A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Αυτά είναι τα μυστικά που οι αεροπορικές εταιρείες δεν θέλουν να ξέρουμε

Μπορεί το αεροπλάνο να είναι το ασφαλέστερο μέσο για να ταξιδεύει κανείς, αλλά υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε.
Οι αεροπορική βιομηχανία έχει εξελιχθεί σε μια καλολαδωμένη μηχανή. Και πραγματικά, οποιαδήποτε εταιρεία καταφέρνει να διαχειρίζεται πάνω από 100.000 πτήσεις την ημέρα σε ολόκληρο τον κόσμο, πρέπει να ξέρει καλά τι κάνει.

Είναι γνωστό ότι το αεροπλάνο είναι το ασφαλέστερο μέσο για να ταξιδεύει κανείς, αλλά υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε, και τα οποία οι αεροπορικές εταιρείες θέλουν να διατηρήσουν κρυφά.

Αυτά είναι τα δέκα «μυστικά» που οι εταιρείες δεν θέλουν να ξέρουμε.

1. ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΕΡΠΛΗΡΕΙΣ

Οι αεροπορικές πολλές φορές κλείνουν περισσότερες θέσεις από όσες μπορούν να καλύψουν για να κρατήσουν (θεωρητικά) σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές. Σε περίπτωση, όμως, που δεν χωράνε οι επιβάτες, οι αεροπορικές μπορούν να εξαγοράσουν τα εισιτήρια ή απλά να ζητήσουν από κάποιους να εγκαταλείψουν τη θέση τους. Οι πελάτες, μάλιστα, δεν έχουν κανένα νομικό δικαίωμα να φέρουν αντίρρηση σε αυτό.

2. ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΜΟΝΟ 15 ΛΕΠΤΑ

Μπορεί πολλοί από εμάς να πιστεύουν ότι οι μάσκες οξυγόνου που πέφτουν από την οροφή μας σώζουν τη ζωή, αλλά αυτό είναι μόνο εν μέρει σωστό. Το αέριο που αναπνέουν οι επιβάτες δεν είναι οξυγόνο. Είναι ένα χημικό κοκτέιλ που συνήθως περιλαμβάνει υπεροξείδιο του βαρίου. Το υλικό, δηλαδή, που χρησιμοποιείται στα πυροτεχνήματα. Οι αεροπορικές το προτιμούν γιατί είναι πιο ασφαλές και πιο αποτελεσματικό να υπάρχει μέσα στο αεροπλάνο, αντί του πεπιεσμένου οξυγόνου που είναι πολύ εύφλεκτο.

3. ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ ΑΠΟ ΑΣΤΡΑΠΕΣ

Τα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα να αντέχουν τα χτυπήματα από κεραυνούς. Κάθε αεροπλάνο θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή μια καταιγίδα εν ώρα πτήσης. Έτσι, το κάθε αεροσκάφος διαθέτει δεξαμενές καυσίμων και ηλεκτρονικά συστήματα σχεδιασμένα με ενσωματωμένη προστασία από κεραυνούς, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα κατά την πτήση.

4. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΝΤΩΣ ΠΙΟ ΜΙΚΡΕΣ

Τις τελευταίες δεκαετίες τόσο οι θέσεις όσο και οι αποστάσεις μεταξύ τους έχουν αρχίσει να μικραίνουν, κάτι που επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να στριμώχνουν περισσότερες θέσεις στα αεροσκάφη. Και ενώ οι θέσεις μικραίνουν, οι επιβάτες… μεγαλώνουν! Ο μέσος άνθρωπος σήμερα ζυγίζει περισσότερο σε σχέση με τη δεκαετία του ’80 και αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί, είναι πιθανό οι επιβάτες στο μέλλον να πρέπει να κλείνουν θέσεις βάσει του βάρους και του ύψους τους.

5. ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΑΓΗΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Οι αεροπορικές εταιρείες από το φόβο μιας πιθανής δηλητηρίασης του φαγητού, δεν επιτρέπουν στους πιλότους να καταναλώνουν το ίδιο φαγητό που σερβίρεται στους επιβάτες.

6. ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΟΣΟ ΙΣΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ

Μπορεί να πιστεύετε ότι πριν κάθε ταξίδι τα αεροπλάνα είναι πλήρως γεμισμένα με καύσιμα, όπως κάνουμε με το αυτοκίνητό μας, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τα αεροπλάνα, σύμφωνα με τους κανονισμούς, πρέπει να απογειώνονται με έξτρα καύσιμα που θα διαρκέσουν για περίπου 45 λεπτά.

7. ΟΙ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ

Μερικές φορές χρειάζεται κάποιος να ανοίξει τις πόρτες από την εξωτερική πλευρά. Τα παιδιά έχουν την τάση να κλειδώνονται μέσα, χωρίς να μπορούν να βγουν αλλά και άνθρωποι που δεν αισθάνονται καλά ή έχουν λιποθυμήσει ίσως χρειάζονται βοήθεια.

8. ΟΙ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΕΝΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν πλένουν τις κουβέρτες και τα μαξιλάρια, που προσφέρουν στους επιβάτες, μετά από κάθε χρήση. Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από την εταιρεία, καθώς μερικές, όπως η US Airways για παράδειγμα, τις πλένουν κάθε πέντε μέρες.

9. ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΙΣΩΣ ΡΙΞΟΥΝ ΕΝΑΝ ΥΠΝΑΚΟ

Ο αυτόματος πιλότος είναι ένα σύστημα που υπάρχει σε όλα τα αεροσκάφη και κάνει ακριβώς αυτό που υπόσχεται: πετάει το αεροπλάνο. Επομένως, δεν είναι απαραίτητο για τον πιλότο να καθοδηγεί συνεχώς το αεροσκάφος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να βάλει τις συντεταγμένες του προορισμού και να φέρει το αεροπλάνο στο σωστό υψόμετρο. Έτσι, δεν είναι περίεργο που οι περισσότεροι πιλότοι οδηγούν το σκάφος για περίπου 7 λεπτά στην κάθε πτήση.

10. ΟΙ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΝΕΡΟΥ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ ΙΣΩΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ

Το νερό μπορεί να είναι ασφαλώς αποθηκευμένο σε ειδικές δεξαμενές, αλλά το θέμα είναι ότι αυτές οι δεξαμενές δεν καθαρίζονται και τόσο συχνά. Επομένως, ο αριθμός των βακτηριδίων που αναπτύσσεται εκεί είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Δεν είναι τυχαίο που οι αεροσυνοδοί και άλλα μέλη του πληρώματος φέρνουν τον δικό τους καφέ, και δεν προτιμούν τα δωρεάν ποτά που δίνονται στους επιβάτες. Πολλοί, μάλιστα, συμβουλεύουν το κοινό να προτιμά κατά τη διάρκεια της πτήσης εμφιαλωμένο νερό χωρίς πάγο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντόστεν θεωρεί ότι η Γερμανία δεν είναι ακόμη επαρκώς προετοιμασμένη για την επόμενη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΚΟΣΜΟΣ
Πρόκειται για τον «2020 SW» που θα πλησιάσει τον πλανήτη μας σε απόσταση 27.000 έως 28.00 χιλιομέτρων, πολύ πιο κοντά από ό,τι είναι το φεγγάρι
ΚΟΣΜΟΣ
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει προσβάλλει περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη
ΚΟΣΜΟΣ
Δεν υπάρχει ανάγκη οι Βρετανοί να κάνουν μαζικές αγορές βασικών αγαθών δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Tesco
ΚΟΣΜΟΣ
Πρότεινε, τη διοργάνωση μιας διεθνούς on-line διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με θέμα την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. "Είναι αναγκαίο να διασφαλισθεί η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών όλων των χωρών στον εμβολιασμό".
ΚΟΣΜΟΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέγραψαν σήμερα τον 200.000ο θάνατο που αποδόθηκε στην Covid-19, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να σκοτώνει εκατοντάδες Αμερικανούς κάθε μέρα.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x