A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η αξία της αυτοδιαχείρισης: ιδέες και πρακτικές

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση διαλόγου «Η αξία της αυτοδιαχείρισης: ιδέες και πρακτικές» που συνδιοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, το Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δράσεων των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε στη Ραψάνη Λάρισας από την Παρασκευή 31/8 έως και την Κυριακή 2/9


Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη και εργαζόμενοι/ες των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης και Λάρισας, μέλη εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης σε τομείς όπως γεωργία, χειροτεχνία, μεταποίηση, υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική ένταξη μεταναστών/ριών-προσφύγων, αποφυλακισμένων και απεξαρτημένων καθώς και στελέχη υποστηρικτικών φορέων για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και άτομα με δέσμευση στο πρόταγμα της αποανάπτυξης. Η διοργάνωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινότητας καθώς και επισκέπτες/ριες από άλλες πόλεις. Συνολικά, συμμετείχαν γύρω στα 70 άτομα στις επιμέρους δράσεις. 


Η τριήμερη συνάντηση ξεκίνησε με ένα φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στο αυτοοργανωμένο αθλητικό σωματείο Μαρίνος Αντύπας και στην ομάδα μελών και εργαζομένων των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Το Κοινωνικό Ιατρείο Λάρισας κάλυψε ιατρικά τον αγώνα. 


Τα αρχικά ερεθίσματα για συζήτηση έδωσαν εισηγήσεις για την κοινοτική οικονομική ανάπτυξη, το οικοσύστημα συνεταιρισμών και κοινωνικών επιχειρήσεων της Καρδίτσας και την αποανάπτυξη-τοπικοποίηση. 


Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα εγχειρήματα της Ανεξάρτητης Πηλιορείτικης Ομάδας Δράσης στις Σταγιάτες, της ΒΙΟΜΕ, του Εργατικού Ιατρείου στη ΒΙΟΜΕ, των Γιορτών Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας, του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού BIOSCOOP, του Αλλιώτικου Σχολείου Το Μικρό Δέντρο, της υπό σύσταση κοινωνικής επιχείρησης ένταξης του Συλλόγου Εθελοντών/ριών Κιλκίς OMNES, της ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης αποφυλακισμένων Νέοι Ορίζοντες και της υπό σύσταση Κοινωνικής Επιχείρησης Ένταξης απεξαρτημένων μελών του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας. Από την παρουσίαση των εγχειρημάτων, αναδείχτηκαν κοινά σημεία ενδιαφέροντος ως προς την αυτοδιαχείριση ως ιδέα και πρακτική, όπως τα στάδια ωρίμανσης των εγχειρημάτων, τα στοιχεία πειραματισμού και καινοτομίας και τρόπος με τον οποίο η θεωρία τροφοδοτεί τη δράση. 


Ταυτόχρονα, αναδείχθηκαν και προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι πρακτικές της αυτοδιαχείρισης. Προκλήσεις που σχετίζονται με τη γεωγραφική εμβέλεια των εγχειρημάτων, την ανάγκη δημιουργίας δικτύων συνεργασίας, την ανάδειξη των κοινωνικών αναγκών, την εσωτερική συνοχή και τη θεσμική αναγνώριση, καθώς και την οικονομική βιωσιμότητα. 


Η τελευταία μέρα ξεκίνησε με εισήγηση για τις πρώτες προσπάθειες αυτοδιαχείρισης στο πεδίο της απεξάρτησης από το Φοίβο Ζαφειρίδη (Επιστημονικού Υπευθύνου Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας). Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες/ουσες χωρίστηκαν σε 3 θεματικά εργαστήρια: α) επίλυση συγκρούσεων σε αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα, β) οικονομική βιωσιμότητα και διατήρηση του αξιακού πλαισίου, γ) δικτύωση εγχειρημάτων και συνεργασία με την ευρύτερη κοινότητα. 


Σύμφωνα με όσους και όσες συμμετείχαν η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και βοηθητική αφού πέρα από τον κοινό τόπο και τους κοινούς προβληματισμούς που αναδείχθηκαν, επαναβεβαιώθηκε η σημασία της οριζόντιας και αδιαμεσολάβητης συζήτησης μεταξύ των διαφόρων εγχειρημάτων και εμπλεκομένων ατόμων. 


Αναλυτικότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://www.selfhelp.gr/self-management-report/ 


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Mε την τεχνική υποστήριξη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, οργανώνονται ανοιχτές συζητήσεις από πολίτες είτε της Αττικής, είτε της ορεινής Αχαΐας & είτε των Σερρών για το «ΟΡΑΜΑ των αγροτικών περιοχών 2040».
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το 2008 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του πολιτικού-πολιτιστικού -οικονομικού-κοινωνικού -τεχνολογικού χώρου στον δυτικό κόσμο.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπάρχει πλήρης σύγχυση, ίσως και συνειδητή, για ότι έχει σχέση με την Κοινωνική Οικονομία, το τι είναι και τι περιλαμβάνει η Κοινωνική Οικονομία.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η συνεταιριστική πλατφόρμα UP & GO στη Νέα Υόρκη
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ- ILO), για να υπογραμμίσει το γεγονός της συμπλήρωσης μιας εκατονταετίας του Συνεταιριστικού Τμήματος της, δημιούργησε ένα σύντομο βίντεο
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x