A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Εργοστάσιο χαρτοπολτού θα καταναλώνει νερό όσο… 44 εκατομμύρια άνθρωποι!

Προκειμένου να μην επιδεινωθεί η υφιστάμενη ρύπανση στον ποταμό Negro, η  UPM (εργοστάσιο παραγωγής χαρτοπολτού) πρέπει να εξασφαλίζει ελάχιστη ροή 65 κυβικών μέτρων νερού ανά δευτερόλεπτο.

Η σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης της Ουρουγουάης και της πολυεθνικής για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ενός νέου εργοστασίου χαρτοπολτού, περιέχει ένα άρθρο με αοριστίες. Αφορά τη δέσμευση για τη χορήγηση στη UPM δικαιωμάτων χρήσης ποσότητας νερού που θα εξασφαλίζει «μια ελάχιστη ροή στο ποτάμι Negro από τον ταμιευτήρα Rincón del Bonete (…)  Η UPM δεν υποχρεούται να πληρώνει για αυτή την ελάχιστη ροή (sic) «.

Μέχρι τώρα δεν είχε καθοριστεί ποιος θα είναι ο όγκος αυτής της ελάχιστης ροής που απαιτείται για την παραγωγή 2,1 εκατομμυρίων τόνων χαρτοπολτού ετησίως. Απλά σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος, απαραίτητη για την απόκτηση της αρχικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, είναι γνωστό ότι η UPM ορίζει ως ελάχιστη ροή τα 65 m3 / s (κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο).

Πώς έφτασε η UPM σε αυτόν τον αριθμό; Η εταιρεία πρέπει να αιτιολογήσει τις προβλεπόμενες επιπτώσεις της εγκατάστασής της, γνωρίζοντας ότι ο ποταμός Negro είναι ήδη μολυσμένος πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα. «Είναι πάντα δύσκολο να θεσπιστεί κριτήριο παραδεκτό της επίδρασης στο περιβάλλον μιας νέας δραστηριότητας, όταν υπάρχει ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που καθορίζεται από τη ρύπανση προηγούμενης δραστηριότητας», λέει ο UPM στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αναγνωρίζοντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα προκαλέσει, η UPM δεσμεύεται να αποζημιώσει την Ουρουγουάη με «τεχνική και οικονομική υποστήριξη έργων για βελτίωση της ποιότητας των υδάτων του ποταμού Negro». Η εταιρεία θα συνεισφέρει 1,5 εκατομμύρια $ ετησίως για 20 χρόνια και θα συμβάλει στη βελτίωση των πόλεων Paso de los Toros και Centenario Pueblo, αλλά αυτό απέχει πολύ από την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της λειτουργίας του εργοστασίου χαρτοπολτού.


Σύμφωνα με το έργο που παρουσιάστηκε στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η UPM θα εκφορτώνει 107 χιλιάδες κυβικά μέτρα απόβλητων  ημερησίως στο Rio Negro. Αν και η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα χημικά και βιολογικά συστατικά αυτών των αποβλήτων θα είναι εντός των ορίων  που θέτει  ο ισχύον νόμος, μπαίνει αμέσως μετά το ερώτημα  αν το ποτάμι έχει τη δυνατότητα να τα αραιώσει τόσο ώστε να μην  αυξάνει την υφιστάμενη ρύπανση.

Στο βαθμό που το ποτάμι Black River έχει ήδη ένα υψηλό επίπεδο ρύπανσης, δεν έχει την ικανότητα για την αραίωση αυτών των λυμάτων και απαιτεί μια πρόσθετη ροή  νερού που μπορεί να παρέχεται μόνο από τον ταμιευτήρα Rincón del Bonete που διοχετεύει νερό προς την αντίθετη κατεύθυνση του εργοστασίου. Δηλαδή, η ελάχιστη ροή είναι η προϋπόθεση για να μην επιδεινώνεται η κατάσταση του ποταμού από τη λειτουργία του εργοστασίου.

Η ροή 65 m3 / s που προτείνεται από την UPM ισοδυναμεί με 5,616 εκατομμύρια λίτρα νερού ημερησίως. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η UPMθα διοχετευθεί στο ποτάμι 107 εκατομμύρια λίτρα λυμάτων ανά ημέρα, αυτό σημαίνει ότι αυτά τα απόβλητα χρειάζονται αραίωση πάνω από 52,5 φορές για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση του ποταμού. Αυτό τροποποιεί την κατανάλωση νερού της βιομηχανίας.

Η UPM υποστηρίζει ότι η κατανάλωση νερού θα είναι η διαφορά μεταξύ 136 εκατομμυρίων λίτρων και 107 εκατομμυρίων λίτρων που επιστρέφει καθημερινά στον ποταμό, δηλαδή περίπου 29 εκατομμύρια λίτρα. Αλλά τα νερά που απορρίπτονται στον ποταμό είναι απόβλητα που χρειάζονται 5,616 εκατομμύρια λίτρα νερού για να αραιωθούν. Συνεπώς ο όγκος νερού χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει η μονάδα είναι 5.752 (5.616 + 136) εκατομμύρια λίτρα την ημέρα.

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς τι αντιπροσωπεύει αυτός ο όγκος του νερού. Για να δώσουμε μια ιδέα, λαβαίνοντας υπόψη την κοινά αποδεκτή ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση των 130 λίτρων νερού, προκύπτει ότι η απαιτούμενη κατανάλωση από την  UPM ισοδυναμεί με την κατανάλωση 44 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Εν ολίγοις, ακόμη και αν η UPM εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και της παρέχεται αυτή η ελάχιστη ροή, το σχέδιο για την επίλυση της μόλυνσης του ποταμού Negro θα εξακολουθήσει να εκκρεμεί. Ούτε καν ισχύει ο ισχυρισμός ότι η εταιρεία δεν θα επιδεινώσει την κατάσταση του ποταμού, επειδή η χαρτοβιομηχανία ενσωματώνει ένα μοντέλο παραγωγής που έχει ως αρχή την  περιβαλλοντική υποβάθμιση των εδαφών και των υδάτων.

πηγή: sekes-eydap.gr
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΡΟ
Η Συνέλευση επαναβεβαιώνει την απόφαση να φέρει ξανά το νερό της Κρύας Βρύσης στα σπίτια μας.
ΝΕΡΟ
H Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/904/ΕΕ, υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση νερού σε χώρους συγκέντρωσης κοινού.
ΝΕΡΟ
Η αμερικανική πολιτεία του Μίσιγκαν συμφώνησε να πληρώσει έναν διακανονισμό 600 εκατομμυρίων δολαρίων στους κατοίκους του Φλιντ, οι οποίοι για χρόνια έπιναν νερό - δηλητήριο.
ΝΕΡΟ
Εμείς οι κάτοικοι των Σταγιατών, που αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στο νερό της Πηγής της Κρύας Βρύσης, από την οποία υδρεύεται το χωριό μας εδώ και 350 χρόνια
ΝΕΡΟ
Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, τόσο της ΕΥΔΑΠ, όσο και της ΕΥΑΘΕΥΑΠΣ +3,10%, στην "Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ" (ΕΕΣΥΠ)
ΝΕΡΟ
Σήμερα έγινε «εισβολή»στο χωριό Σταγιάτες από τη δημοτική αρχή και την αστυνομία.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x