A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η κιβωτός των σπόρων όλου του κόσμου

Η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, οι φυσικές καταστροφές, οι πόλεμοι, αλλά και η ενορχηστρωμένη προσπάθεια ελέγχου των σπόρων και της παραγωγής τροφίμωνπαγκοσμίως θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη πλειάδας σπόρων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων του Σβάλμπαρντ που δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια αποτελεί μια πραγματική Κιβωτό που φυλάσσει και διατηρεί αυτή την πολύτιμη κληρονομιά του πλανήτη μας.

Κατά το τέλος Φεβρουαρίου, με αφορμή τα δέκατα γενέθλια του Ταμείου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας των Φυτών (GCDT), του φορέα που διαχειρίζεται την τράπεζα σπόρων, παρελήφθη φορτίο με 20.000 δείγματα σπόρων από ολόκληρο τον κόσμο.

Μεταξύ άλλων μεταφέρθηκαν στο Σβάλμπαρντ ένα σημαντικό φορτίο σπόρων από την Ιαπωνία, για πρώτη φορά, εκατοντάδες δείγματα φασολιών από τηΒραζιλία, άγριες ποικιλίες ρυζιού, σταριού, αραβοσίτου και άλλα είδη και ποικιλίες από περισσότερες από 100 χώρες και οργανισμούς.

Αυτά θα προστεθούν στα 820.619 δείγματα καλλιεργειών τροφίμων, η συλλογή και αποθήκευση των οποίων αποσκοπεί στη διασφάλιση της τροφής, αλλά και στη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.


- Οι σπόροι χάνονται, τα τρόφιμα μειώνονται

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ποικιλότητα των βασικών καλλιεργειών, προκειμένου να μπορούμε να θρέψουμε τον κόσμο στο μέλλον. Αυτή η ποικιλότητα αποτελεί θεμέλιο λίθο για το μέλλον της γεωργίας, η οποία θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε στην Deutsche Welle η εκτελεστική διευθύντρια του GCDT Μαρί Χάγκα.

«Πρέπει να θρέψουμε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους επιπλέον μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια και αυτό πρέπει να γίνει εν μέσω κλιματικής αλλαγής.»

Όπως εξήγησε η ίδια, μία ακόμη πρόκληση είναι ο αφανισμός πολλών ειδών. Ενδεικτικά, από τις αρχές του 20ού αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν χάσει το 90% της ποικιλότητας των φρούτων και των λαχανικών στα χωράφια», επισήμανε.

“Κατά τη δεκαετία του 1970, στην Ισπανία υπήρχαν 400 ποικιλίες πεπονιού. Σήμερα μόνο 12. Χάνουμε τη βιοποικιλότητα εξαιτίας του τρόπου που καλλιεργούμε τη γη” πρόσθεσε.

Φυσικές καταστροφές και άλλες αιτίες έχουν συντελέσει στην καταστροφή τραπεζών γονιδίων στις Φιλιππίνες και το Αφγανιστάν. Πλέον κινδυνεύει λόγω του πολέμου μια σημαντική τράπεζα στο Χαλέπι της Συρίας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων, γνωστή και ως «Κιβωτός της Ημέρας της Κρίσης», ανεγέρθηκε μέσα σε 12 μήνες με κόστος 8 εκατομμυρίων δολαρίων με χρηματοδότηση από τη νορβηγική κυβέρνηση.

Η κιβωτός βρίσκεται στη νήσο Σπιτσβέργη του Αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, μια συστάδα 11 νησιών στον Αρκτικό Ωκεανό, σε μόνιμα παγωμένο έδαφος (permafrost) 1500 χιλιόμετρα μακρυά από τον Βόρειο Πόλο. Η γεωγραφία της περιοχής, αλλά και η συγκεκριμένη τοποθεσία όπου βρίσκεται το κτίσμα,σφηνωμένο ανάμεσα σε βράχους,  διασφαλίζουν ότι ακόμη και σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης, τα δείγματα θα παραμείνουν κατεψυγμένα και ζωντανά.

Οι εγκαταστάσεις είναι επίσης σχεδιασμένες να αντέξουν στις πιθανές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και σε σεισμούς ή ακόμη και πυρηνικές επιθέσεις.

Μεγαλύτερος ευεργέτης της «Κιβωτού» είναι η αμερικανική τράπεζα σπόρων, ενώ τα δείγματα που περιλαμβάνει πιστεύεται ότι αντιστοιχούν τουλάχιστον στα τρία τέταρτα των καλλιεργειών ολόκληρου του κόσμου.

Πηγή: econewsWiki:

Η Παγκόσμια τράπεζα σπόρων Σβάλμπαρντ είναι μια από τις τράπεζες σπόρων που συμμετέχουν στο παγκόσμιο δίκτυο αποθήκευσης σπόρων το οποίο δημιουργήθηκε με τη Διεθνή Συνθήκη Γενετικών Πόρων Φυτών του 2004.

Βρίσκεται στο νησί Σπιτσβέργη του Νορβηγικού αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά στον Βόρειο Πόλο, σε μια απόσταση 1120 χλμ.

Η λειτουργία της άρχισε στις αρχές του 2008 και στόχος της είναι να βοηθήσει στη συντήρηση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη.

Η κατασκευή της κόστισε 8 εκ. δολάρια ΗΠΑ και χρηματοδοτήθηκε από τη Νορβηγική κυβέρνηση. Διοικείται μετά από τριμερή συμφωνία της Νορβηγικής κυβέρνησης, του διεθνούς οργανισμού Global Crop Diversity Trust και του Nordic Genetic Resource Center (Κέντρο Γενετικών Πόρων των Σκανδιναυικών χωρών).


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κυνηγοί των χαμένων... τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών οπωροφόρων δέντρων έγιναν ερευνητές ευρωπαϊκού έργου,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εχοντας ήδη σφραγίσει το 2020 και σκιάζοντας το 2021, η COVID-19 δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τελειωμένη υπόθεση.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το βραβείο “Best Innovation in Retail Banking Greece” απέσπασε για μια ακόμη χρονιά η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου θεσμού βραβείων του International Banker.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με τη ματιά πλέον στην ερχόμενη θερινή περίοδο, ο τουριστικός τομέας είναι στο προσκήνιο ως ο κλάδος που έχει δεχθεί το εντονότερο πλήγμα από τη συνεχιζόμενη πανδημία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Τράπεζα Τροφίμων μας καλεί και φέτος να συνδράμουμε το έργο της, ώστε να προσφέρει τρόφιμα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x