A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Έρευνα Guardian: Πώς η Κρήτη έδιωξε τη Χρυσή Αυγή από το νησί

έχρι και το Μάιο του 2018, στην οδό Ηροδότου στο Ηράκλειο Κρήτης, υπήρχαν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, τα οποία και δεν υπάρχουν πια και αυτό είναι αποτέλεσμα συντονισμένης δράσης εκπαιδευτικών και ακτιβιστικών ομάδων στο νησί, οι οποίοι μιλούν στη βρετανική εφημερίδα Guardian και εξηγούν πώς κατάφεραν να διώξουν από το νησί τους τη ΧΑ. 

Όπως εξηγούν οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη της ΧΑ στην αρχή προσέγγισαν εφήβους με οικογενειακά προβλήματα. «Παρουσιάστηκαν ως προστάτες και "οικογένεια". Πήγαν τα παιδιά για καφέ και τους έκαναν μαθήματα ελληνικής ιστορίας», θυμάται η Μαρία Οικονομάκη, ετών 50, εκπαιδευτικός και συμπληρώνει: «Μετά όμως ήρθε η βία όταν, μεταξύ άλλων, μαχαίρωσαν δύο Πακιστανούς εργάτες». 

Παρά τις βίαιες επιθέσεις, η Χρυσή Αυγή διατηρούσε και μάλιστα βάθυνε την επιρροή της, εξαιτίας της απραξίας της τοπικής κοινωνίας. Η Δάφνη Χαλικιοπούλου, καθηγήτρια, εξηγεί ότι η οργάνωση επιλέγει τις περιοχές που θα δράσει εξετάζοντας αν θα μπορεί να χτίσει μια καλή παρουσία στους δρόμους και αν θα έχει σημαντική προοπτική εξάπλωσης. Έτσι, στο Ηράκλειο διάλεξε ένα προάστιο στα ανατολικά της πόλης, τη Νέα Αλικαρνασσό, μια γειτονιά της εργατικής τάξης, στην οποία κυρίως κατοικούν απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων.

Οι περισσότεροι εργάζονταν στον κατασκευαστικό τομέα και έχασαν τις δουλειές τους με την εμφάνιση της κρίσης. Η ΧΑ δεν έχασε την ευκαιρία και άνοιξε τα γραφεία της ήσυχα, το 2011 στην περιοχή, αναπαράγοντας το γνωστό της αφήγημα περί ευθυνών της μετανάστευσης για την ανεργία στην Ελλάδα και πλήρους αποτυχίας του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Το αντιφασιστικό κίνημα στην Κρήτη προσπάθησε αρχικά να αντισταθεί. 

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2012 άλλαξε τα πάντα, μαζί και ο τρόπος που το αντιφασιστικό κίνημα προσπάθησε να ανατρέψει την επιρροή της Χρυσής Αυγής στο νησί. Οι αντιφασίστες βγήκαν στους δρόμους και άνοιγαν επί τόπου συζητήσεις με τους ανθρώπους για το τι είναι φασισμός και τι πρέπει να γίνει ώστε να καταπολεμηθεί. «Κάθε Σαββατοκύριακο βγαίναμε στις γειτονιές και μιλούσαμε στους περαστικούς», θυμάται ο Χάρης Ζαφειρόπουλος, ετών 27, ακτιβιστής ενάντια στη δράση της ΧΑ και συμπληρώνει: «Το νησί της Κρήτης έχει υποφέρει από τους Ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ολόκληρα χωριά κάηκαν ολοσχερώς. Προσπαθήσαμε να θυμίσουμε στους ανθρώπους τι συνέβη τότε και τι συμβαίνει τώρα». 

Παράλληλη κινητοποίηση υπήρξε και από τους εκπαιδευτικούς μέσα στα σχολεία. «Ο τρόπος που οι φασίστες μπήκαν στη σχολική κοινότητα ήταν πολύ έξυπνος και ύπουλος, τόσο που αρχικά δεν αντιληφθήκαμε ότι υπήρχε πρόβλημα», αναφέρει ο Φώτης Μπιχάκης, ιδρυτής της Κρητικής Ένωσης Αντιφασιστών Εκπαιδευτικών, διευκρινίζοντας ότι «ήταν εύκολο για τους μικρούς μαθητές που ένιωθαν απογοητευμένοι και είχαν θυμό να χειραγωγηθούν». 

Οι δάσκαλοι εργάστηκαν μαζί ώστε να φτιάξουν projects για να διδάξουν ιστορία στα παιδιά με έναν λιγότερο εθνικιστικό τρόπο. Την άνοιξη που ακολούθησε, 56 σχολεία συνεργάστηκαν για την υλοποίηση του πρώτου αντιφασιστικού φεστιβάλ στο νησί, που τελικά έγινε ετήσιος θεσμός. Η μεγάλη επιτυχία της συντονισμένης προσπάθειας των εκπαιδευτικών ίσως να οφείλεται στο αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα ήδη «στρατολογημένα» στη ΧΑ παιδιά ως «καμένα χαρτιά». «Είχαμε πάντα την πίστη ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα δημοκρατικά ιδεώδη και ότι βλέποντας τους συμμαθητές τους να συνασπίζονται με τον αντιφασισμό, ίσως προβληματίζονταν για την επιλογή τους», εξηγεί ο κ. Μπιχάκης. 

Η κ. Οικονομάκη δηλώνει ότι αυτή η στρατηγική σταμάτησε την περαιτέρω στρατολόγηση μαθητών της στη ΧΑ. «Είχαμε μαθητές από την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία. Έλεγα στους μαθητές μου: "Η ΧΑ ισχυρίζεται πως οι ξένοι είναι κατώτεροι των Ελλήνων. Το πιστεύετε αυτό και για τον φίλο σας τον Γιάννη, στον οποίο κάθεστε δίπλα κάθε μέρα;"». 

Η αντίδραση των εκπαιδευτικών δεν ήταν η μόνη που συνέβη. Τον Απρίλιο του 2018, περίπου 70 αντιφασίστες πραγματοποίησαν νυχτερινή καταδρομική στα γραφεία της ΧΑ, καταστρέφοντας τα πάντα, κάτι που θεωρείται ότι ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην τοπική της οργάνωσης. Πράγματι, δύο εβδομάδες αργότερα, τα γραφεία της ΧΑ στο Ηράκλειο είχαν κλείσει. 

Δεν δέχτηκαν όλα τα μέλη της αντιφασιστικής κοινότητας με χαρά την επίθεση των αντιφασιστών στα γραφεία. Ο Χάρης Ζαφειρόπουλος τονίζει: «Είναι σημαντικό να μην παρουσιαζόμαστε ως η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος». Ωστόσο, δεν συμπάσχουν όλοι με αυτή την άποψη. Ο Κωνσταντίνος, ένας εκ των 70 που έσπασαν τα γραφεία της ΧΑ εκείνο το βράδυ, αναφέρει: «Απέδωσε! Μπορεί να μην καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα μέλη της ΧΑ από το να γίνονται celebrities στα Μέσα αλλά μπορούμε να τους σταματήσουμε από το να εξαπλώνουν τις ιδέες τους στην ελληνική κοινωνία. Η Κρήτη έγινε η πρώτη μεγάλη περιοχή της Ελλάδας που δεν υπάρχει η παρουσία της ΧΑ.». 

Η περίπτωση της Κρήτης, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, είναι δυστυχώς μεμονωμένη καθώς στην υπόλοιπη Ελλάδα η Χρυσή Αυγή κερδίζει έδαφος ξανά, κυρίως εξαιτίας του Μακεδονικού ζητήματος. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η κ. Χαλικιοπούλου πιστεύει ότι «η στρατηγική που εφαρμόστηκε στην Κρήτη δεν μπορεί να λειτουργήσει σε εθνικό επίπεδο. Αυτό που χρειάζεται είναι μια οργανωμένη αντίδραση, που δεν θα προέρχεται μόνο από την αντιφασιστική Αριστερά». 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Ο επιφανειακός καθαρισμός στο σημείο ανέδειξε το τείχος της αρχαίας πόλης, κατάλοιπα κτιρίων και κεραμεικά
ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με τον Guardian τα φάρμακα της Regeneron, της Eli Lilly και της GlaxoSmithKline αποτυγχάνουν κατά μιας ή περισσότερων από τις μεταλλάξεις
ΕΛΛΑΔΑ
Οι νονοί είναι νεαροί έφηβοι 15 και 16 ετών, πήραν την εντολή να βαπτίσουν τα μικρά κοπέλια, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή θα παραβρεθούν στις συναντήσεις των νονών με τα βαφτιστήρια τους
ΕΛΛΑΔΑ
Εγώ παιδάκι μου πέρασα δυο παγκόσμιους πολέμους, έναν εμφύλιο, μια χούντα, τι νομίζεις ότι κάνω το εμβόλιο γιατί φοβάμαι έναν βρωμοιό;
ΕΛΛΑΔΑ
Εμφανίστηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με την κόρη του και εμβολιάστηκε.
ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, το περιστατικό σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου όταν δημοτικοί αστυνομικοί έκαναν ελέγχους για χρήση μάσκας και μετακινήσεων, τοΕΚΑΒ μετέφερε τον δημοτικό αστυνομικό στο ΠΑΓΝΗ για να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x