A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ποιες οι πραγματικές ευκαιρίες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων;

Πολλά και ενδιαφέροντα ευρήματα φέρνει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο φως η έρευνα «Προκλήσεις και Ευκαιρίες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα». 

Η έρευνα διεξήχθη για δεύτερη συνεχή χρονιά από το εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Douleutaras.gr, με τη συμμετοχή πάνω από 200 εκπροσώπων επαγγελματιών. Η έρευνα καταγράφει μία σειρά παραγόντων που αφορούν την επιτυχή ή μη λειτουργία μιας επιχείρησης, αναδεικνύοντας τις σημαντικότερες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που αντιμετωπίζει μία μέση μικρομεσαία επιχείρηση στη χώρα μας.

Η πρωτοβουλία για την εκπόνηση της έρευνας προήλθε από την ηλεκτρονική υπηρεσία εύρεσης αξιολογημένων επαγγελματιών για κάθε εργασία που αφορά το σπίτι. Ο CEO του Douleutaras.gr, Ανδρέας Γραμμάτης δηλώνει ότι “Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η κινητήριος δύναμη της Ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση της πολιτείας και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν.”

Η δεύτερη χρόνια διεξαγωγής της έρευνας καταγράφει μία ισχυροποίηση της ροπής προς τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση. Το 78% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι ακόμα και παραδοσιακά επαγγέλματα, που δεν έχουν άμεση σύνδεση με την τεχνολογία, μπορούν να επωφεληθούν από αυτή. Οι Έλληνες επαγγελματίες έχουν αντιληφθεί σε σημαντικό βαθμό την αξία των ψηφιακών τεχνολογιών και δείχνουν μία όλο και μεγαλύτερη πρόθεση για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αυτές προσφέρουν. 

Πέραν της σταθερής τάσης αποδοχής του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών που παρατηρείται, οι μεγαλύτερες αποκλίσεις σε σχέση με πέρυσι παρατηρήθηκαν στο χώρο των εσόδων και των τιμών, όπου πλέον βλέπουμε μια σημαντική τάση σταθεροποίησης της αγοράς. 

Για παράδειγμα, 4 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στα έσοδα της επιχείρησής τους ενώ πάνω από 1 στους 5 παρατήρησε έστω και μικρή αύξηση (22,4%).

Δυστυχώς, οι συμμετέχοντες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό δυσαρεστημένοι από τη σχέση τους με τους δημόσιους φορείς. Χαρακτηριστικά, μόλις το 4% δηλώνει ικανοποιημένο από το επίπεδο υποστήριξης που παρέχει το Ελληνικό κράτος ως προς τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Η βοήθεια από το κράτος παραμένει μη ικανοποιητική αν και παρατηρείται μία μείωση της δυσαρέσκειας σε σχέση με πέρυσι κυρίως στους τομείς της συγκέντρωσης και κατάθεσης δικαιολογητικών, λόγω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών ορισμένων εξ αυτών. 

Παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν στον επιχειρηματικό στίβο της Ελλάδας του 2018, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνουν αισιόδοξοι και πρόθυμοι να εξελιχθούν. Οι ευκαιρίες εκσυγχρονισμού, κατάρτισης και απόκτησης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος είναι μεγάλες και οι διορατικοί επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν προς όφελος της επιχείρησής τους αλλά και των πελατών τους.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου ELTRUN καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης ανέφερε ότι “Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει την σταδιακή αναβάθμιση των επαγγελματιών στην χώρα μας αφού, στην επιλογή τους από τους πολίτες/καταναλωτές, παίζουν σημαντικό ρόλο οι καλές κριτικές και οι ποιότητα των υπηρεσιών, ενώ τα ψηφιακά μέσα πλέον χρησιμοποιούνται ουσιαστικά για την εύρεσή τους.”ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ
Βασικότερες αλλαγές είναι: η ευελιξία στο οκτάωρο εργασίας, η προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης και η κήρυξη απεργίας
ΕΡΓΑΣΙΑ
Απλοποίηση διατάξεων περί διακανονισμού οφειλών. Υποχρεωτικότητα προσωρινής σύνταξης. Χρόνος ασφάλισης στον ΟΓΑ αμφισβητούμενος από ΟΑΕΕ Προσυνταξιοδοτική βεβαίωση κ.α
ΕΡΓΑΣΙΑ
Εάν μια εταιρεία μειώσει τις ώρες εργασίας της σε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, το κράτος πρέπει να καλύψει ένα ορισμένο ποσό του κόστους.
ΕΡΓΑΣΙΑ
Τις αμέσως επόμενες μέρες, θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση περαιτέρω απλούστευσης
ΕΡΓΑΣΙΑ
Η Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση διοργανώνει το Σάββατο 20/3 στις 19:00 διαδικτυακή εκδήλωση
ΕΡΓΑΣΙΑ
Περισσότερες από 1.000 αιτήσεις σε 3 ώρες για το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x