A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Δημήτρης Παπαδημητρίου: προτείνει εναλλακτικό νόμισμα!

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου πρόεδρος του Levy Economics Institute στο νεοϋρκέζικο Κολλέγιο Bard,σε άρθρο του στην Huffington Post προτείνει την χρήση εναλλακτικών νομίσμάτων  και την δημιουργία  παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα χρηματοδοτεί αποκλειστικά ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης γνωστό ως ELR


Ο  Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε με πανηγυρικό τρόπο οτι η χώρα παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ. Όμως, ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου του Ινστιτούτου Levy στο νεοϋρκέζικο Κολλέγιο Bard, που δεσπόζει πάνω από τον ποταμό Hudson, σε άρθρο του στην Huffington Post μιλά για φαντασιοπληξία και προτείνει εναλλακτικά - παράλληλα με το εύρω -  νομίσματα.


Με βάση τους σημερινούς ρυθμούς η χώρα θα επανέρθει σε κανονικά επίπεδα ανεργίας το νωρίτερο μετά από 10 χρόνια, ο καθηγητής προτείνει ένα εναλλακτικό εγχώριο νόμισμα.

Σε αντίθεση με παρόμοιες τέτοιες προτάσεις το Ινστιτούτο Levy έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα μετά την μοντελοποίηση πολλαπλών σεναρίων με βάση το στενό εύρος των διαθέσιμων επιλογών: “Οι αποτυχίες της τρέχουσας στρατηγικής ήταν τόσο μεγάλες, ώστε ακόμη και η συνολική εγκατάλειψη των προγραμμάτων λιτότητας τώρα θα προσφέρει ανακούφιση σε πολύ αργούς ρυθμούς”, ενώ "μία μέτρια αύξηση των κρατικών δαπανών...δεν είναι αρκετά ισχυρή για να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη, οπότε μόλις ολοκληρωθούν η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί και πάλι”.


Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, ουτε το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμο αφού προκύπτει από δραματικές περικοπές δαπανών, αύξηση των φόρων και εφάπαξ επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τοποθετήσεις τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Μέσα σε όλα αυτά ξεχάσαμε και το χρέος που επί κρίσης εκτοξεύτηκε από το 125 στα σημερινά επίπεδα 175%.Τα Geuros θα είναι ουσιαστικά μικρής ονομαστικής αξίας ομόλογου μηδενικού τοκομεριδίου, απαλλαγμένα από καταβολή τόκων και αποπληρωμή που η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό νόμισμα για να πληρώσει αποκλειστικά το εσωτερικό της χρέος

 Η πρόταση του Ινστιτούτου Levy προβλεπει μεν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη αλλά και την έναρξη ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα χρηματοδοτεί αποκλειστικά ένα πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης γνωστό ως ELR. Η κυβέρνηση θα λειτουργεί ως εργοδότης έσχατης ανάγκης και θα προσλάβει όσους έχουν τη δυνατότητα και επιθυμία να εργαστούν για την παραγωγή δημόσιων αγαθών.

Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, το επίπεδο του μισθού θα είναι αρκετά χαμηλό έτσι ώστε η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα να είναι ελκυστική, αλλά ικανοποιητικό για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Όλο το πρόγραμμα θα χρηματοδοτείται από ελληνικά ευρώ (greek euros), των οποίων η σύντμηση αγγλιστί γεννά τον όρο geuro.

 
Τα Geuros θα είναι ουσιαστικά μικρής ονομαστικής αξίας ομόλογου μηδενικού τοκομεριδίου, απαλλαγμένα από καταβολή τόκων και αποπληρωμή που η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό νόμισμα για να πληρώσει αποκλειστικά το εσωτερικό της χρέος, τα επιδόματα ανεργίας και ένα μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ θα απαιτεί μέρος των φόρων και των κοινωνικών παροχών να καταβάλλονται αντίστοιχα σε geuros.


Το εξωτερικό εμπόριο και ο εγχώριος ιδιωτικός τομέας θα εξακολουθήσει να πραγματοποιείται τις συναλλαγές του σε ευρώ, το οποίο θα είναι μετατρέψιμο σε μία μόνο κατεύθυνση (από ευρώ σε geuro) προς αποφυγήν νομισματικών παρεξηγήσεων.

Στην προσομοίωση του καθηγητή Παπαδημητρίου αυτό το σύστημα θα δημιουργήσει τον ιλιγγιώδη αριθμό των 550.000 θέσεων εργασίας με κόστος 3.5 δισ. geuros ετησίως, χωρίς να υπολογίζεται η έμμεση δημιουργία θέσεων μέσω του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, του οποίου ο λάθος υπολογισμός ήταν “ακαδημαϊκός” κατά τον κο Στουρνάρα.

Όπως κάθε δημοσιονομική τόνωση θα αυξήσει το συνολικό έλλειμμα και θα επιδεινώσει το ισοζύγιο πληρωμών, αλλά δε θα έχουμε να φοβηθούμε τίποτα επειδή και το ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί 7% και θα έχουμε συγκεντρώσει μεγάλο πλεόνασμα στα αποθεματικά της χώρας σε ευρώ. Τότε να δούμε ποιος θα είναι πιο βιώσιμος.


Πηγή: Huffington Post

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Την έρευνα θα διενεργήσει η Κρατική Ασφάλεια και θα εξεταστεί εάν έχουν τελεστεί κατά περίπτωση τα αδικήματα διέγερσης σε ανυπακοής...
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η υπόθεση της λεγόμενης πανδημίας προκαλεί πολλαπλώς τον καθένα από εμάς.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η Βουλγαρία αρνήθηκε να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βόρεια Μακεδονία. Γράφει ο Δημήτρης Γαρούφας
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Έχουμε μπει στην πιο επικίνδυνη περίοδο όλης της ανθρώπινης ιστορίας, όπως τη χαρακτήρισε ο Νόαμ Τσόμσκι.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το 1972 ο Δημήτρης Ψαριανός ερμήνευσε τα τραγούδια του «Μεγάλου Ερωτικού» του Μάνου Χατζιδάκι μαζί με τη Φλέρη Νταντωνάκη.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Πριν κάποιες δεκαετίες ξεκίνησε η διαμόρφωση των σύγχρονων ελληνικών πόλεων.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x