A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η νεφρική νόσος είναι 20 φορές συχνότερη απ’ ό,τι ο καρκίνος

Η νεφρική νόσος είναι μια καλά κρυμμένη επιδημία, που προσβάλλει εικοσαπλάσιο αριθμό ανθρώπων απ’ ό,τι ο καρκίνος, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Εταιρεία Νεφρολογίας (ISN), η νεφρική νόσος προσβάλλει περισσότερα από 850 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος απ’ ό,τι ο αριθμός των πασχόντων από διαβήτη (υπολογίζονται σε 422 εκατομμύρια). Είναι επίσης εικοσαπλάσιος από τον αριθμό των ασθενών με καρκίνο (42 εκατομμύρια) ή HIV/AIDS (36,7 εκατομμύρια).

Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι απειλείται η υγεία των νεφρών τους.

«Η νεφρική νόσος είναι ιδιαίτερα απειλητική, διότι συχνά δεν προκαλεί πρώιμα συμπτώματα», δήλωσαν οι καθηγητές David Harris και Adeera Levin από την ISN.

Ο Dr. Harris είναι ο νυν πρόεδρος της εταιρείας και η Dr. Levin η πρώην πρόεδρος.

«Ο αριθμός των πασχόντων από νεφρική νόσο είναι ανησυχητικά υψηλός, αλλά το κοινό δεν γνωρίζει αυτή την αλήθεια», πρόσθεσαν οι δύο ειδικοί. «Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει».

10,5 εκατομμύρια χρειάζονται αιμοκάθαρση

Σύμφωνα με τους δύο ειδικούς, η νεφρική νόσος αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρδιολογικών προβλημάτων. Καθιστά επίσης τους ασθενείς ευάλωτους στις λοιμώξεις και στις νοσηλείες στο νοσοκομείο. Και τελικά τους οδηγεί στη νεφρική ανεπάρκεια.

Η νεφρική νόσος μπορεί να είναι οξεία ή χρονία, δηλαφή να διαρκέσει επί περισσότερο από 3 μήνες.

Η χρόνια νεφρική νόσος προσβάλλει το 10% των ανδρών και το σχεδόν 12% των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού εξαιτίας της. Πολλοί από αυτούς, όμως, δεν λαμβάνουν αυτές τις σωτήριες θεραπείες λόγω του αυξημένου κόστους ή την έλλειψη μοσχευμάτων.

Η οξεία νεφρική νόσος υπολογίζεται ότι προσβάλλει περισσότερα από 13 εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς θα παρουσιάσουν εξέλιξη της νόσου τους σε χρόνια μορφή ή θα φτάσουν ακόμα και στη νεφρική ανεπάρκεια.

Ο ρόλος των νεφρών

Οι νεφροί είναι πολύτιμοι για την υγεία, διότι απαλλάσσουν τον οργανισμό από τα άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού. Συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στον όγκο των υγρών στο σώμα και τα απαραίτητη ιχνοστοιχεία.

Ένας άλλος ρόλος τους είναι η παραγωγή μιας ορμόνης που δίνει το μήνυμα για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα στο αίμα που μεταφέρουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά παντού στο σώμα. Επομένως έχουν ζωτική σημασία για την επιβίωσή μας.

Παρότι, λοιπόν, τόσο πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν νεφρολογικά προβλήματα, συχνά δεν αισθάνονται άσχημα. Και αυτό έχει ως συνέπεια να συσσωρεύονται τοξίνες στο σώμα τους και να εκδηλώνουν επιπλοκές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με τελικού σταδίου χρόνια νεφρική νόσο έχουν 20-30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αυξημένο κίνδυνο, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό, φαίνεται ότι διατρέχουν και τα άτομα με μικρού βαθμού ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας.

Στην πραγματικότητα, υπολογίζεται ότι 1,2 εκατομμύρια θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια τον χρόνο οφείλονται στη χρόνια νεφρική νόσο, σύμφωνα με την ISN.

«Είναι ώρα να ενημερωθεί το κοινό για την παγκόσμια εξάπλωση της νεφρικής νόσου και να καταρτιστούν πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», καταλήγουν οι δύο ειδικοί.


Πηγή: iatropedia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Η επίσημη ενημέρωση για την υγειονομική κρίση θα γίνεται με γραπτές ανακοινώσεις οι οποίες θα εκδίδονται εβδομαδιαία από τον ΕΟΔΥ
ΥΓΕΙΑ
Απαγόρευση διάθεσης και διακίνησης σε σαράντα επτά (47) καλλυντικά προϊόντα αποφάσισε ο ΕΟΦ.
ΥΓΕΙΑ
Πολλές φορές οι γιατροί ρωτάνε: «Έχετε πίεση;» και η απάντηση που ακούνε είναι: «Παίρνω χάπια».
ΥΓΕΙΑ
Η εταιρεία SD FOOD IKE, καθώς και κάθε άλλη εταιρεία που διακινεί τα συγκεκριμένα προϊόντα, οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους αποδέκτες τους
ΥΓΕΙΑ
Παραμένει άγνωστη η απαραίτητη ποσότητα που απαιτείται για να προκαλέσει λοίμωξη
ΥΓΕΙΑ
Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19, σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο, φαίνεται ότι αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο σημαντική θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x