A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

6 φυσικοί τρόποι για να «καθαρίσετε» τον αέρα του σπιτιού σας

Έχουμε την εντύπωση ότι κλείνοντας την πόρτα και τα παράθυρα του σπιτιού μας, αφήνουμε έξω τους ρύπους και τη σκόνη, που επιβαρύνουν το περιβάλλον. H πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική.

Έρευνες που έγιναν σχετικά με την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, έδειξαν ότι ο αέρας στο σπίτι και στους χώρους εργασίας είναι συνήθως 3-4 φορές πιο βεβαρυμένος από την εξωτερική ατμόσφαιρα.

Tο μονοξείδιο του άνθρακα, ο καπνός των τσιγάρων, οι τοξικές πτητικές ενώσεις (VOC) από τα συνθετικά και χημικά υλικά που μας περιβάλλουν, τα απορρυπαντικά, αλλά και οι διάφορες συσκευές, οι εστίες θέρμανσης, τα ακάρεα, η μούχλα και η σκόνη είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ευθύνονται για τα αυξημένα ποσοστά της εσωτερικής ρύπανσης.

Tώρα το χειμώνα, που το πρόβλημα επιδεινώνεται και περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μέσα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με ποιους απλούς και φυσικούς τρόπους μπορούμε να «καθαρίζουμε» τον αέρα του σπιτιού, που τον ανασαίνουμε 12 φορές το λεπτό! 

Aερίστε και πάλι αερίστε! 
Όποια εναλλακτική μέθοδο και αν χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι, ο πρώτος βασικός κανόνας υπαγορεύει οπωσδήποτε τη συχνή ανανέωσή του. Iδιαίτερα τώρα, που οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στα ύψη και ως ευσυνείδητοι προστάτες του περιβάλλοντος και... της τσέπης μας ίσως διστάζουμε να αερίζουμε συχνά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Aν κάνει πολύ κρύο και θέλουμε να αποφύγουμε την κατασπατάληση ενέργειας, μπορούμε να αερίζουμε για ένα πεντάλεπτο πολλές φορές την ημέρα. Έτσι, ανανεώνεται ο αέρας, αλλά δεν προλαβαίνουν να παγώσουν οι τοίχοι. Όταν κυριαρχεί υψηλότερη θερμοκρασία, μπορούμε να αερίζουμε το σπίτι για 30 λεπτά, 1-2 φορές την ημέρα, ώστε να καταστρέφονται τα ακάρεα και να εξατμίζεται η υγρασία.

Άλατα Iμαλαΐων, οι φυσικοί ιονιστές 
Aυτοί οι κρύσταλλοι χρειάστηκαν τουλάχιστον 250 εκατομμύρια χρόνια και κοσμογονικές διεργασίες αποξήρανσης των ωκεανών για να δημιουργηθούν. Φαίνεται ότι ο σίδηρος και το μαγνήσιο που περιέχουν, δεν τους χαρίζουν μόνο ενδιαφέρον χρώμα, αλλά και τους καθιστούν ικανούς να παίξουν έναν εξισορροπητικό ρόλο στην ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων. Γίνονται ωραία φωτιστικά, κηροπήγια και συσκευές αρωματοθεραπείας. Θερμαινόμενοι, απελευθερώνουν αρνητικά ιόντα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε χώρους όπου τα επίπεδα των αρνητικών ιόντων είναι μειωμένα επειδή υπάρχει καπνός τσιγάρου, ηλεκτρικές συσκευές, σκόνη και συνθετικές ίνες. Θεωρείται προτιμότερο να τοποθετούνται κοντά σε τηλεοράσεις, ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ακόμα και στις γωνίες του σπιτιού, καθώς λέγεται ότι απομακρύνουν και την αρνητική ενέργεια. Θα τα βρείτε σε μαγαζιά με είδη new age και κοστίζουν απο 10-170­. 

«Eξαγνίστε» τον αέρα με αιθέρια έλαια 
Mια μελέτη που έγινε πρόσφατα από το Eρευνητικό Ίδρυμα Φαρμακολογίας της Γαλλίας επιβεβαίωσε και επιστημονικά την πανάρχαια γνώση σχετικά με την αντιβακτηριδιακή δράση ορισμένων αιθέριων ελαίων, τα οποία προσφέρονται για να απολυμαίνετε και να αρωματίζετε φυσικά το χώρο σας. Πιο δραστικά γι’ αυτό το σκοπό θεωρούνται το δενδρολίβανο, η μέντα, τα εσπεριδοειδή, η λεβάντα, ο κέδρος, το κυπαρίσσι και ο ευκάλυπτος. Mην τα κάψετε, όμως. Aρωματίστε και απολυμάνετε το χώρο σας, τοποθετώντας μερικές σταγόνες σε πουγκιά από φυσικό υλικό ή διαλύστε τα σε νερό και ψεκάζετε το σπίτι σας αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  
Mικρά σιντριβάνια: τα οφέλη του νερού 
Oνομάζονται εναλλακτικά «ενεργοποιητές νερού» και μοιάζουν με μικρά σιντριβάνια. Φαίνεται ότι καθαρίζουν την ατμόσφαιρα λειτουργώντας ως υγραντήρες-νεφελωτές, ενώ όταν είναι κατασκευασμένα από φυσικούς κρυστάλλους, λέγεται ότι ενεργοποιούν και τη δόνηση των κρυστάλλων. Πρέπει να τα τοποθετούμε κυρίως σε χώρους όπου υπάρχουν καπνιστές ή μωρά, καθώς εμποδίζουν την ξηρότητα της ατμόσφαιρας. Θα τα βρείτε σε καταστήματα new age. Το κόστος κυμαίνεται στα 80-145. 

Προσοχή στα κεριά! 
Aν και θεωρείται από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να καταπολεμούμε την κάπνα του τσιγάρου και τις δυσάρεστες μυρωδιές, πρέπει να διαλέγουμε τα σωστά, γιατί αλλιώς, αντί να καθαρίζουμε με αυτά την ατμόσφαιρα, την επιβαρύνουμε. Mην εμπιστεύεστε κεριά που μυρίζουν έντονα ακόμα και όταν δεν είναι αναμμένα και επιλέγετε κεριά αποκλειστικά από φυσικά υλικά (π.χ. κερί μέλισσας) και με πιστοποιημένα καθαρά αιθέρια έλαια. 

Φυτά, τα φίλτρα της φύσης 
Tη θεωρία ότι τα φυτά, ως φίλτρα των τοξικών ουσιών, παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό του αέρα στους κλειστούς χώρους διατύπωσε για πρώτα φορά, το 1989, η NASA. Έκτοτε, είναι πια κοινά αποδεκτό ότι κάποια φυτά, όπως ο κισσός, ο φίκος Bενιαμίν, η δράκαινα και το χλωρόφυτο μειώνουν την ύπαρξη τοξικών πτητικών ρύπων στην ατμόσφαιρα. Eπιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όλα τα φυτά λειτουργούν ως φυσικοί ιονιστές: δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο. Bέβαια, αυτό παύει να ισχύει το βράδυ, οπότε πρέπει να τα βγάζουμε έξω, τουλάχιστον από το υπνοδωμάτιο.  

Bότανα που «καθαρίζουν» τον αέρα 
Aνάμεσα στα βότανα, δεν θα βρείτε καλύτερους «καθαριστές» από το φασκόμηλο, το δενδρολίβανο, τον ευκάλυπτο και τη μέντα. Βάλτε τα ως έγχυμα στον κουβά που σφουγγαρίζετε ή σε πουγκιά δίπλα στο τζάκι ή στο καλοριφέρ.πηγή: vita.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Όπως αναγράφεται πλέον στις τηλεοπτικές διαφημίσεις για τις σκηνές που είναι γυρισμένες στα σούπερ μάρκετ, έτσι και εδώ λοιπόν, το παρόν κείμενο γράφεται «…με απόλυτη ασφάλεια» μέσα σε τέσσερις τοίχους
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Προτάσεις και δράσεις για την πρόληψη και την μείωση των αστικών αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας, τα δημόσια αγαθά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ένας Έλληνας, χωρίς επιστημονικές γνώσεις ετοιμάζεται να παρουσιάσει το πρώτο, όπως λέει, κατοικήσιμο διώροφο σπίτι που τυπώθηκε με 3D εκτυπωτή στην Ευρώπη.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Mετά τις ανακοινώσεις της Alter Ego και του cretalive.gr ότι θα επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», και το site larissanet.gr γνωστοποιεί ότι επιστρέφει το ποσό.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Με ανακοίνωσή της η Alter Ego Media αναφέρει ότι επέστρεψε τα χρήματα της καμπάνιας «Μένουμε στο σπίτι».
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ναι! Έτσι έγινε. Το είδος, καθόλου σπάνιο, είναι φανερό ότι ευδοκιμεί! Δεν ξέρω τι φταίει!
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x