A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ένα παραδοσιακό μονοπάτι στην Αμοργό που γίνεται καμβάς 17 καλλιτεχνών

Ένα παλιό πλυσταριό, παραδοσιακά αγγεία στα όποια άρμεγαν τα ζώα τους οι κάτοικοι, μια ξύλινη βάρκα με ανακυκλώσιμα υλικά, μια κολώνα της ΔΕΗ γίνονται έργα τέχνης σε ένα παραδοσιακό μονοπάτι στην Αμοργό που γίνεται καμβάς 17 καλλιτεχνών με «στόχο να αναδείξουμε και να γεννήσουμε ιστορίες που κρύβει η διαδρομή» όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας εκ των διοργανωτών του πρότζεκτ PathArtWay, ο Γιάννης Σιούτης. 


«Οι 17 εικαστικοί, μορφοποιούν και δημιουργούν έργα τέχνης παίζοντας με την ιστορία και τις πρώτες ύλες της Αμοργού, στο μονοπάτι που ξεκινά από το Βρούτση και καταλήγει στην Ραχούλα, στην Κάτω Μεριά. Εγκαταστάσεις επηρεασμένες από το πρόσφατο παρελθόν, τις ανάγκες και την λειτουργία του μονοπατιού, δημιουργούνται με σκοπό να φωτίσουν με ένα τρόπο διαφορετικό το τοπίο», λέει ο κ. Σιούτης.


Τα έργα κυμαίνονται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, ανάμεσα σε δομικές κατασκευές για το μονοπάτι, όσο και σε συναισθηματικές - εκφραστικές αποτυπώσεις. 


Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιούτης η τέχνη στον δημόσιο χώρο τα τελευταία χρόνια είναι μια τάση που συμβαίνει όλο και πιο συχνά με σκοπό να αναδείξει τα φυσικά τοπία και να φέρει τον θεατή πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον μέσα από το βίωμα. 


Στόχος της δράσης είναι να υπάρξει διάλογος και ανατροφοδότηση μεταξύ των καλλιτεχνών και των κατοίκων του νησιού και να δώσει μια άλλη κατεύθυνση στον περιπατητικό τουρισμό της Αμοργού. «Αυτού του είδους η τέχνη μπορεί να ενεργοποιήσει ξανά τους κατοίκους του νησιού και να ρίξει πάλι το βλέμμα στον δημόσιο χώρο όπως γινόταν και παλαιοτέρα, όπου οι κάτοικοι συντηρούσαν τους δρόμους και τα μονοπάτια εμπνέοντας με τον τρόπο αυτό τη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και μιαν άλλη χρήση του τόπου. Επιλέξαμε ένα παραδοσιακό μονοπάτι στο οποίο 17 καλλιτέχνες από Τήνο, Νάξο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, αλλά και Ισπανία δημιουργούν παραδοσιακά, λαογραφικά αλλά και σύγχρονης τέχνης έργα. Και οι κάτοικοι όμως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας αν και στην αρχή ήταν κάπως επιφυλακτικοί. Όμως τώρα και βοσκοί επέλεξαν να συμμετέχουν σε κάποια από τα έργα» τονίζει ο κ. Σιούτης. 


Τα έργα θα ολοκληρωθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό στις 9 Σεπτεμβρίου. Η δράση γίνεται με την συνδιοργάνωση και την συγχρηματοδότηση του δήμου Αμοργού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την αιγίδα της Unesco -Πειραιά και Νήσων, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η ομάδα «nomades artocore», που δημιουργήθηκε το 2011 με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό του θεάτρου σε σχέση με τις άλλες τέχνες όπως επίσης και της σχέσης του με την κοινωνία και τον άνθρωπο. 


Στόχος της, όπως τονίζουν τα μέλη της, είναι «να γεμίσουμε με νέες ζωές, να συνδεόμαστε με ανθρώπους και να δημιουργούμε πυρήνες, που να μπορούν και μόνοι τους να υπάρχουν, να προτείνουν, να εκφράζονται χωρίς περιορισμούς σε σχέση με τον τόπο, τη σύνθεση και τη μορφή της τέχνης». 


«Επιδιώκουμε να δίνουμε καλλιτεχνική ζωή στα νησιά και τους χειμερινούς μήνες, όταν φεύγουν οι τουρίστες και καλούμε τους κατοίκους να συμμετέχουν στις δράσεις μας. Εδώ και δυο χρόνια η Αμοργός αποτελεί το εφαλτήριό μας, ενώ σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε πρότζεκτ και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων» αναφέρει ο κ. Σιούτης. 


Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Ορέστης Μαυρουδής, Γιάννης Δελλατόλας, Βαγγέλης Σάββας, Άννα Συνοδινού, Ισαβέλλα Βελισσαρίου, Αγγελική Παράσχου, Δημήτρης Τζικόπουλος, Στέλλα Σπανού, Ελένη Καπίρη, Γιώργος Κουτρούμπας(Κ9), Βασιλική Κυριάκη, Ανδρόνικος Σαγιάννης, Σωτήρης Μάρτος, Βαγγέλης Μενδρινός, Μανώλης Νομικός, TeresaMataFerrer, Μανώλης Λουδάρος, Κίρκη Ιωσηφίδου, Ματίνα Κοκολάκη, Ελένη Τζιτζιφοπούλου, Άλκης Αποστόλου, Καλλιρρόη Ασκαρίδου, Άννα Μαρκεντούδη, FabioCherubini, Πέτρος Ρούσσος, Γιάννης Σιούτης.


Κάτια Παπαδοπούλου 
 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε μια περιήγηση από τους πρώιμους νεολιθικούς οικισμούς της Ελλάδας, μέχρι τις τελευταίες αναλαμπές του αρχαίου κόσμου, η Διευθύντρια του ΕΑΜ Δρ Μαρία Λαγογιάννη, μάς παρουσιάζει 9 θησαυρούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πώς θα ζήσουμε μαζί;» (How will we live together?) είναι ο τίτλος της 17ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2020 που επρόκειτο να εγκαινιαστεί τον Μάιο και αναβλήθηκε για τέλη Αυγούστου 2020.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μένουμε σπίτι και αξιοποιούμε την εικονική πραγματικότητα (VR) για να «ταξιδέψουμε» στο Κάστρο Ιωαννίνων και το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δωρεάν στο διαδίκτυο διατίθενται πλέον οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου οι οποίες διακόπηκαν λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID -19.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο κύκλος «Μένουμε σπίτι - Βλέπουμε Μέγαρο» αρχίζει το Σάββατο 4 Απριλίου στις 21:30 με τη διαδικτυακή προβολή της όπερας «Λούλου» του Άλμπαν Μπεργκ, μιας από τις σημαντικότερες του 20ού αιώνα
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου!
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ