A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ένας στους τρεις μαθητές δεν εγκαταλείπει το σχολείο - Τι συμβαίνει στην Ε.Ε.

«Η χώρα μας ακόμη και στην κρίση έχει πολύ χαμηλά ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

«Ο ευρωπαϊκός στόχος είναι το 10% κι εμείς είμαστε στο 6% -τα αγόρια 7% και τα κορίτσια 5%, στις πόλεις 3,8% και 11,2% στις αγροτικές περιοχές», είπε η κ.Τζούφη, ενώ αναφερόμενη στο εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού και τις δράσεις που έχουν νομοθετηθεί για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, σημείωσε ότι «και μόνο με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, δηλαδή με τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, αυτά που βγαίνουν από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2016 δείχνουν μείωση της παιδικής φτώχειας κατά 2% και είναι πολύ σημαντικό στοιχείο και ευελπιστούμε ότι με τα μέτρα, τα οποία έχουν επεκταθεί θα έχουμε και πολύ καλύτερα αποτελέσματα».

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας που θα εξασφαλίζει προσβασιμότητα σε όλα τα παιδιά επισήμανε: «Έχουμε νομοθετήσει στο υπουργείο την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή κι αυτό παρουσιάζεται και στο εθνικό σχέδιο δράσης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση των παιδιών πρέπει να ξεκινάει από αυτή την ηλικία. Εκεί ο ευρωπαϊκός στόχος είναι 95%, η Ελλάδα με στοιχεία του 2016 -πριν από τη θετική αυτή νομοθέτηση- βρισκόταν περίπου στο 80% έχοντας βελτιωθεί κατά τρεις μονάδες και όταν το σχέδιο υλοποιηθεί πλήρως θα προσεγγίζουμε προς τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους».

«Πέρυσι», διευκρίνισε, «υλοποιήθηκε το σχέδιο σε 184 δήμους, ευελπιστούμε ότι εντός του 2019 θα προστεθούν άλλοι 80 δήμοι και από εκεί και πέρα θα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια με το υπουργείο Εσωτερικών να βρεθούν εκείνοι οι χώροι, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα τα επόμενα χρόνια όλα τα παιδιά να μπορούν να βρίσκονται μέσα στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και ταυτόχρονα να είναι σε εξέλιξη και πρόγραμμα που αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα της μαθητείας για τα ΕΠΑΛ, η κ. Τζούφη σημείωσε: «Έχουμε σημαντική αύξηση των μαθητών και στα ημερήσια και στα εσπερινά ΕΠΑΛ, αλλά και στα ειδικά επαγγελματικά λύκεια και αυτό είναι για εμάς κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά αυτά να έχουν μία καλύτερη προσβασιμότητα στην αγορά εργασίας που είναι το ζητούμενο και είχαμε και ένα καινούριο πρόγραμμα που ήταν η δυνατότητα τα παιδιά μετά το τέλος των ΕΠΑΛ να μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα μισθοδοσίας με εξασφαλισμένη τη μαθητεία τους αλλά και την εκπαίδευσή τους κατά τη διάρκεια της μαθητείας».

Ερωτηθείσα σχετικά με την συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας και τις αντιδράσεις μερίδας της ιεραρχίας, η υφυπουργός επισήμανε: «Θα προχωρήσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Έχει γίνει αρκετή δουλειά στο κομμάτι της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μιλάμε για ένα κοινό ταμείο από το οποίο μπορούν να υπάρξουν πόροι, οι οποίοι να χρησιμοποιηθούν για κοινωνική πολιτική, αλλά διαχρονικά και για τη χρηματοδότηση των κληρικών. Επί του παρόντος η κυβέρνηση έχει πει σαφώς ότι δεσμεύεται για την χρηματοδότηση των κληρικών, αλλά από την άλλη πλευρά προχωρά και στο κομμάτι της δυνατότητας να υπάρξουν θέσεις στο δημόσιο, οι οποίες να χρησιμοποιηθούν για την κοινωνική πολιτική και ένας από τους τομείς που χρειάζεται [...] είναι ο χώρος της παιδείας, μαζί με τον χώρο της υγείας και της κοινωνικής προστασίας. Σε συνεννόηση θα προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Πηγή: ΑΠΕ -  ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Από πότε οι -προς το καλύτερο ισχυρίζονται-αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να ανακοινώνονται από κοινού με τα μέτρα καταστολής της;
ΕΛΛΑΔΑ
Το 2ο δημοτικό σχολείο Χαλάστρας στη Θεσσαλονίκη με την οδηγία του προς τους γονείς έγινε το θέμα των ημερών στα social mediα
ΕΛΛΑΔΑ
Επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και της Ειδικής Αγωγής από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021.
ΕΛΛΑΔΑ
11 Ιανουαρίου θα συνεχίσουν τη δια ζώσης λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγείων και των δημοτικών
ΕΛΛΑΔΑ
Θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου μα ληφθεί απόφαση και για τη δευτεροβάθμια (γυμνάσια και λύκεια).
ΕΛΛΑΔΑ
Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για την επανεκκίνηση των σχολείων, που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης - Μέτρα «Χριστουγέννων» την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα - Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x