A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο μας πηγαίνει 500 εκατομμύρια χρόνια πίσω

Ταξίδι στον χρόνο μέχρι και 500 εκατομμύρια χρόνια πίσω, προσφέρει μια επίσκεψη στο μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας.

Εξάλλου, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας και καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Καρακίτσιος, «ο άνθρωπος ορίζεται από το παρελθόν, άρα έχει την ίδια βαρύτητα με το μέλλον».

Τι υπόσχεται μια περιήγηση στο μουσείο; Ξεκινώντας από τους πρώτους θαλάσσιους οργανισμούς που εμφανίστηκαν και φθάνοντας μέχρι τις ενδημικές πανίδες της Μεσογείου των τελευταίων χιλιάδων χρόνων, ο επισκέπτης μπορεί να δει κόκαλα δεινοσαύρων και μεγάλα θαλάσσια ερπετά που έζησαν στη Γη πριν 65.000.000 χρόνια, αλλά και να αγγίξει μία μοναδική πατημασιά δεινοσαύρου, ενώ έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τον απίστευτο παλαιοντολογικό πλούτο της Ελλάδας, γνωρίζοντας τις μεγάλες συλλογές από απολιθωμένα ζώα και φυτά.

«Έχουμε πολλά δείγματα απολιθωμάτων, μπορεί να είναι και 90.000, που όμως δεν εκτίθενται. Περίπου 5.000 ευρήματα υπάρχουν στην έκθεση και είναι αυτά που περισσότερο εντυπωσιάζουν, θα λέγαμε, τον κόσμο, όπως απολιθωμένα μεγάλα θηλαστικά κι ερπετά που προέκυψαν από ανασκαφές από μέρη όλης της Ελλάδας, όπως Δωδεκάνησα, Πικέρμι, Κυκλάδες και ξεκινάνε από τον 19ο αιώνα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακίτσιος.

Ειδικότερα, μια βόλτα στο μουσείο θα σας... ανοίξει την πόρτα στην παγκοσμίου φήμης Πικερμική Πανίδα, με τις γιγάντιες χελώνες, τους τρομερούς μαχαιρόδοντες και τους μικρόσωμους πιθήκους, η οποία έχει ανακαλυφθεί σε πολλές παλαιοντολογικές θέσεις, από τη Μακεδονία μέχρι την Αττική και την Εύβοια. Θα βρεθείτε μπροστά στην αναπαράσταση του τεράστιου ελέφαντα της Μεγαλόπολης, που περπάτησε στη περιοχή της Αρκαδίας πριν από περίπου 400.000 χρόνια και ήταν η αιτία για να δημιουργηθεί ο μύθος του Κύκλωπα, ενώ τέλος θα σας εντυπωσιάσουν οι Νάνοι και οι Γίγαντες των ελληνικών νησιών, τα μικρόσωμα ελάφια και οι γιγάντιες βίδρες από την Κρήτη, ο τελευταίος Ευρωπαϊκός ελέφαντας από την Τήλο, αλλά και ο πιο μικρός ιπποπόταμος που έζησε ποτέ από την Κύπρο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακίτσιος, «οι επισκέπτες μικροί και μεγάλοι φεύγουν ενθουσιασμένοι και τους εξιτάρει η εικόνα ενός οργανισμού που έζησε 500 εκατομμύρια χρόνια πριν. Μην ξεχνάμε ότι η γεωλογία και η παλαιοντολογία δεν είναι επιστήμες ανθρωποκεντρικές που θεωρούν πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, αλλά τον αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα της εξέλιξης. Κατά συνέπεια όλα αυτά είναι προγονικές μορφές». 

Το μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό τις καθημερινές από 1 Οκτωβρίου 2018 έως και 31 Ιουλίου 2019, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

«Σημειώνεται διαρκής αύξηση των επισκέψεων, καθώς σχεδόν κάθε μέρα από τον Οκτώβριο μέχρι τέλος Μαΐου έχουμε μια έως δυο οργανωμένες επισκέψεις, ιδιαίτερα, σχολείων. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν εικονικές ανασκαφές, κάτι σαν παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, να βλέπουν από το μικροσκόπιο απολιθώματα. Μάλιστα, ο Οκτώβριος έχει σχεδόν κλείσει για τις ξεναγήσεις» προσθέτει ο διευθυντής του μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας.

Να αναφέρουμε ότι κατόπιν συνεννόησης και ραντεβού παρέχονται ξεναγήσεις από τους επιστημονικούς συνεργάτες του μουσείου και τέσσερα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία και οργανωμένες ομάδες ατόμων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι προσαρμοσμένα στην ηλικία των παιδιών κάθε τάξης. Για ομάδες άνω των 25 ατόμων είναι δυνατή η ξενάγηση στα αγγλικά, ενώ πραγματοποιούνται επισκέψεις και εκδηλώσεις τα Σαββατοκύριακα για ομάδες άνω των 30 ατόμων κατόπιν ραντεβού.

Κατά τη διάρκεια εορτών γίνονται επιπλέον εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις, όπως ανακοινώνονται στις ιστοσελίδες του Μουσείου

http://paleo-museum.uoa.gr/paleontology

και 

www.facebook.com

      Τι περιλαμβάνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα

      Α' ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ο μικρός ανασκαφέας (4-15 ετών)

      Οι μικροί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου τη δική τους παλαιοντολογική ανασκαφή, με την υποστήριξη εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού που το ίδιο πραγματοποιεί παλαιοντολογικές ανασκαφές σε διάφορες θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

      Β' ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Αντιγράφω ένα απολίθωμα (5-15 ετών): 

      Οι μικροί επισκέπτες γνωρίζουν τις μεθόδους κατασκευής αντιγράφων, κατασκευάζουν μόνοι τους απλά αντίγραφα απολιθωμάτων τα οποία και παίρνουν μαζί τους κατά την αποχώρησή τους από το Μουσείο. Παράλληλα ενημερώνονται για τις νέες τεχνολογίες αιχμής στην κατασκευή αντιγράφων.

      Γ' ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παλαιοντολογικό παιχνίδι μνήμης και γνώσης (4-10 ετών): 

      Οι μικροί επισκέπτες δοκιμάζουν τη μνήμη τους ταιριάζοντας απολιθώματα, οργανισμούς και παλαιοντολογικές μεθόδους εργασίας, σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι μνήμης αλλά και γνώσης. Με το τρόπο αυτό εξοικειώνονται με την εργασία και το αντικείμενο της Παλαιοντολογίας.

      Δ' ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ O Μικρόκοσμος στο παρελθόν (10-16 ετών): 

      Οι επισκέπτες χρησιμοποιούν οι ίδιοι μικροσκόπιο για να γνωρίσουν το θαυμαστό μικρόκοσμο που ανακαλύπτουν οι ερευνητές μικροπαλαιοντολόγοι στα πετρώματα της Γης και να πάρουν μία γεύση από την ποικιλότητα των οργανισμών που βρίσκονται γύρω μας που όμως δεν βλέπουμε με γυμνό μάτι. Ο απολιθωμένος σήμερα μικρόκοσμος, ζούσε και εξελίχθηκε στις θάλασσες και στις στεριές της Γης συνεχώς από το βάθος των γεωλογικών αιώνων, πριν από περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι σήμερα. Η παρακολούθηση της συνέχειας του θαυμαστού αυτού κόσμου που βρίσκουμε σήμερα απολιθωμένο στα πετρώματα μας βοηθά να αποκαλύψουμε τις γεωγραφικές και περιβαλλοντικές μεταβολές που γνώρισε ο πλανήτης μας στο βάθος της γεωλογικής ιστορίας του.

Κάτια Παπαδοπούλου








ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Δυνατότητα χρηματοδότησης, για πρώτη φορά, των νοικοκυριών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού καιαπλουστευμένη διαδικασία υπαγωγής πολυκατοικιών στο πρόγραμμα.
ΕΛΛΑΔΑ
«Η διάταξη αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τη γενική διάταξη του Συντάγματος που είναι υπέρτερος νόμος, καμία πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν έχει ισχύ πάνω από το Σύνταγμα»
ΕΛΛΑΔΑ
Το πιθανότερο είναι ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να το διαθέτουμε πριν από τα Χριστούγεννα, δήλωσε στο BBC TV, ο Ματ Χάνκοκ
ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με την ευρωπαία επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, υπάρχει σχέδιο κατανομής των διαθέσιμων δόσεων με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας.
ΕΛΛΑΔΑ
«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η ανοσολογική δράση μπορεί να διαρκέσει για τουλάχιστον έναν χρόνο», δήλωσε στο Reuters, ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν
ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις τους, οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΥΑΜΒ σχεδιάζουν να υλοποιήσουν έργα εξοικονόμησης νερού με νέες υδρομαστεύσεις στο Πήλιο
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x