή της Unesco επιλέγει τοποθεσίες ανά τον κόσμο που θεωρεί ότι πρέπει να διατηρηθούν για την πολιτιστική, ιστορική ή επιστημονική τους σημασία.   Στον κατάλογο περιλαμβάνονται παγκοσμίου φήμης τοποθεσίες όπως το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, το Μάτσου Πίτσου στο Περού, καθώς και αρκετές στην Ελλάδα όπως η Ακρόπολη, οι Δελφοί, τα Μετέωρα, η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, κ.α.   Μόλις μία τοποθεσία καταχωρηθεί στον κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αποκτά νομική προστασία βάσει των διεθνών συνθηκών.   Οι 19 νέες τοποθεσίες που προστέθηκαν στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco είναι οι παρακάτω:   

1. Το εθνικό πάρκο Τσιριμπικέτε στην Κολομβία  


 Steve Winter/UNESCO   

Η περιοχή έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση σε είδη φυτών στον Αμαζόνιο και είναι διάσημη για τους ιδιαίτερους βραχώδεις σχηματισμούς της.   Το Τσιριμπικέτε είναι εθνικό πάρκο από το 1989. Μόνο ένα μικρό μέρος του πάρκου έχει τοπογραφηθεί λόγω της δύσκολης πρόσβασής του, όμως είναι γνωστό ότι φιλοξενεί λεοπαρδάλεις και    


Jorge Mario Álvarez Arango/UNESCO   


Jorge Mario Álvarez Arango/UNESCO   Μόνο ένα μικρό μέρος του πάρκου έχει ερευνηθεί επειδή είναι τόσο δύσκολο να έχει πρόσβαση, αλλά είναι γνωστό ότι περιέχει τόσο jaguars και κολίμπρια.   Το πάρκο περιέχει επίσης σημάδια πρώιμης ανθρώπινης ζωής, με πάνω από 75.000 τοιχογραφίες, που καλύπτουν διάστημα άνω των 20.000 χρόνων και βρίσκονται σε 60 καταφύγια βράχων.   

2. Το όρος Φάντζινγκσαν στην Κίνα   


School of Karst Science, Guizhou Normal University/UNESCO     

Το όρος αυτό επιλέχθηκε λόγω της ομορφιάς του φυσικού τοπίου και της βιοποικιλότητάς του.   


Office of the Leading Group for World Heritage Application of Tongren City/UNESCO   

Φθάνοντας τα 2.570 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, φιλοξενεί πολλά απειλούμενα είδη.   Οι βραχώδεις του σχηματισμοί μπορεί να χρονολογούνται έως και 65 εκατ. χρόνια πριν.  


3. Τα βουδιστικά ορεινά μοναστήρια , στην Κορέα  


CIBM/UNESCO   

Τα μοναστήρια Σάνσα αποτελούνται από επτά ναούς, που δημιουργήθηκαν από τον 7ο έως τον 9ο αιώνα.   


CIBM/UNESCO   

Αυτά τα ιερά μοναστήρια έχουν επιβιώσει αιώνες ως χώροι καθημερινής θρησκευτικής πρακτικής. 

 4. Η πόλη του Χαλιφάτου, Μεντίνα Αζαχάρα, στην Ισπανία   


Madinat al-Zahra Archaeological Site/UNESCO   


Η Μεντίνα Αζαχάρα αποτελεί έναν αρχιτεκτονικό χώρο που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, ο οποίος κάποτε χρησίμευσε ως έδρα του Χαλιφάτου της Κόρδοβα.


Madinat al-Zahra Archaeological Site/UNESCO   


Η πόλη εγκαταλείφθηκε μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο και παρέμεινε έτσι για σχεδόν 1.000 χρόνια, πριν ανακαλυφθεί ξανά στις αρχές του 20ου αιώνα. Ακόμη και σήμερα, διατηρούνται οι δρόμοι, οι γέφυρες, τα συστήματα ύδρευσης και πολλά διακοσμητικά στοιχεία.  

5. Οι κυνηγότοποι των Ινουίτ, Aasivissuit–Nipisat, στη Γροιλανδία   


Ólafur Rafnar Ólafsson/UNESCO   

Η περιοχή αυτή αναγνωρίστηκε γιατί δείχνει «την ανθεκτικότητας των ανθρώπινων πλασμάτων».   Η τοποθεσία αυτή «περιέχει τα απομεινάρια των 4.200 ετών της ανθρώπινης ιστορίας».   


Jens Fog Jensen/UNESCO   Οι περιοχές της Αρκτικής ανήκουν στους Ινουίτ και περιέχουν αρχαιολογικούς στοιχεία από την ιστορία τους.  

6. Ο καθεδρικός ναός Νάουμπουργκ στη Γερμανία      


Ο ναός αυτός αποτελεί μία «εξαιρετική μαρτυρία για τη μεσαιωνική τέχνη και την αρχιτεκτονική», σύμφωνα με την Unesco.   Τμήματα του καθεδρικού χρονολογούνται πίσω στον 13ο αιώνα και το κτίριο παρουσιάζει αρχιτεκτονικά στοιχεία της εποχής τόσο του Ρομαντισμού όσο και Γοτθικού ρυθμού.  

7. Το νησί Κιούσου, στην επαρχία Ναγκασάκι στην Ιαπωνία   


Nagasaki Préfecture   

Το νησί περιλαμβάνει κτίσματα που χτίστηκαν από τους πρώτους Χριστιανούς αποίκους στην Ιαπωνία, ανάμεσα στο 16ο και 19ο αιώνα.   


Nagasaki Préfecture   Η Unesco αναγνώρισε το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού για τα χωριά και τον καθεδρικό ναό που χτίστηκε εκεί.  

8. Το Γκεμπεκλί Τεπέ στην Τουρκία   Είναι αρχαιολογική θέση στην Τουρκία, που βρίσκεται ακόμα υπό ανασκαφή.   


DAI/Göbekli Tepe Project   

Το Γκεμπεκλί Τεπέ είναι ένα ύψωμα 760 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και απέχει 12 χιλιόμετρα από την πόλη Ούρφα.   Σε αυτή την περιοχή έχουν βρεθεί προϊστορικές κατασκευές της νεολιθικής εποχής που έχουν χρονολογηθεί ανάμεσα στο 9.600 και 8.200 π.Χ. και είναι οι αρχαιότεροι στον κόσμο. Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκαν από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες.  

9. Η κοιλάδα Tehuacán-Cuicatlán στο Μεξικό   


CHAC   

Η κοιλάδα έχει την πλουσιότερη βιοποικιλότητα σε ολόκληρη τη βόρεια Αμερική και έναν υψηλό αριθμό από απειλούμενων ειδών κάκτων, καθώς επίσης και αρχαιολογικά ευρήματα.  

10. Η οροσειρά Chaîne des Puys, στην κεντρική Γαλλία   


Denis Pourcher   

Η οροσειρά αυτή αποτελείται από 80 αδρανή ηφαίστεια στο κέντρο της Γαλλίας και εκτείνεται 40 χιλιόμετρα. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν την υψηλότερη κορυφή με τρένο.  

11. Τα βουνά Barberton Makhonjwa στη νότια Αφρική  


Tony Ferrar  

 Αντιπροσωπεύουν την καλύτερα διατηρημένη διαδοχή ηφαιστειακών και ιζηματογενών πετρωμάτων, που χρονολογούνται από 3,6 έως 3,25 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν άρχισαν να σχηματίζονται οι πρώτες ήπειροι στην πρωτόγονη Γη.  

12. Ο αρχαιολογικός χώρος Hedeby στη Γερμανία   


Archäologisches Landesamt Schleswig-Holstein   

Στην τοποθεσία αυτή υπάρχουν τα ερείπια μιας εμπορικής πόλης με ίχνη δρόμων, κτιρίων, νεκροταφείων και λιμανιού.   Χρονολογείται 2.000 χρόνια π.Χ., και αποτελεί μία τοποθεσία «κλειδί» για την ερμηνεία των οικονομικών, κοινωνικών και ιστορικών εξελίξεων στην Ευρώπη κατά την εποχή των Βίκινγκ.  

13. Το δάσος Pimachiowin Aki στην Κίνα   


Hidehiro Otake   Η περιοχή περιλαμβάνει ποτάμια, λίμνες, υγρότοπους και δάση   Αποτελεί μέρος της καταγωγής των προγόνων ενός αυτόχθονου λαού, των Ανισινααμπεγκ.   Η Unesco λέει ότι είναι ένα «εξαιρετικό παράδειγμα» της παράδοσης «σεβασμού όλων των μορφών ζωής και διατήρησης αρμονικών σχέσεων με τους άλλους».  

14. Η ιταλική πόλη της Ιβρέας   


Guelpa Foundation   

Είναι μια βιομηχανική πόλη σχεδιασμένη από κορυφαίους Ιταλούς πολεοδόμους και αρχιτέκτονες, κυρίως μεταξύ 1930 και 1960.   Η Unesco αναφέρει ότι η πόλη «εκφράζει ένα σύγχρονο όραμα της σχέσης μεταξύ βιομηχανικής παραγωγής και αρχιτεκτονικής».  

15.Μία σειρά από οκτώ αρχαιολογικές τοποθεσίες στο Ιράν   


ICHHTO   

 Unesco αναγνώρισε μία σειρά από οκτώ αρχαιολογικές τοποθεσίες στο Ιράν για τον τρόπο με τον οποία «αιχμαλωτίζουν» την επιρροή των Αχαιμενιδικών, των Πάρθιων και των Ρωμαϊκών παραδόσεων στην ισλαμική περίοδο.  

16. Η Βικτοριανή Γοτθική και αρτ ντεκό αρχιτεκτονική της Μουμπάι   Μια σειρά από πολυκατοικίες αρτ ντεκό κατά μήκος της όχθης της Αραβικής Θάλασσας. 

 

17. Ο οικισμός Thimlich Ohinga στην Κένυα   National Museums of Kenya   Ο οικισμός αυτός από ξηρούς λίθους πιθανόν χτίστηκε τον 16ο αιώνα, σύμφωνα με την Unesco.   Όπως αναφέρει, ο οικισμός φαίνεται να έχει «χρησιμοποιηθεί ως φρούριο για τις κοινότητες και τα οικόσιτα ζώα τους, αλλά επίσης καθόριζε κοινωνικές οντότητες και σχέσεις που συνδέονται με τη γενεαλογία» και είναι ο «μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος από τους παραδοσιακούς αυτούς έγκλειστους οικισμούς».  

18. Η αρχαία περιτειχισμένη πόλη της Καλχάτ στο Ομάν   


MHC   

Η πόλη αναπτύχθηκε ως ένα σημαντικό λιμάνι στην ανατολική ακτή της Αραβίας μεταξύ του 11ου και του 15ου αιώνα μ.Χ., κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Ορμούζ. Σήμερα φέρει μοναδική αρχαιολογική μαρτυρία στους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ της ανατολικής ακτής της Αραβίας, της ανατολικής Αφρικής, της Ινδίας, της Κίνας και της νοτιοανατολικής Ασίας.  

19. Η όαση Αλ-Άχσα, στη Σαουδική Αραβία   


François Cristofoli  

 Η επιτροπή της Unesco περιέγραψε την όαση ως «μια διαδοχική ιδιοκτησία που περιλαμβάνει κήπους, κανάλια, πηγές, πηγάδια και μια λίμνη αποστράγγισης, καθώς επίσης και ιστορικά κτίρια, αστικό ιστό και αρχαιολογικούς χώρους».   Αποτελεί τοποθεσία συνεχιζόμενης ανθρώπινης εγκατάστασης στην περιοχή του Κόλπου από τη Νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται από τα εναπομείναντα ιστορικά φρούρια, τεμένη, πηγάδια, κανάλια και άλλα συστήματα διαχείρισης των υδάτων. Είναι η μεγαλύτερη όαση με φοίνικες στον κόσμο. Η Αλ-Άχσα είναι επίσης ένα μοναδικό γεωπολιτιστικό τοπίο και ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανθρώπινης αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. 


Πηγή:lifo.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το ζήτημα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν ένα από τα κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη της 22ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας διοργανώνει προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ "Παρόντες", του Γιώργου Αυγερόπουλου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πόση αγάπη και ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την τέχνη μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα εικαστικό διαδικτυακό εργαστήρι;
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Θεατρική Ομάδα 2510, παρουσιάζει το έργο του Ανδρέα Ζαφείρη «Κατερίνα Γώγου: το Γαμώτο που Δεν Έζησα»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποτελεί κοινή παραδοχή πως η τέχνη σε όλες τις μορφές της ενώνει τους ανθρώπους και ομορφαίνει την καθημερινότητά τους.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τον Ιούνιο που μας πέρασε η περιβαλλοντική οργάνωση mamagea με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας,
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x