A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ανησυχητική η κατάσταση στη Βραζιλία - Βίαια περιστατικά και επιθέσεις που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα μίσους

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τις ανησυχίες της για την αύξηση του αριθμού των βίαιων περιστατικών που έχουν καταγγελθεί σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου. Οι περιπτώσεις που καλύπτονται από τον Τύπο και αναπαράχθηκαν σε κοινωνικά μέσα ή ιστοτόπους που δημιουργήθηκαν για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με τη βία αυτή στο πλαίσιο των εκλογών, αναδεικνύουν ότι πολλές επιθέσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα μίσους, στη βάση των διακρίσεων φυλής, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, ή εξαιτίας πολιτικής άποψης.

Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει τις αρχές της Βραζιλίας να ενεργήσουν εγκαίρως και με τη δέουσα επιμέλεια για να διασφαλίσουν ότι οι βίαιες επιθέσεις κατά τη διάρκεια των εκλογών θα διερευνηθούν άμεσα, ανεξάρτητα και αμερόληπτα και ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Οι έρευνες πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο τέτοιες περιπτώσεις να αποτελούν εγκλήματα μίσους που υποκινούνται από την πραγματική ή θεωρούμενη ταυτότητα του θύματος ή τη σύνδεσή του με μια συγκεκριμένη ομάδα ή πολιτική άποψη.

«Είναι ευθύνη των αρχών να λάβουν μέτρα για την πρόληψη, διερεύνηση και τιμωρία εγκλημάτων μίσους που διαπράττονται από οποιοδήποτε πρόσωπο. Με την αύξηση των καταγγελιών των ανθρώπων που δέχονται επίθεση σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης πολιτικής μισαλλοδοξίας και γενικότερα της αδιαλλαξίας απέναντι στη διαφορετικότητα, σε αυτή την εκλογική περίοδο, είναι σημαντικό να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις αμέσως και να ληφθούν υπόψη πιθανά κίνητρα διακρίσεων πίσω από τα εγκλήματα αυτά», επιβεβαιώνει η Jurema Werneck, εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βραζιλία.

Μέχρι σήμερα, έχει αναφερθεί μία περίπτωση δολοφονίας στο πλαίσιο αυτό. Ο Moa do Catendê, ένας καθηγητής capoeira, μαχαιρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου στο Σαλβαδόρ (Bahia), μετά από μια συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές, κατά τις οποίες δήλωσε ότι υποστήριζε έναν από τους υποψηφίους. Ο δράστης, ο οποίος διαφώνησε με τις απόψεις του, συνελήφθη, και η αστυνομία εξετάζει τους μάρτυρες. Οι πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει σχετικά με την υπόθεση υποδηλώνουν ότι η δολοφονία ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης επισημάνει ότι οι υποψήφιοι που διεκδικούν δημόσιο αξίωμα σε αυτές τις εκλογές έχουν κάνει δηλώσεις που συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα μισαλλοδοξίας, κάτι που θα μπορούσε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να συνιστά υπεράσπιση μίσους, υποκίνηση βίας και διακρίσεων. Ως κράτος μέλος του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και της Αμερικανικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Βραζιλία έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης και της διαφορετικής πολιτικής άποψης.

«Σε αυτό το ανησυχητικό πλαίσιο της αυξανόμενης μισαλλοδοξίας και της πόλωσης που βλέπουμε σήμερα στη χώρα, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στις αρχές τις διεθνείς δεσμεύσεις της Βραζιλίας. Η δέσμευση της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να υπάρχει απλώς στα χαρτιά. Πρέπει να μεταφράζεται σε συγκεκριμένες ενέργειες. Σε αυτή την κρίσιμη εποχή, οι αρχές της Βραζιλίας δεν πρέπει να αποφύγουν το καθήκον τους να καταπολεμήσουν την υποκίνηση μίσους και των διακρίσεων, αλλά οφείλουν να λάβουν μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της αποφυγή των διακρίσεων», ισχυρίζεται η Werneck.

Ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας για τον νέο πρόεδρο και τις πολιτειακές κυβερνήσεις της Βραζιλίας έχει προγραμματιστεί για τις 28 Οκτωβρίου. Οι αρχές της χώρας σε όλα τα επίπεδα πρέπει να αναλάβουν δράση, πριν και μετά τις εκλογές, για την πρόληψη των εγκλημάτων μίσους που υποκινούνται από διακρίσεις. Οι δημόσιες αρχές, τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι πρέπει να καταδικάσουν δημοσίως κάθε υποκίνηση μίσους, διακρίσεων και βίας και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι τα εγκλήματα εναντίον ανθρώπων για λόγους διάκρισης δεν θα γίνουν ανεκτά.

«Όλοι οι άνθρωποι στη Βραζιλία έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία χωρίς να υπόκεινται σε κανενός είδους εξαναγκασμό, διάκρισης ή αντίποινων, από κανέναν, και οι αρχές πρέπει να εγγυώνται την προστασία της σωματικής και ψυχικής τους ακεραιότητας. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να περπατούν στο δρόμο χωρίς φόβο μήπως δεχθούν επίθεση απλά επειδή ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ομάδα ή εκφράζουν κάποια συγκεκριμένη άποψη. Είναι ρόλος των αρχών να εγγυηθούν κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι να κοινοποιούν δημοσίως στο γενικό πληθυσμό και στη βάση που τους υποστηρίζει, ότι η βία κατά των πολιτικών αντιπάλων πρέπει να σταματήσει», καταλήγει η Werneck.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Μεσίστια κυματίζει η βρετανική σημαία πάνω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ,
ΚΟΣΜΟΣ
Η Volkswagen εξετάζει την περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας προκειμένου να μειώσει τα κόστη...
ΚΟΣΜΟΣ
Το CBD, ουσία που εξάγεται από την κάνναβη, προκαλεί ζωηρές συζητήσεις, δυσανάλογες με τα αποτελέσματά του, που δεν έχουν αποδειχθεί.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Φινλανδία θα αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Moderna σε όσους άνδρες έχουν γεννηθεί από το 1991.
ΚΟΣΜΟΣ
Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κατακεραύνωσαν σήμερα το Facebook.
ΚΟΣΜΟΣ
Έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της Γαλλικής Καθολικής Εκκλησίας καταλήγει στο πόρισμα ότι περίπου 216.000 παιδιά έπεσαν θύματα κακοποίησης
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x