A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πως να φτιάξετε σπιτική κέτσαπ με φρέσκα υλικά

Η κέτσαπ είναι η αγαπημένη σάλτσα μικρών και μεγάλων, αποτελεί τη βάση για πολλές σάλτσες και σος, ενώ χρησιμοποιείται και μόνη της  σε πλήθος φαγητών.

Εδώ θα βρείτε συνταγές για να φτιάξετε τη δική σας σπιτική κέτσαπ με φρέσκα υλικά:

Υλικά για μεγάλη ποσότητα:
Πάρε 24 κιλά ντομάτες και βράστες μέχρι να γίνουν μαλακές.
Στύψε τες μέσα από ένα καλό συρμάτινο κόσκινο και πρόσθεσε:

2 κιλά ξύδι
850 γραμμάρια αλάτι
57 γραμμάρια γαρύφαλλο
110 γραμμάρια μπάχαρι (allspice)
85 γραμμάρια καυτερή πιπεριά καγιέν (αν θέλουμε να καίει)
3 κουτάλια σούπας γεμάτα μαύρο πιπέρι και
5 κεφάλια σκόρδο ξεχωρισμένα και ξεφλουδισμένα.

Παρασκευή κέτσαπ:
Ανάμιξέ τα μαζί και βράσε τα περίπου 3 ώρες, ή μέχρι να μειωθεί στο ήμισυ.
Μετά αποθήκευσε τη χωρίς στράγγισμα και εμφιαλώστε τη σε μπουκάλια (αποστειρωμένα φυσικά).

Άλλος τρόπος παρασκευής κέτσαπ
Υλικά για μεγάλη ποσότητα:
Σε 12 κιλά ξεφλουδισμένες ντομάτες πρόσθεσε:
1 λίτρο καλό ξύδι
450 γραμμάρια αλάτι
110 γραμμάρια μαύρο πιπέρι
57 γραμμάρια καυτερή πιπεριά καγιέν (αν θέλουμε να καίει)
110 γραμμάρια μπάχαρι (allspice)
6 κρεμμύδια
28 γραμμάρια γαρύφαλλο
900 γραμμάρια ζάχαρη

Παρασκευή:
Ανάμιξέ τα μαζί και βράσε τη μάζα για 3 ώρες ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σας καεί στο πάτο. Όταν κρυώσει περάστε το από μία καλή κρησάρα ή ένα χοντρόκοκκο ύφασμα και διατηρήστε τη εμφιαλώνοντας τη σε μπουκάλια (αποστειρωμένα φυσικά). Πολλοί παραλείπουν το ξύδι σε αυτή τη συνταγή.

Πηγή: Six hundred receipts, worth their weight in gold

Σπιτικό κέτσαπ με φρέσκα υλικά

Υλικά:
1 κιλό φρέσκες ώριμες τομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουτάλια του φαγητού μηλόξιδο
2 κουτάλια του φαγητού κόκκινο κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη γλυκιάς πιπεριάς
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα αλεσμένο μαύρο πιπέρι
1 πρέζα σκόνη γαρύφαλο
1 πρέζα σκόνη τζίντζερ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φύλλο δάφνης
100 gr ζάχαρη

Βράστε τα όλα μαζί μέχρις ότου οι τομάτες και τα κρεμμύδια να έχουν βράσει. Μετά περάστε την μάζα μέσα από ψιλό σουρωτήρι (σήτα) σε νέα κατσαρόλα και αφήστε να πάρει μια βράση ακόμη. Αφού κρυώσει το κέτσαπ βάλτε το σε γυάλινα βάζα με βιδωτό καπάκι (λίγο πριν το γέμισμά τους ξεβγάλτε τα με ζεματιστό νερό). Σε κλειστά βάζα και μέσα στο ψυγείο, το κέτσαπ σας μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 6 μήνες.

Πηγή: Το μηλόξιδο–Γιόχαν Βάις, ftiaxno.gr




ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΡΟΦΙΜΑ
H Foodwatch αποκάλυψε πως ένα προϊόν στα οκτώ, ανάμεσα στα 152 που ήλεγξε, περιέχει αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτών ελαίων.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει την μέλισσα με το μέλι. Ωστόσο η μέλισσα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Στο προϊόν διαπιστώθηκε η παρουσία σαλμονέλας με αποτέλεσμα να το ανακαλέσει από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Τροφίμων.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ ρολό κοτόπουλο κατεψυγμένο καθώς βρέθηκε σαλμονέλα.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Η διαφορά τους είναι εμφανής στο χρώμα όπου το ιχθυοκαλλιέργειας είναι σκούρο και μαύρο σε πολλά σημεία.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x