A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Γέννα και Υγεία

Με στόχο την ενημέρωση και την έναρξη γόνιμου και συνεχούς διαλόγου σχετικά με την περιγεννητική φροντίδα και τη σύνδεση επιστημονικής έρευνας και κοινωνικής πραγματικότητας, την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, στις 6.30 μ.μ., λαμβάνει χώρα σχετική εκδήλωση-σεμινάριο με τίτλο Γέννα & Υγεία 3 στον αυτοδιαχειριζόμενο πολιτιστικό χώρο του Καθρέφτη Τεχνών και Ιδεών (Σταμάτη & Παπαλουκά 4, Πλατεία Τζαμί, Χαλκίδα).

Υπό το γενικό τίτλο Γέννα & Υγεία (Birth & Health), το Μάιο του 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση, το πρόγραμμα της οποίας περιλάμβανε εισήγηση σχετικά με το καλωσόρισμα του νεογέννητου για μία γέννα δίχως βία, ενημέρωση για τη μακροβιοτική διατροφή και το θηλασμό, και βιωματικό σεμινάριο μασάζ για βρέφη και παιδιά. 

Στη δεύτερη εκδήλωση –που έγινε τον Οκτώβριο του 2018 και στην οποία συνέδραμε η Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Θηλασμού & Μητρότητας Εύβοιας– αναλύθηκε η βιομηχανοποίηση του τοκετού, παρουσιάστηκε η επαγγελματική εμπειρία του φυσικού τοκετού από μαία, ξεδιπλώθηκαν βιωματικές εμπειρίες (παρεμβατικών και μη) τοκετών από τις ίδιες τις μητέρες, ενώ έγινε ενημέρωση για τα οφέλη της ρεφλεξολογίας και του μητρικού θηλασμού. 

Στην παρούσα, τρίτη κατά σειρά εκδήλωση, μέσω της κουλτούρας της Φάρμας στο Tennessee σκιαγραφείται η εναλλακτική/ παραδοσιακή οπτική του τοκετού, ενώ στη συνέχεια αναλύονται ορισμένες από τις πιο συχνές ιατρικές παρεμβάσεις στο σύγχρονο νοσοκομειακό τοκετό που αποδεικνύονται αναίτιες. 
Πριν την έναρξη των προαναφερόμενων ομιλιών παρουσιάζονται ασκήσεις Περιγεννητικής Γιόγκα που υποστηρίζουν το φυσιολογικό τοκετό. 

Ακολουθεί συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.
Θα υπάρχουν vegan κεράσματα.

προτεινόμενη συνεισφορά: 5,00 ευρώ


Η κουλτούρα της Φάρμας του Tennessee στον τοκετό:
Μια χειραφετητική προσέγγιση 
Κατερίνα Αναστασίου, 
Υπ. Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, 
Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

Εκκινώντας από τη σύγκριση με το σύγχρονο κυρίαρχο μοντέλο τοκετού, ξεδιπλώνονται οι συνθήκες δημιουργίας και ανάπτυξης του Μαιευτικού Κέντρου της Φάρμας στο Tennessee των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του 1970. Χάρη στον κοινοτιστικό τρόπο ζωής, παρακολουθείται το πώς γεννιέται μια «άλλη» κουλτούρα τοκετού, που εστιάζει στη φυσιολογία, στο σεβασμό της αυτονομίας του σώματος και την αλληλεγγύη. Διαπιστώνεται ότι η αποβολή του φόβου και η ενδυνάμωση των εγκύων, των επιτόκων –και γενικότερα των γυναικών– συνδέεται στενά με τη γνώση που επιτρέπεται να αναδυθεί και να ισχυροποιηθεί στο εκάστοτε περιβάλλον, ενώ προσφέρεται παράλληλα μια νέα οπτική για το πώς το προσωπικό μετατρέπεται σε πολιτικό (κοινωνικό). 

Η Κατερίνα Αναστασίου είναι μέλος του Καθρέφτη Τεχνών & Ιδεών και υπεύθυνη συντονισμού των εκδηλώσεων–σεμιναρίων Γέννα & Υγεία. 
Είναι απόφοιτη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού (ΕΑΠ) και αποτυπώνει τις δημοσιογραφικές της «ανησυχίες» στην Εποχή. 
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Πανεπιστήμιο Αθηνών) έχει εκπονήσει εργασία ειδίκευσης για το «Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Τοκετό». 
Στη διδακτορική της διατριβή (Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) διερευνά τον τοκετό και την επίτοκο στη σύγχρονη Ελλάδα: Θεματική που αναλύεται και ερμηνεύεται πρωτίστως με τα εργαλεία της Κοινωνιολογίας της Υγείας και της Ασθένειας, και της Πολιτικής Επιστήμης. 


Ιατρικές παρεμβάσεις στο φυσιολογικό τοκετό:
Πότε χρειάζονται και τι συνεπάγονται 

Ρολάνδος Παύλου,
Γενικός Ιατρός

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού πραγματοποιούνται ιατρικές παρεμβάσεις, τις περισσότερες φορές χωρίς πραγματική ιατρική ένδειξη. Στην ομιλία θίγεται η χρήση υπερήχων στην εγκυμοσύνη, η χορήγηση συνθετικής ωκυτοκίνης/ προσταγλανδινών, η πρόωρη απολίνωση του ομφάλιου λώρου και η απόσπαση του νεογνού από τη μητέρα για ιατρική φροντίδα. Στόχος είναι να γνωστοποιηθούν στις μέλλουσες μητέρες οι πραγματικές ιατρικές ενδείξεις γι’ αυτές τις παρεμβάσεις, καθώς και οι συνέπειες για τις ίδιες και το νεογνό.  


Ο Ρολάνδος Παύλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διοργανώνει σεμινάρια στο ιατρείο του στην Αθήνα με στόχο την εκλαΐκευση της Ολιστικής Ιατρικής. 
Ασχολείται με τη βιολογική καλλιέργεια θεραπευτικών βοτάνων και δέντρων, ενώ παράλληλα διευθύνει εργαστήριο βιολογικής μεταποίησης βοτάνων σε εκχυλίσματα και πιστοποιημένα βιολογικά καλλυντικά. 
Ήταν διαχειριστής ομάδας συμβουλευτικής θηλασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έφτασε τις 3000 μέλη, ενώ από το 2011 είναι διαχειριστής σε διαδικτυακές ομάδες σχετικά με θέματα μαιευτικής και προετοιμασίας εγκύων. 
Αν και γεννημένος στην Κύπρο, εδώ και χρόνια κατοικεί στο δάσος της Βόρειας Εύβοιας και είναι πατέρας μιας κόρης δέκα χρόνων που γεννήθηκε με φυσικό τοκετό.


Στάσεις σώματος και αναπνοές της Γιόγκα 
που βοηθούν στον τοκετό

Κατερίνα Κορωνάκη, 
Εισηγήτρια Γιόγκα 

Με τη μεταφορά του τοκετού από το σπίτι στο μαιευτήριο, οι γυναίκες στη Δύση άρχισαν όλο και περισσότερο να γεννούν στη θέση λιθοτομίας. Υπάρχουν ωστόσο αρκετές στάσεις σώματος περισσότερο ευνοϊκές για τον τοκετό, ακόμη και στην περίπτωση επιλογής επισκληριδίου αναισθησίας. Αυτές βοηθούν, για παράδειγμα, την τραχηλική διαστολή, την αυξημένη διάμετρο της λεκάνης ή τη βελτιωμένη συσταλτικότητα της μήτρας' και σε συνδυασμό με τις ανάλογες υποστηρικτικές αναπνοές αποτελούν μέρος της Προγεννητικής Γιόγκα, προετοιμάζοντας την έγκυο και το έμβρυο για το φυσιολογικό τοκετό. 

Η Κατερίνα Κορωνάκη διδάσκει Γιόγκα τα τελευταία έξι χρόνια: Αρχικά στις Βρυξέλλες όπου διέμενε και πλέον στο δικό της χώρο, στη Χαλκίδα. 
Έχει εκπαιδευτεί στη Hatha Γιόγκα, την Προγεννητική & Μεταγεννητική Γιόγκα και στη Γιόγκα για παιδιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, δίπλα σε διακεκριμένους δασκάλους.
Από το 2016 σπουδάζει Θεραπευτική Γιόγκα (στο Λονδίνο) ως συμπληρωματική μορφή θεραπείας μυοσκελετικών προβλημάτων, αυτοάνοσων, ψυχικών και άλλων παθήσεων. 
Η εγκυμοσύνη της, εκτός από αφορμή επιστροφής στην Ελλάδα, της πρόσφερε την ευκαιρία να βιώσει όσα διδάσκει σε σχέση με τα οφέλη των πρακτικών της Γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της περιόδου μετά τη γέννηση του μωρού για αποκατάσταση και ενδυνάμωση. ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Υπήρχε ένας αγρότης που καλλιεργούσε καλαμπόκι εξαιρετικής ποιότητας.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Η ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ διοργανώνει ένα εργαστήριο παραδοσιακής επεξεργασίας της κάνναβης και επίδειξης κατασκευής χειροποίητου χαρτιού.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Η πρωτοβουλία «Σπουδάζω με Υποτροφία» της Equal Society συνεχίζεται δυναμικά!
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής με θέμα τον Χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ξεκινά η καμπάνια της πρωτοβουλίας «Σπουδάζω με Υποτροφία» του προγράμματος της Equal Society
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ξεκινά η καμπάνια της πρωτοβουλίας «Σπουδάζω με Υποτροφία» του κορυφαίου προγράμματος της Equal Society
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x