A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η πιο εναλλακτική βιβλιοθήκη της Αθήνας είναι γεγονός

Όταν δεν πάει ο αναγνώστης στη βιβλιοθήκη, πάει η βιβλιοθήκη στον αναγνώστη. Αυτό σκέφτηκαν οι εμπνευστές της Κινητής Βιβλιοθήκης του δήμου Αθηναίων «θέλοντας να ενδυναμώσουμε την ανάγνωση και να στηρίξουμε ξανά το βιβλίο» όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εριφύλη Μαρωνίτη, διαχειρίστρια έργου της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και συντονίστρια του δικτύου πολιτισμού του δήμου Αθηναίων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «θεωρήσαμε ότι πρέπει να παραιτηθούμε από την απαίτηση ότι ο κόσμος θα πρέπει να πηγαίνει από μόνος του στις βιβλιοθήκες, βέβαια καλό είναι να καλλιεργήσουμε μια τέτοια συνήθεια, αλλά αν θέλουμε να στηρίξουμε ξανά το βιβλίο πρέπει να στείλουμε τις ιστορίες στις γειτονιές και στις διαφορετικές περιοχές». Με κεντρικό σύνθημα «Η πόλη διαβάζει - Βιβλία παντού!», στόχος της «Αθήνας 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» είναι να εμπνεύσει, να προωθήσει τη διάδοση του βιβλίου και της ανάγνωσης, να αναδείξει τη σημασία των ιστοριών και των αφηγημάτων για τη ζωή μας στις σύγχρονες μητροπόλεις.

Η διαδικασία δανεισμού είναι απλή: Χάρη σε ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα, οι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της Αθήνας, μπορούν με την ταυτότητά τους να γίνονται μέλη της βιβλιοθήκης και να δανείζονται δωρεάν μέχρι δύο βιβλία κάθε φορά. Υπάρχουν περίπου 3.000 τίτλοι ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων -στα αγγλικά και γαλλικά- για ενήλικες αλλά και για παιδιά.

Οι χρήστες μπορούν να δανειστούν ελληνική και ξένη λογοτεχνία, βιβλία ειδικού ενδιαφέροντος (ελεύθερου χρόνου όπως μαγειρικής, ιστορικού περιεχομένου κά), ενώ μπορεί κανείς εύκολα να αναζητήσει τα βιβλία που διατίθενται προς δανεισμό στην ιστοσελίδα http://mobilelibrary.opanda.gr. 

«Μόλις τα διαβάσουν μπορούν να τα επιστρέψουν στον επόμενο σταθμό της Κινητής ή να τα επιστρέψουν, εφόσον τους βολεύει περισσότερο, στην δημοτική βιβλιοθήκη κοντά στον σταθμό Λαρίσης» υπογραμμίζει η κ. Μαρωνίτη και τονίζει ότι ήδη από τις πολύ πρώτες ημέρες λειτουργίας η ανταπόκριση του κόσμου και τα σχόλια είναι πολύ ενθαρρυντικά.

«Από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας παιδιά που έπαιζαν στην πλατεία Αγίου Θωμά στο Γουδή μπήκαν από περιέργεια και κάθισαν μέσα ξεφυλλίζοντας βιβλία, αλλά και περαστικοί έμπαιναν και ζητούσαν πληροφορίες. Περίοικοι προσφέρονται να δωρίσουν βιβλία για να δανειστούν στη συνέχεια από άλλους», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαρωνίτη και προσθέτει: «Το γεγονός ότι μπορούν να εγγραφούν επί τόπου κάτοικοι της πόλης μόνο με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και συμπλήρωσης επί τόπου αίτησης-μέλους με δυνατότητα δωρεάν δανεισμού δύο βιβλίων ανά χρήστη τη φορά έχει τραβήξει τη προσοχή πολλών περαστικών που έσπευσαν μάλιστα σε κάποιες φορές να ειδοποιήσουν και γείτονες».

Στους πρώτους 3,5 μήνες λειτουργίας της βιβλιοθήκης έγιναν περίπου 1.000 δανεισμοί βιβλίων, ενώ μόνο τον μήνα Οκτώβριο 383 άτομα επισκέφθηκαν την Κινητή Βιβλιοθήκη, με τον αριθμό των δανεισμών να αυξάνεται κάθε μήνα. Ο δήμος Αθηναίων, με τη συνεργασία του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας που υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ξεκίνησε τον Ιούνιο τη λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης για μικρούς και μεγάλους. Η Κινητή Βιβλιοθήκη θα ταξιδεύει σε όλη την πόλη κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μαραθώνιος ανάγνωσης

Παράλληλα, η κ. Μαρωνίτη αναφέρει ότι το Σάββατο 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μαραθώνιος ανάγνωσης έργων του Ιρλανδού συγγραφέα και ποιητή, Τζέιμς Τζόις έξω από την είσοδο του μετρό «Κεραμεικός» στο Γκάζι. Ο μαραθώνιος ξεκινά στις 5 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 2 τα μεσάνυχτα, ενώ γύρω στις 7 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ θα υπάρχουν και μισάωρα μουσικά διαλείμματα με ιρλανδική/κέλτικη μουσική.

Ο μαραθώνιος ανάγνωσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης για το έργο του Τζέιμς Τζόις, την οποία διοργανώνει η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιρλανδίας και με τη στήριξη της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ). Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό και διαρκεί μέχρι την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.
      
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΒΙΒΛΙΑ
Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων: 14 βιβλία - 10 ευρώ
ΒΙΒΛΙΑ
Μία νέα αθλητική περίοδος ξεκινάει και η ειδησεογραφία που συνεχώς παράγεται από το χώρο του αθλητισμού και της σύνδεσής του με την πολιτική και την οικονομία, αποτελεί έναν “διαρκή χορηγό επικοινωνίας” για το βιβλίο.
ΒΙΒΛΙΑ
Ιδού πέντε αναγνωστικές προτάσεις με μεταφρασμένα μυθιστορήματα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.
ΒΙΒΛΙΑ
Ένα βιβλίο για τη στήριξη των ασθενών με καρκίνο
ΒΙΒΛΙΑ
Συνέντευξη στον Ανδρέα Ρουμελιώτη
ΒΙΒΛΙΑ
Tο παιδικό και εφηβικό βιβλίο φέτος κλείνει ένα νέο ραντεβού στις πανέμορφες Λεύκες της Πάρου.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x