A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

"Ειλικρινά δε νομίζω ότι έχω δει ποτέ την Αθήνα πιο βρωμιάρα, ελεεινή και τρισάθλια από ο τι τον τελευταίο χρόνο..."

Γράφει η Φιλοθέη Βαρσαμή

Ειλικρινά δε νομίζω ότι έχω δει ποτέ την Αθήνα πιο βρωμιάρα, ελεεινή και τρισάθλια από ο τι τον τελευταίο χρόνο. Υποτίθεται θα κάνουμε high score στους τουρίστες φέτος γιατί η διεθνής συγκυρία (και τα διεθνή μέσα) μας ευνοούν, υποτίθεται η κατάσταση της αγοράς εχει αρχίσει να βελτιώνεται, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ξανανοίγουν, ο κόσμος ξαναβγαίνει με ικανότητα και διάθεση να ξοδέψει χρήματα στις εξόδους του μεγαλύτερη από ο τι παλιότερα. 

Και πώς εκμεταλλεύεται αυτή την ευνοϊκή κατάσταση ο πιο -κατά τη γνώμη μου- αδιάφορος για το δήμο του δήμαρχος αθηναίων απο την εποχή του Περικλή; Δεν την εκμεταλλεύεται:

Τα πεζοδρόμια (και) στους πιο τουριστικούς δρόμους ζέχνουν σκουπιδίλα, απλυσιά και κατρουλίλα. Ξεκινάς να περπατήσεις προς την ακρόπολη και στις αρχές της αποστόλου Παύλου σιχαίνεσαι και τα άντερά σου από τη μυρωδιά των υπονόμων και των φρακαρισμενων κάδων που έχουν παρκαριστεί μπροστά από το άγαλμα του Μακρυγιάννη. 


Στην παλιά αγορά μαύρες γραμμές μπόχας ιχνηλατούν τη διαδρομή απο την οποία σούρθηκαν σκουπιδοσακούλες που έσταζαν από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τους χωρίς (ή με σπασμένα) καπάκια ελάχιστους άπλυτους κάδους. Στην τριπόδων (νομίζω) υπάρχει ένα σημείο απόθεσης απορριμμάτων που βρωμάει σα σφαγείο που ξέχασε να το σφραγίσει το υγειονομικό και όποτε περνάω από εκεί η δυσωδία ειναι τέτοια, που πάντα βλεπω απορημένα βλέμματα να ψάχνουν πού ειναι κρυμμένο το *πτώμα*. 


Έρχεται ο τουρίστας από την άκρη του κόσμου στην πόλη που γεννήθηκε ο πολιτισμός και βρίσκεται αντιμέτωπος με μία τριτοκοσμικών συνθηκών πρωτεύουσα σε κατάσταση πολεοδομικής αποσύνθεσης και αισθητικής παρακμής, η οποία διαθέτει το μακράν πιο ελεεινό ιστορικό κέντρο που απαρτίζεται απο κατσαρίδες, αρουραίους, σκουπίδια, κάτουρα και στην κορφή ακρόπολη (όλα αυτά μεγενθυμένα λόγω ζέστης και ανελέητου φωτός).


Έγραψα πιο πάνω ότι στην Αθήνα ανοίγουν ξανά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια, ατέλειωτοι φούρνοι κλπ). Όλα αυτά τα καταστήματα συνεπάγονται επιβάρυνση του αστικού ιστού από ακόμα περισσότερα σκουπίδια, τα οποία προορίζονται για ολο και λιγότερους κάδους. Οκ, το ‘11 γινόντουσαν επεισόδια και έσπαγαν τους κάδους οι διαδηλωτές. Το ‘15 ας πούμε το ίδιο. Το ‘18, όμως, που μόνο ο ρουβίκωνας πετάει τίποτα τρικάκια ή καμία στρακαστρούκα πού και πού, για ποιό λόγο οι κάδοι αποτελούν είδος προς εξαφάνιση; 


Πτώχευσε λέει ο προμηθευτής του δήμου. Δεκτό. Και γιατί δεν ευδοκίμησε ήδη άλλος διαγωνισμός με αλλο προμηθευτή να γεμίσει η αθήνα καινούργιους κάδους; Και τα απορριματοφόρα που ειναι κουτσά κουλά ανάποδα και δεν τσουλάνε και θέλουν επισκευή και πέταμα, ποιά ανωτέρα βία εμποδίζει τον δήμο να τα επισκευάσει ή να ανανεώσει έστω και μερικώς το στόλο; Είναι δυνατόν να λέει ο καμίνης και να μη ντρέπεται ότι υπάρχουν μέρες που από τα 120 απορριματοφόρα του δήμου μπορούν να κινηθούν μόνο τα 20; 


Στη δεύτερη θητεία του; Τι έκανε τόσα χρόνια τώρα για αυτά ρημάδια τα ανταλλακτικά, έστω; Εκείνο το πολυδιαφημισμένο ξεκολλητήρι για τις τσίχλες τι στο καλό απέγινε; Και, εν πάση περιπτώσει, με δημοτικά τέλη στο θεό και ολοένα και περισσότερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (παραπάνω τέλη, δηλαδή) ο δήμος που μπορεί να παρέχει στους δημότες του ραδιόφωνο, πώς στο καλό δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει στοιχειώδη καθαριότητα;


Δεν ανήκω, νομίζω, στους υπερβολικούς με τις υψηλές απαιτήσεις απο αυτούς που φέρουν αξιώματα. Για παράδειγμα, στο θέμα των τοξικοεξαρτώμενων ή των αστέγων καταλαβαίνω ότι οι δυνατότητες του δήμου είναι πεπερασμένες. Γενικά, δεν έχω την αξίωση ξαφνικά ένας προβληματικός δήμος εν μέσω κρίσης να λαμποκοπάει και να μυρίζει λεβάντα, ούτε δια μαγείας να λυθούν όλα τα προβλήματά του. Έχω απλώς την απαίτηση η πόλη μου να περπατιέται. 


Να μην είναι επικίνδυνη για την υγεία μου και να μη ντρέπομαι βλέποντας τουρίστες με ξινισμένες μούρες να κάνουν οκτάρια για να αποφύγουν τους αρουραίους και τα σκουπιδόζουμα που τρέχουν από τους τενεκέδες στην πλάκα. Να μη μυρίζει η αθήνα σαν ΧΥΤΑ. Να μην είναι βρώμικη σαν την τουαλέτα στο trainspotting. Να μην αφήνει το απορριμματοφόρο το δρόμο γεμάτο σκουπίδια που παράπεσαν όπως ο κάδος σηκωνόταν. Να μην ειναι η βροχή το μονο νερό που πέφτει στα πεζοδρόμια της πόλης. Να μην πνιγόμαστε στο πρώτο νερό της βροχής γιατί τα σκουπίδια κολυμπάνε και φράσσουν τα φρεάτια.

Βασικά, θέλω απλά ένα δήμαρχο που να ασχολείται με τον δήμο. Γιατί προσωπικά έχω την εντύπωση ότι ο Kαμίνης στην πρώτη του θητεία προετοιμαζόταν (όχι όμως με έργα στο δήμο) για τη δεύτερη και στη δεύτερη προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα στην πολιτική του καριέρα. 


Για αυτό, μια χαρά προλάβαινε να διεκδικεί την ηγεσία του πασοκ (νταξ, με κάποιο από τα καινούργια ονόματα, δη συ, κιν αλ, δε θυμάμαι ποιο από όλα) χωρίς να παραιτείται απο τα δημαρχιακά καθήκοντά του, για αυτό μια χαρά χρησιμοποιούσε ως υποψήφιος αρχηγός του πασοκ τη σελίδα του δήμου Αθηναίων για την προσωπική του προβολή. 


Γιατί ο δήμος ειναι απλά το εφαλτήριό του. Δεν ειναι (και κατά κυριολεξία) το σπίτι του, δεν είναι ο καημός του. Ποτέ δεν μου έδωσε την εντύπωση ότι την πονάει την πόλη. Ότι κάνει ο τι περνάει απο το χέρι του για αυτή. Αν διαβάσετε τις συνεντεύξεις του, πριν γίνει ο ίδιος δήμαρχος, για το χάλι της Αθήνας (αν και τότε ήταν μακράν καλύτερη απο ο τι σήμερα) έφταιγαν αποκλειστικά οι προηγούμενοι δήμαρχοι. Από τότε που ανέλαβε το αξίωμα ο ίδιος, όλο κάποιος άλλος φταίει: επί κυβέρνησης σαμαράδων, έφταιγε η κρίση, επι σύριζα φταίει η κυβέρνηση και κατά τα λοιπά σταθερά φταίνε οι δημότες, ότι δεν είμαστε η νέα Υόρκη, ότι δεν έχουμε ευρωπαϊκή οικολογική συνείδηση, ότι δεν τον αφήνουν να κάνει το δήμο *μητροπολιτικό*, ο κακός μας ο καιρός κλπ. Ο ίδιος ευθύνη, ούτε στο τόσο.

Επειδή την αγαπάω βαθιά την αθήνα, είμαι θυμωμένη άγρια για το κατάντημά της -στο θέμα της καθαριότητας κυρίως, που πραγματικά με σοκάρει. Μου λένε φίλοι μου από το εξωτερικό πόσο ξαφνιάζονται με τη μπίχλα της και ντρέπομαι για λογαριασμό της -και για λογαριασμό του δήμου και του δημάρχου.


Αναρωτιέμαι μερικές φορές μήπως τον αδικώ τον Kαμίνη, μήπως όποιος και να ήταν στη θέση του τα ίδια θα έκανε. Και μετά τον βλέπω να ετοιμάζεται για τη συνέχεια της πολιτικής του καριέρας, να πουλάει μενουμευρωπαισμό και προοδευτικές κορώνες στους ιθαγενείς του χώρου του, ενώ ο τομέας αρμοδιότητάς του έχει γιάνει μπανγκονγκ, τον βλέπω να δηλώνει πάντα ανεύθυνος ή να προσπαθεί να βγει και από πάνω και νευριάζω και σκέφτομαι ότι ρόδα είναι και γυρίζει και θα έρθει η ωρα που θα κριθεί για την ανεπάρκειά του και για το χάλι στο οποίο έφτασε η αθήνα επι ημερών του. Και μετα το ξανασκέφτομαι και λέω

Ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξο να περιμένω να γυρίσει η ρόδα με Kαμίνη.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Υπάρχουν λογοτέχνες και κάποια δημιουργήματά τους που σε συνοδεύουν πεισματικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία υπερδραστηριοποίηση ομάδων αντιεμβολιαστών
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η πανδημία COVID19 έχει αποσαθρώσει στερεότυπα, δομές, ιδεολογήματα αλλά και δόγματα πάνω στα οποία είχε δομηθεί ο κόσμος μας, εδώ και δεκαετίες.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Ο τόπος ξέρει τη σκιά μας και τα βήματα/τα όνειρά μας τα τρελά και τις αγάπες/τα ονόματα τα χέρια και τα έργα μας/τη φτώχεια τους καημούς και τη χαρά μας».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, αποτελεί μια επιτυχία για την Ελλάδα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x