A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Προσαρμογή του παιδιού στο νηπιαγωγείο – Οδηγός γονέων

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη μεγάλες προσδοκίες από μικρούς και μεγάλους. Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο είναι μια πολύ σπουδαία μέρα, είτε το παιδί έχει φοιτήσει προηγούμενα σε κάποιο παιδικό σταθμό, είτε έρχεται κατευθείαν από την αγκαλιά των αγαπημένων του ανθρώπων στο σπίτι, καθώς ξεκινά γι’αυτό επίσημα η μαθητική του πορεία!

Κάποιες φορές όμως αυτή η πρώτη μέρα (ίσως και αρκετές από τις επόμενες!) δεν μοιάζει καθόλου με την ονειρεμένη, γεμάτη χαμόγελα, ημέρα που προσδοκούν οι περισσότεροι γονείς, αλλά μπορεί να φτάσει σε μερικές περιπτώσεις να είναι και σκέτη καταστροφή!

Απόλυτα φυσιολογικό έχουμε να σας πούμε, ύστερα από αρκετά χρόνια εμπειρίας στην τάξη του νηπιαγωγείου. Απλά ηρεμήστε και ακούστε μερικές συμβουλές που έχουμε να σας δώσουμε, ευελπιστώντας ότι θα εξομαλύνουμε λιγάκι τη δυσκολία της κατάστασης.

1)Ψυχραιμία! Τα παιδιά μαθαίνουν μιμούμενα τη συμπεριφορά των γονιών τους, οπότε το δικό σας έκδηλο άγχος και η υπερβολική ανησυχία είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορούν να επηρεάσουν το παιδί σας αρνητικά κατά την προσαρμογή του, ακόμη κι αν το ίδιο δεν είχε τέτοια πρόθεση αρχικά!

2)Αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο μπορεί να είναι λίγο δύσκολες. Κάποια παιδιά μπορεί να βιώσουν το άγχος του αποχωρισμού, να είναι πολύ ντροπαλά ή πολύ ταραγμένα. Αν το παιδί  κλαίει όταν το αφήνετε στο σχολείο, παραμείνετε ήρεμοι και σκεφτείτε θετικά. Μην χρονοτριβείτε, απλά καθησυχάστε το παιδί λέγοντας ότι όλα θα πάνε καλά και θα επιστρέψετε σύντομα να το πάρετε. Αφήστε στους εκπαιδευτικούς το περιθώριο να κάνουν ελεύθερα και απρόσκοπτα αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά! Αν τώρα η αρνητική συμπεριφορά συνεχιστεί για καιρό επιδιώξτε την κατ’ιδίαν συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να χαράξετε κοινή στρατηγική προς όφελος του παιδιού.

3)Συζητήση με τους εκπαιδευικούς. Μιλήστε με τους εκπαιδευτικούς για τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες του παιδιού. Καλό θα είναι να είστε ειλικρινείς ώστε οι εκπαιδευτικοί να σχηματίσουν μια σαφή εικόνα της προσωπικότητας και των αναγκών του παιδιού.

4)Συνέπεια στην ώρα αποχώρησης. Ίσως από τα πιο σημαντικά μέρη  της ομαλής προσαρμογής του παιδιού στο νηπιαγωγείο είναι η συνέπεια των λόγων σας. Πάση θυσία να εμφανίζεστε μπροστά του την ώρα που του έχετε υποσχεθεί. Μόνο έτσι θα νιώσει ασφαλές και σίγουρο ότι πραγματικά όλα θα πάνε καλά, όπως του είπατε!

5) Φτιάξτε ένα ωρολόγιο πρόγραμμα στο σπίτι και ακολουθήστε το χωρίς αποκλίσεις. Ένα παιδί που ζει χωρίς πρόγραμμα είναι ανασφαλές, καθώς δεν γνωρίζει τί του επιφυλάσσεται και πολύ πιθανόν να δυσκολευτεί στην επαφή του με το σχολικό πρόγραμμα.

6)Αποφύγετε τις συγκρίσεις με τις αντιδράσεις άλλων παιδιών, κατά την περίοδο της προσαρμογής τους στο νηπιαγωγείο. Μια τέτοια στάση αποτελεί μια μη δίκαιη κρίση απέναντι στο παιδί και αποδεικνύει έλλειψη σεβασμού στη μοναδικότητα της προσωπικότητας του.

7)Δείξτε ενδιαφέρον. Αναζητήστε  ανακοινώσεις στον πίνακα ανακοινώσεων του νηπιαγωγείου ή σημειώματα στην τσάντα του παιδιού. Ακολουθήστε τις οδηγίες που σας δίδονται, γραπτά ή προφορικά. Με αυτό τον τρόπο κρατάτε την επαφή σας με το σχολείο, θεμελιώνετε τη σχέση σας με τους εκπαιδευτικούς και διευκολύνετε το παιδί στην καθημερινότητά του, καθώς δεν έχει να ανησυχεί για επιπλέον ζητήματα π.χ. αν υπάρχουν στην τσάντα του όλα τα απαραίτητα.

8)Φροντίστε να πηγαίνει κάθε βράδυ νωρίς για ύπνο και προσφέρετε του ένα ήρεμο πρωινό ξύπνημα. Το παιδί με αυτό τον τρόπο είναι ξεκούραστο και χαλαρό, οπότε έτοιμο να αντιμετωπίσει με πιο θετική διάθεση τις όποιες δυσκολίες της ημέρας.

9) Δώστε ευκαιρίες στο παιδί να γίνει ανεξάρτητο και υπεύθυνο. Ακόμη κι ένα 5χρονο παιδί μπορεί να αναλάβει κάποια καθήκοντα στο σπίτι, και πιθανόν,αν του δοθεί η ευκαιρία να την αδράξει με χαρά προκειμένου να σας αποδείξει πόσο καλά τα καταφέρνει. Ασχολίες όπως το στρώσιμο του τραπεζιού ή το πότισμα είναι μια καλή αρχή. Ενώ θεωρούμε αυτονόητη την καλλιέργεια των δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης.

10) Στο τέλος της μέρας, αφήστε για λίγες ημέρες στην άκρη τα προσωπικά σας προβλήματα και τις υποχρεώσεις και ας είστε απλά ο γονιός που το παιδί χρειάζεται δίπλα του σ’αυτό το τόσο σημαντικό, νέο ξεκίνημα.

Καλή αρχή!

Καλή σχολική χρονιά!


Πηγή: www.k-state.eduwww.scholastic.comwww.rif.orgwww.meleniro.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Υπογράφηκε σήμερα και αναρτήθηκε η δημόσια πρόσκληση για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, με πιστοποίηση, για τους πληττόμενους από τον κορωνοϊό επιστημονικούς κλάδους της χώρας.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Τη διάθεση 200 δωρεάν θέσεων e-learning προγραμμάτων επιμόρφωσης ανακοίνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Κυρίαρχο συναίσθημα, ανάμεσα σε πολλά που ενδέχεται να βιώνουμε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον παρατεταμένο εγκλεισμό μας στο σπίτι εξαιτίας του φονικού κορωνοϊού, είναι ο φόβος. Ένα συναίσθημα που εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στο κάθε άτομο.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Το βασικότερο που πρέπει να ειπωθεί για τον Ιταλό Τζιοβάνι Βοκάκιο (Giovanni Boccaccio/εξελληνισμένο Ιωάννης Βοκάκιος), που έζησε από το 1313 ως το 1375 μ.Χ στην Φλωρεντία, είναι ότι ήταν ένας πραγματικά μεγάλος ουμανιστής της εποχής του.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές που θα φροντίσουν τόσο τους χρήστες όσο και τα αξεσουάρ και έξυπνα κινητά τα οποία σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούν πολλές φορές δίνει με σημερινή της ανακοίνωση η Honor.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Στις 22-23 Φεβρουαρίου 2020, στα Πρότυπα Σχολεία των Αναβρύτων (Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αναβρύτων και Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων), στον χώρο του Άλσους Συγγρού, Μαρούσι, διεξήχθη το 3ο Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ