A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ξεκαθαρίστε με το παρόν και εστιαστείτε στο παρόν. Της Τάνιας Ρούμκου

Το παρελθόν μπορεί να είναι ένας μεγάλος εχθρός μας, όταν δεν έχουμε ξεκαθαρίσει μαζί του. Μόνο όταν αγκαλιάσουμε όλα όσα κάναμε, όλα όσα έγιναν με αποδοχή και κατανόηση, μπορούμε να εστιαστούμε στο παρόν και απερίσπαστοι να συγκεντρωθούμε γαλήνιοι, στους μελλοντικούς μας στόχους.

Τι συμβαίνει όμως, όταν συχνά είμαστε κολλημένοι στο παρελθόν, επομένως εύλογα δεν χαιρόμαστε το τώρα και δε μπορούμε να συγκεντρωθούμε στο παρόν;                                                                  

Πολύ απλά δε μπορούμε να ξεχάσουμε και να συγχωρέσουμε, αλλά ούτε να αποδεχτούμε γεγονότα που συνέβησαν πέρα από τον έλεγχό μας, καθώς και δικές μας επιλογές για τις οποίες μετέπειτα μετανιώσαμε.       
             
Ποια είναι όμως η λύση, για να κλείσουμε με το παρελθόν με μία μεγάλη αγκαλιά και να ατενίσουμε ένα όμορφο παρόν και ένα δημιουργικό μέλλον;  
                                                                                                            
Η Πανάκεια για να ξεκαθαρίσω με το παρελθόν είναι η συγχώρεση και η αποδοχή. Υπάρχει μία σοφή ρήση, που λέει: «Το δράμα είναι ακριβές». Δηλαδή η ζωή, τα δρώμενα είναι απόλυτα ακριβή έτσι όπως συνέβησαν και δεν έγινε πουθενά κανένα λάθος σε όλα αυτά. Είναι σαν να υπάρχει ένας αόρατος σκηνοθέτης πολλές φορές, που με το μαγικό του ραβδάκι σκηνοθετεί τέλειες σκηνές στο παιχνίδι της ζωής, που ακόμη κι αν μας δίνουν πόνο ή λύπη, είναι σοφά τελειοποιημένες για τη προσωπική μας εξέλιξη. 
                                                                       
Αν μπορώ να παρατηρήσω τη ζωή σαν ένα παιχνίδι ή σαν ένα θέατρο, που μου σκαρώνει συχνά «τρικλοποδιές» για να γίνω πιο σοφός και δυνατός άνθρωπος, τότε θα αναπτύσσω φυσικά μία θετική στάση απέναντι στη ζωή και στους συνανθρώπους μου.    

Συχνά το πρόβλημα έγκειται στη συγχώρεση. Είτε στη συγχώρεση του εαυτού μας, είτε στη συγχώρεση των άλλων.                                          

Όταν δε δίνω χώρο στην καρδιά μου για τους άλλους, τότε να θυμάμαι ότι έχω χάσει το πνεύμα της γενναιοδωρίας μου και χαρίζω άθελά μου, τη νίκη στον εγωισμό και όχι στη δύναμη της αγάπης. Είναι πραγματικά αυτό που θέλω;      
                                                          
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Θα χάνω τη γαλήνη μου, τη χαρά του τώρα, θα γεμίζω με στρες και δε θα υπάρχει  αρμονία και αληθινή επικοινωνία στις σχέσεις μου.                                                                                             

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: α) Μία ωραία άσκηση, που βοηθάει στο να απαλύνει η καρδιά μας και να δούμε με μία πιο γλυκιά ματιά τον άλλον που μας πίκρανε, είναι να σκεφτούμε 5-10 πράγματα, με τα οποία μας έχει βοηθήσει αυτή η ψυχή. Πράγματα τα οποία έκανε για εμάς ή αρετές και ταλέντα που διαθέτει και μας εμπνέει, μέσα από αυτά. Θα νιώσετε μεγάλη λύτρωση με αυτή την άσκηση, αν την κάνετε με θετική και ειλικρινή διάθεση.     
                                                                                      
β) Για τη συγχώρεση του εαυτού, μπορείτε να πάτε πίσω στο παρελθόν και να κατανοήσετε ειλικρινά τον εαυτό σας και τη φάση που περνούσατε τότε. Τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους κάνατε, ότι κάνατε. Έπειτα εστιαστείτε στις αρετές και στα χαρίσματά σας, αλλά και σε πράγματα που έχετε κάνει και νιώθετε για αυτά, όμορφοι και περήφανοι.   

Όταν αποδεχόμαστε, κατανοούμε και συγχωρούμε εύκολα, τότε κερδίζουμε πολύ εσωτερική ενέργεια, η οποία διαφορετικά σπαταλιέται σε σκέψεις πικρίας και μνησικακίας.                                      

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανθρώπων που μόλις κατάφεραν και βρήκαν τη δύναμη να συγχωρέσουν, έγιναν περισσότερο δημιουργικοί και παραγωγικοί, άλλοι θεραπεύτηκαν άμεσα, ενώ άλλοι αύξησαν το εισόδημά τους.    
                             
Το σημαντικότερο, είναι ότι όλοι έγιναν περισσότερο γαλήνιοι και χαρούμενοι!


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία υπερδραστηριοποίηση ομάδων αντιεμβολιαστών
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η πανδημία COVID19 έχει αποσαθρώσει στερεότυπα, δομές, ιδεολογήματα αλλά και δόγματα πάνω στα οποία είχε δομηθεί ο κόσμος μας, εδώ και δεκαετίες.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Ο τόπος ξέρει τη σκιά μας και τα βήματα/τα όνειρά μας τα τρελά και τις αγάπες/τα ονόματα τα χέρια και τα έργα μας/τη φτώχεια τους καημούς και τη χαρά μας».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, αποτελεί μια επιτυχία για την Ελλάδα.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x