A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

H απόλυτη επανάσταση στα βιολογικά τρόφιμα

Του Τάσου Τσακάλη

Η Δανία έχει τη δεύτερη υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση βιολογικών τροφίμων στον κόσμο, μετά την Ελβετία. Τα βιολογικά τρόφιμα αποτελούν το 24% των συνολικών πωλήσεων τροφίμων στην Κοπεγχάγη.

Ακόμη καλύτερα, το 89% των τροφίμων που καταναλώνονται στις δημόσιες καντίνες της πόλης της Κοπεγχάγης, όπως κέντρα ημερήσιας φροντίδας, νοσοκομεία και σχολεία, είναι βιολογικά. Αυτή η μετάβαση έχει αναδιαμορφώσει το δημόσιο σύστημα διατροφής καθώς και τα γεύματα που απολαμβάνουν οι πολίτες της Κοπεγχάγης.

Ο Δήμος της Κοπεγχάγης έχει ξεκινήσει από το 2001 και έχει σαφή στόχο να φτάσει το 90% της βιολογικής παραγωγής σε όλη την προμήθεια όλων των 900 δημόσιων κυλικείων σε όλη την πόλη. Διευκόλυνε μια εντατική συνεργασία μεταξύ των βιοκαλλιεργητών, των εταιρειών τροφίμων και των χονδρεμπόρων για την επέκταση των οργανικών προμηθειών στις δημόσιες καντίνες. Για να επιτευχθεί ο στόχος ήταν απαραίτητο να εκπαιδευτεί και το προσωπικό των κυλικείων, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίστηκαν οι μέθοδοι προμήθειας για να εξασφαλιστεί επαρκή προσφορά ποιοτικών οργανικών προϊόντων. Και όλα αυτά χωρίς να αυξηθεί ο προϋπολογισμός σε κανένα κυλικείο.

Η βασική ιδέα πίσω από τη στρατηγική στις κουζίνες είναι να εκπαιδευτεί το προσωπικό των κουζινών στις τεχνικές μαγειρέματος έτσι ώστε να είναι σε θέση να μαγειρεύουν τα τρόφιμα από το μηδέν, σε αντίθεση με τη χρήση επεξεργασμένων και ημικατεργασμένων τροφίμων, και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν ακριβότερα βιολογικά τρόφιμα και έτσι να παρέχουν πιο θρεπτικά, φιλικά προς το κλίμα και ελκυστικά γεύματα. Για παράδειγμα, έλαβαν εκπαίδευση για τη χρήση εποχιακών λαχανικών, με λιγότερα κρέατα, ψήσιμο, συντήρηση, ζύμωση και γενική μείωση των απορριμμάτων τροφίμων.





ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΡΟΦΙΜΑ
Το σημείωμα που άφησε μία φοιτήτρια στους γείτονές της, μας γεμίζει ελπίδα...
ΤΡΟΦΙΜΑ
H φωτογραφία της ημέρας: Ξεκίνησε στην Δανία η θανάτωση 17 εκατομμυρίων μινκ εκτροφής
ΤΡΟΦΙΜΑ
Μία εθελόντρια που συμμετέχει στις δράσεις της Κοινωνικής Κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος" μοιράζεται την εμπειρία της για την αξία που δίνουμε στο φαγητό.
ΤΡΟΦΙΜΑ
Μπήκε ο Οκτώβρης και το Μποστάνι μυρίζει Φθινόπωρο!
ΤΡΟΦΙΜΑ
Σήμερα θα σας δώσω στην δημοσιότητα για πρώτη φορά τις αντιοξειδωτικές μονάδες που έχουν διάφορα τρόφιμα
ΤΡΟΦΙΜΑ
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 29η Σεπτεμβρίου 2020 ως την «1η Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και Σπατάλη Τροφίμων»
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x